"Oekraïense troepen in Oost-Oekraïne zijn zware misdaad"

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordgesprek met de natie vooral vragen over de situatie in Oekraïne voor de kiezen gekregen. Poetin noemde het sturen van Oekraïense troepen naar het oosten van het land "een zware misdaad". Hij ontkende met klem de aanwezigheid van Russische troepen in de regio.
AP2014
Vladimir Poetin beantwoordt een vraag van een inwoner van Sevastopol op de Krim.

Volgens Poetin is de beslissing van Oekraïne om gewapende troepen in het oosten van het land te zetten "een zware misdaad". De aantijgingen dat Rusland zelf troepen naar het oosten van Oekraïne zou hebben gestuurd, noemde hij "onzin".

Maar hij zei wel dat Rusland al het mogelijke zou doen om de bevolking van Oost-Oekraïne te helpen bij het verdedigen van hun rechten. "Ik hoop ten zeerste dat ik het Russische recht om troepen naar Oost-Oekraïne te sturen, niet moet inroepen", aldus Poetin. Hij voegde er even later nog aan toe dat het een illusie is om te denken dat geweld alle internationale problemen kan oplossen.

Poetin zei voorts hoopvol te zijn dat de Oekraïense crisis met politieke en diplomatieke middelen zou worden opgelost. Hij noemde het internationale overleg over Oekraïne in Genève dat vandaag plaatsvindt en waar ook de VS en de Europese Unie aan deelnemen in dat verband "erg belangrijk".

"Ik hoop dat er een compromis kan worden gevonden. Maar het is niet aan Rusland of de VS om dat te zoeken. Oekraïne moet zelf een compromis vinden", aldus Poetin. "Het compromis moet niet door een derde partij gevonden worden, maar door de verschillende interne politieke krachten. Dat is het belangrijkste." Hij benadrukte dat de regering in Kiev de dialoog met de Russischtalige gemeenschappen in het land moet aangaan.

In verband met de presidentiële verkiezingen die op 25 mei in Oekraïne plaatsvinden, zei hij dat de campagne "op een absoluut onaanvaardbare manier" verloopt. "Als dit zo voortgaat, dan zullen we de verkiezingsuitslag natuurlijk betwisten."

"Interventie Krim beïnvloed door NAVO-uitbreiding"

De Russische president beantwoordde vragen van Russen uit alle hoeken van het land. Ook die van mensen uit de stad Sevastopol op de Krim (grote foto), de nieuwste Russische aanwinst. Poetin gaf voor het eerst toe dat er al Russische militairen op de Krim aanwezig waren toen het referendum voor afscheiding er werd gehouden. Iets wat tot nog toe steeds ontkend werd. "Natuurlijk waren er naast de lokale zelfverdedigingstroepen ook Russische militairen aanwezig. Die hebben zich zeer correct en professioneel gedragen. We moesten de mensen daar toch beschermen."

Hij zei dat de Russische beslissing om in te grijpen in de Krim gedeeltelijk ingegeven was door de NAVO-uitbreiding naar het oosten. "Als de militaire infrastructuur onze grenzen nadert, dan zijn we wel verplicht om daarop te antwoorden. De NAVO-uitbreiding duwt Rusland weg uit het Zwarte Zeegebied", zei Poetin beschuldigend.

De Russische leider gaf ook al een hint van - wat velen vermoedden - zijn volgende aandachtspunt in de regio zal zijn. "Ook de mensen in de Moldavische regio Transdniestria hebben het recht om over hun eigen lot te beslissen."

De Russische leider kwam ook terug op de Europese dreigementen om de aankoop van Russisch gas stop te zetten, als sanctie tegen de aanhechting van de Krim. "Europa kan niet zomaar stoppen met de aankoop van Russisch gas." En hij voegde eraan toe dat het transport van het gas via Oekraïne "het gevaarlijkste element in de Europese gasbevoorrading" is.

Meest gelezen