Direct naar artikelinhoud

Zorgwet wordt er desnoods met een truc doorheen gejaagd

Het kabinet zal de dinsdag gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen in het parlement. Mocht die dan weer de eindstreep niet halen, dan wil het desnoods met een truc ervoor zorgen dat de afspraken die het eerder met de zorgsector maakte toch worden uitgevoerd.

Premier Rutte op het Binnenhof.Beeld anp

Het kabinet zal dan proberen de doelen van de wet toch te bereiken via een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur. De PvdA zal daar 'zeer welwillend naar kijken' en ziet het als een 'prima optie'. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat vannacht in het Kamerdebat over de zorgcrisis.

Een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is een besluit van de regering waarin de inhoud van een wet verder wordt uitgewerkt. Een AMvB wordt zonder medewerking van de Eerste en Tweede Kamer gemaakt. De oppositiepartijen, ook de bevriende, hebben grote moeite met deze optie.

Maar Samsom zei dat de wet de mogelijkheden biedt en dat het hem gaat om het behalen van de doelen: betere zorg en de zorgkosten in de hand houden.

Het debat van de Tweede Kamer met premier Mark Rutte is om 23.45 uur begonnen.

Het zal 'linksom of rechtsom worden geregeld', zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na afloop van het crisisberaad van VVD en PvdA.

Senatoren Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn stemden dinsdag tegen een zorgwet van minister Schippers en brachten daarmee de coalitie aan de rand van de afgrond.

'Kabinet blijft zitten'
PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) rekent erop dat het kabinet van VVD en PvdA blijft zitten, zo zei hij vanavond voor de camera van het televisieprogramma Nieuwsuur.

PvdA-leider Diederik Samsom is blij met de oplossing die is gevonden. Het aangepaste wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer zal sturen, biedt volgens hem een kans 'om alle patiënten te laten zien dat de vrije artsenkeuze gewaarborgd blijft en dat de positie van verzekerden ten opzichte van verzekeraars versterkt kan worden' en de kwaliteit van de zorg te verzekeren.

'Dat lijkt me een goede route', zei Samsom vanavond na afloop van overleg met de top van de coalitiepartijen in het Torentje van premier Mark Rutte. Het nieuwe voorstel kan volgens Samsom rekenen op de steun van de Eerste Kamerfractie van de PvdA.

Oppositie: geen akkoord met kabinet
De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben geen akkoord gesloten met het kabinet over de gesneuvelde zorgwet.

'De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar', zei D66-leider Alexander Pechtold na afloop van een gesprek met de coalitiepartners en het kabinet in het Torentje van premier Mark Rutte. 'We hebben geen akkoord met het kabinet gesloten. Dus het kabinet staat vrij om een brief naar de Kamer te sturen.'

De drie partijen wachten de brief af die het kabinet nu naar de Tweede Kamer stuurt, zei SGP-leider Kees van der Staaij. 'We hebben het aangehoord. Het is de verantwoordelijkheid van het kabinet om hierover een brief te schrijven. Ik weet niet wat er precies in komt. We zullen in het debat onze mening geven', aldus Van der Staaij.

ChristenUnie-leider Arie Slob: 'We hebben het kabinet aangehoord en de coalitie. We hebben ons niet verbonden aan datgene wat zij willen. Als je je ergens niet aan verbindt, dan heb je een probleem met een bepaalde route. Maar we zullen daar in het parlement zo snel als mogelijk verder over spreken.' Slob erkende dat hij niet echt enthousiast is over de oplossing.

Eerste Kamerlid Guusje ter Horst staat de pers te woord.Beeld anp

Laatste ronde

Uitvoerige onderhandelingen tussen VVD en PvdA in het Torentje van premier Mark Rutte hebben geleid tot het verzoek aan het ministerie van Schippers om een en ander schriftelijk te formuleren. Als dat stuk terugkomt van Schippers' ministerie, gaan VVD en PvdA voor mogelijk een laatste ronde om de tafel.

Even daarvoor hadden PvdA en VVD zich al bereid getoond om nog vanavond een Kamerdebat te houden met premier Mark Rutte, zoals de oppositie eerder op de dag had gevraagd. Voor dat debat moet premier Mark Rutte de Kamer via een brief informeren over de situatie. Aan een oplossing van het probleem wordt nog hard gewerkt, zei vicefractievoorzitter Martijn van Dam van de PvdA in een verwijzing naar het coalitieoverleg in het Torentje.

Of de VVD nu kan leven met de weigering van de drie dissidenten om te beloven dat ze ja zullen stemmen als de zorgplannen van Schippers opnieuw in de Senaat komen, is nog onduidelijk. De zorgwet van Schippers moet sowieso eerst terug naar de Tweede Kamer.

PvdA-leider Samsom gisteravond in het Torentje van de premier.Beeld anp