Na 46 doelpunten voor Lokeren verlaat Hamdi Har-baoui België en zoekt zijn voetbalgeluk in Qatar.© belga

© blg

1 / 2
thumbnail: Na 46 doelpunten voor Lokeren verlaat Hamdi Har-baoui België en zoekt zijn voetbalgeluk in Qatar.
thumbnail: null

Harbaoui voor drie jaar naar Midden-Oosten

Het Belgisch voetbal verliest weer een smaakmaker. Hamdi Harbaoui (29), spits van Lokeren en topschutter van de Jupiler Pro League, staat op het punt om te tekenen voor Al Qatar Sports Club in het Midden-Oosten. De spits kan daar meer dan 3 miljoen verdienen op drie jaar tijd, de Belgische bekerwinnaar moet op zoek naar een vervanger.

Frank Buyse, Jürgen Geril en Koen Van Uytvange

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Geen Harbaoui gisterochtend op training bij Lokeren. De ­Tunesische topschutter aast al langer op een supertransfer en het Qatarese Al Qatar Sports Club had zich gemeld. ­Harbaoui had snel een persoonlijk akkoord met de club uit het Midden-Oosten en door zijn afwezigheid wilde hij extra druk zetten om te vertrekken.

Minstens 1,5 miljoen euro

Trainer Peter Maes, die graag al zijn toppers wilde houden, kon het niet appreciëren en schoot uit zijn krammen. ‘Ik was kwaad, ja’, gaf de coach toe. ‘Je moet het spel correct spelen. Hamdi heeft achteraf wel zijn excuses aangeboden, maar ik heb die niet aanvaard. Niettemin, mocht het incident ook niet meespelen in onze ­afspraken. Als een club de ­correcte prijs betaalde, mocht hij vertrekken. Als dat niet zo was, dan stond Harbaoui morgen (vandaag, nvdr) gewoon op training. Wees gerust.’

En die correcte prijs bedraagt naar verluidt minstens 1,5 miljoen euro voor de aanvaller die nog tot 2016 onder contract ligt. In januari wilde de Chinese club Guangzhou nog 2,5 miljoen betalen, maar voorzitter Roger Lambrecht weigerde toen met de belofte dat Hamdi deze zomer voor een redelijke (lees minder hoge) transfersom kon vertrekken. Minstens anderhalf miljoen dus en alles erboven wordt trouwens ­gedeeld door Lokeren en ­Harbaoui zelf.

Gisteravond waren de laatste details nog niet afgerond, maar een delegatie van de Qatarese club was wel op Daknam om samen met het management van de Tunesiër de deal af te ronden. Er werd onderhandeld over een contract voor twee seizoenen met mogelijk nog een optie op een bijkomend jaar. Maes toonde finaal begrip. ‘Harbaoui is 30 jaar oud, heeft in ons land een heel mooi parcours afgelegd en toonde zich na Nieuwjaar correct door ons onder meer aan de beker te helpen. Bovendien kan hij in Qatar ook veel geld verdienen.’

België is dus zijn topschutter kwijt, nadat ­Batshuayi, de tweede in de stand, ook al verhuisde naar het buitenland. Harbaoui werd bij ons wel topschutter in derde klasse met Visé, topschutter in tweede afdeling met OHL en haalde de Gouden Stier in de Jupiler Pro League met Lokeren. In totaal scoorde hij op drie jaar en in 106 duels 46 keer voor de Waaslanders. Hij nam al afscheid van zijn ploegmaats en de technische staf.

Vleminckx?

In het verleden was Lokeren al geïnteresseerd in Pollet en in Björn Vleminckx. Die eerste zit nu bij Gent. Vleminckx speelt bij het Turkse ­Kayserispor en werkte eerder samen met Maes. Geldt die belangstelling nu nog?

Ook Genk was geïnteresseerd in Harbaoui. Lees waarom de Tunesiër niet naar Limburg verkaste in Het Nieuwsblad van dinsdag 28 juli.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL