© REUTERS

Europees president Tusk wil ‘minstens 100.000 vluchtelingen’ spreiden over EU-lidstaten

Europees president Donald Tusk wil dat er ‘minstens 100.000 vluchtelingen’ die aankomen aan de Europese buitengrenzen gespreid worden over de andere lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van een ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban.

‘Ik roep de Europese leiders op om hun inspanningen te verdubbelen, wanneer het aankomt op het tonen van solidariteit met de lidstaten die geconfronteerd worden met een ongeziene migratiegolf. Meer vluchtelingen aanvaarden is niet het enige, maar wel een belangrijk gebaar van echte solidariteit. De eerlijke spreiding van minstens 100.000 vluchtelingen over de lidstaten is wat we vandaag nodig hebben’, zei Tusk.

Verdeelsleutel

In het voorjaar had de Europese Commissie al een voorstel gelanceerd om 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen die arriveren in Griekenland en Italië volgens een verdeelsleutel te spreiden over de andere lidstaten, maar dat plan viel vooral bij lidstaten uit het oosten van het continent op een koude steen. Tot dusver is er enkel een akkoord om ruim 32.000 asielzoekers op vrijwillige basis te herverdelen.

‘De landen die niet rechtstreeks geraakt worden door deze crisis en in het verleden Europese solidariteit hebben genoten moeten nu solidair zijn met de landen in nood. Het is echt een paradox dat de grootste landen, zoals Duitsland en Italië, onze solidariteit nodig hebben. Net als Hongarije’, zo lanceerde Tusk een oproep aan Oost-Europese landen. Volgens perslekken zou de Commissie intussen overwegen om volgende week in Straatsburg de herverdeling van in totaal 160.000 vluchtelingen voor te stellen.

Prikkeldraad

De Oost-Europese landen hameren intussen vooral op een betere bewaking van de buitengrenzen. Zo ontrolde Hongarije prikkeldraad over de hele grens met Servië. ‘Niet iedereen is fan van de controversiële oplossingen van premier Orban en ik begrijp waarom. Maar één zaak is duidelijk: premier Orban onderneemt actie om de bescherming van de Europese buitengrenzen te versterken’, reageerde Tusk.

Volgens Tusk hoeven solidariteit enerzijds en een sterkere bewaking van de buitengrenzen en de bestrijding van mensensmokkelaars anderzijds elkaar niet uit te sluiten. De Europese president roept de leiders op om de interne verdeeldheid te overstijgen en een gemeenschappelijke aanpak te vinden. Duidelijk is volgens hem dat Europa de uitgaven aanzienlijk zal moeten verhogen om de crisis te bedwingen. Zo wil de Pool onder meer centra voor asielaanvragen oprichten nabij de vluchtelingenkampen buiten Europa.

Minder toevluchtsoorden

De mensen in Syrië vinden steeds minder toevluchtsoorden voor de burgeroorlog. Buurlanden bemoeilijken de toegang als gevolg van de grote toestroom en economische en sociale problemen, meldt de Syrië-onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Bovendien komen het voortbestaan en de gezondheid van de mensen in het gedrang door de aarzelende financiële hulp van de internationale gemeenschap, klinkt het in het tiende rapport van de VN-commissie. ‘Het conflict, dat heviger wordt en waarvan het einde niet in zicht is, stelt de burgers bloot aan alle mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.’

De onderzoekscommissie stelt vast dat de vluchtelingenstroom in het verleden spanningen veroorzaakte in de buurlanden van Syrië, met name Jordanië, Libanon en Turkije, maar dat het uitblijven van bescherming voor de Syrische vluchtelingen vandaag tot een crisis in het zuiden van Europa leidt. De commissie stelt aan de kaak dat de internationale gemeenschap er niet in slaagt de Syrische vluchtelingen te beschermen, en roept op de vluchtelingen die in Europa toestromen, niet weg te sturen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER