Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De ouders van de ongeneeslijk zieke baby Charlie Gard hebben de juridische strijd om hun zoon opgegeven. Het is volgens de ouders te laat om hem nog in de Verenigde Staten te laten behandelen. Verder in de Volkskrant Avond: dakloze jongeren vormen een groeiende groep, vooral in grote steden. Twee jonge ex-daklozen vertellen hoe het hen overkwam. En helpt het drinken van gin of wodka tegen hooikoorts? Onze factchecker zocht het uit.

De ouders van baby Charlie staat voor het hogerechtshof in Londen.Beeld epa

Vandaag belangrijk

Ouders baby Charlie geven juridische strijd op: het is 'te laat' voor behandeling in VS
De ouders van de ongeneeslijk zieke baby Charlie Gard hebben de juridische strijd opgegeven. Het is, zo beweerden Chris Gard en Connie Yates, niet langer in het belang van hun 11 maanden oude zoontje om hem kunstmatig in leven te houden.

Waalse premier stapt op na reeks schandalen bij Parti Socialiste
De Waalse minister-president Paul Magnette heeft vandaag zijn vertrek aangekondigd. De politicus zat al op de wip na een reeks schandalen waarin zijn partij, de Parti Socialiste (PS), een hoofdrol speelde.

Paul MagnetteBeeld epa

Van grap en YouTube-hit tot Nature-publicatie: waarom hydrogelballetjes stuiteren in een pan
Recept voor een miljoenenhit op Youtube: neem een handvol hydrogelballetjes uit de plantenwinkel en gooi ze in een droge gloeiende koekenpan. De balletjes beginnen aan een eindeloze stuiterdans. Gillend, alsof het allemaal uiterst pijnlijk is.

Brandweer sluit ingangen Limburgse mergelgrotten af met dekzeilen
De brandweer van Zuid-Limburg sluit vanavond de ingangen van de mergelgrotten bij de Belgische grensplaats Kanne af met dekzeilen. Dit moet leiden tot minder rookoverlast voor direct omwonenden. De brandweer zet nog steeds in op gecontroleerd uit laten branden, maar kijkt morgenochtend opnieuw of er nog andere opties zijn.

Video van de dag

Kunnen mannen de kans op prostaatkanker verkleinen door 21 keer per maand 'de leidingen door te spoelen'? Dat lazen we namelijk in talloze media, maar klopt het ook?

Vanavond op tv

Zet snel de televisie aan voor de eerste aflevering van het tiende seizoen van de kijkcijferhit De slimste mens (NPO 2, 20.25 uur). Ook net begonnen: de laatste groepswedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen tegen België (NPO 1, 20.30 uur). En iets later vanavond keert Coen Verbraak terug met zijn succesformule: Kijken in de ziel (NPO 2, 21.25 uur). Militairen staan deze reeks centraal. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Poolse president Duda veroorzaakte politieke aardschok met vetostem, wat bewoog hem? 
De aankondiging, maandagmorgen op de Poolse tv, kwam als een kleine politieke aardschok: president Andrzej Duda verklaarde dat hij twee van de drie omstreden wetten op zijn bureau niet ging ondertekenen. Hij gebruikte zijn vetorecht. 'Ik wil deze situatie niet voortzetten, omdat ze tot diepe verdeeldheid leidt in de samenleving', sprak Duda. 'Ik sta achter deze hervorming, maar het moet verstandig gebeuren.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

'Wij burgers moeten de politici controleren, ieder op ons eigen niveau'
Webdesigner Christophe Van Gheluwe maakt de Belgische politiek transparanter artikelHij wordt niet graag 'Monsieur Éthique' genoemd, de bijnaam die de Waalse media hem geven. Hij is gewoon een burger, zegt Christophe Van Gheluwe, en wat hij doet, kan iedereen. (+)

Plusteken achter een artikel?
Beeld Aurélie Geurts

Drie maanden woonde Octavia in een tentje zonder dat iemand erachter kwam
Octavia hing in het Amsterdamse Vondelpark rond, Sander meldde zich in de Havenstraat: twee leden van het groeiende leger jonge daklozen vertellen hoe het kwam. (+)

Schaf het Nederlands gewoon af
Jaarlijks verdwijnen er tientallen talen. Dus geeft het niks als het Nederlands daar over twee à drie generaties ook één van is. Als we tenminste allemaal overschakelen op Engels, betoogt Rint Sybesma.

Helpt het drinken van gin of wodka tegen hooikoorts?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Drink gin of wodka tegen hooikoorts. (+)

Plusteken achter een artikel?
Beeld anp

Sylvia Witteman keert na 23 jaar terug naar Rome, want van de eerste keer kan ze zich alleen herinneren dat het er erg warm was en dat er belachelijk veel oude gebouwen stonden. Als ze zedig bedekt de Sixtijnse Kapel instrompelt treft ze een pandemonium van naakt toeristenvlees. (+)