Erik Van Looy wordt strenge schooldirecteur in ‘Safety First’

© *

Erik Van Looy (52) regisseerde de meeste succesvolle Belgische film ooit en presenteerde tv-programma’s voor miljoenen kijkers, maar zelf acteren deed hij nog nooit. In 'Safety First 2' maakt hij zijn debuut. ‘Ze kunnen mij er nog altijd uitknippen.’

Tom De Leur

De regisseur van Loft, de meest succesvolle Belgische film, die zelf solliciteert voor een rol in de VTM-reeks Safety First: een groter compliment kun je als tv-maker niet krijgen, al is ‘solliciteren’ wat kort door de bocht.

Grote fan

Erik Van Looy werd zo’n grote fan van de komische reeks op VTM dat hij maker Tim Van Aelst een sms stuurde. ‘In een warrige en misschien wat arrogante bui’, zegt Van Looy lachend. ‘Ik sms’te: als je nog een acteur zoekt voor je tweede seizoen, ben ik wel kandidaat. Ik had gezien dat Jan Eelen, een Woestijnvis-collega, in het eerste seizoen van Safety First een gastrol speelde. Ik dacht: wat Jan Eelen kan, kan ik ook.’ (lacht)

Erik Van Looy kreeg waar hij op had gehoopt: een gastrol in Safety First. ‘Ik heb maar drie dagen op de set gestaan’, zegt hij minimaliserend, ‘maar het was wel echt acteren’.

Baard

Van Looy had eerder al gastrollen in Frits & Freddy, Het Geslacht De Pauw en Als ’t Maar Beweegt, waarin hij met Stany Crets en Peter Van den Begin een parodie maakte op Jommeke. ‘Maar dat was niet acteren, ik was gewoon mezelf’, zegt van Looy. In Safety First speel ik een strenge schooldirecteur. Ik moest daarvoor mijn baard laten groeien. Ik ben zo overigens tot de vaststelling gekomen dat ik blijkbaar een grijze baard heb. Na twee weken kon ik er niet meer tegen en heb ik mijn baard afgeschoren, om hem vervolgens dan toch maar weer te laten staan.’

Bijleren

Voor een man die al zo lang in het vak zit, heeft Erik Van Looy flink bijgeleerd: ‘Daar zit je dan, teksten te lezen met topacteurs als Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni, Ben Segers en Ruth Beeckmans. Vreemd, dacht ik: ik zit al twintig jaar in het vak en nog altijd leer ik iets bij over acteren. Ik vond het geweldig spannend. Na de eerste lezing van het scenario zei ik tegen regisseur Tim Van Aelst: als ik er niks van bak, ontsla me dan. Tim heeft me niet ontslagen, maar hij kan me nog altijd uit de reeks knippen. Ik vond het fijn om deel uit te maken van deze toch historische reeks. Ik ben er ook netjes voor betaald, trouwens.’ (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen