Vastgoedprijzen blijven op zelfde niveau

Het aantal vastgoedtransacties is in de eerste drie maanden van het jaar op hoog niveau gebleven, in lijn met het einde van vorig jaar. De prijzen bleven eveneens overeind, zo blijkt uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

De vastgoedmarkt kende in het eerste kwartaal een lichte daling (-0,8 procent) tegenover eind 2013. In vergelijking met het eerste kwartaal 2013 waren er 3,6 procent meer transacties. Maart kende een stijging met 6,2 procent. "De vastgoedmarkt is het jaar sterk ingezet, met iets meer transacties dan gewoonlijk", luidt het bij de notarisfederatie.

Over een periode van vijf jaar - zolang bestaat de notarisbarometer - is het aantal transacties met 5,5 procent gestegen. "Dat is een gezond teken. De Belgische markt heeft nooit de sterke schommelingen gekend die bijvoorbeeld Nederland wel kent."

De prijzen in het eerste kwartaal stegen licht. De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, de prijs van een appartement 1,4 procent. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een stabilisatie.

De notarisfederatie gaf ook cijfers vrij over het aantal echtscheidingen. In het eerste trimester was er een daling van het aantal overeenkomsten met 21,3 procent tegenover vorig jaar. Het gaat volgens de notarisfederatie om een correctie tegenover het uitzonderlijk hoog aantal echtscheidingen in 2013. Wat het aantal testamenten betreft, blijft het hoge niveau uit 2013 aanhouden begin 2014.

Meest gelezen