Direct naar artikelinhoud
Live

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld PAL-V

17:19 maandag 13 februari 2017

Er wordt al ruim honderd jaar van gedroomd, maar nu is de eerste commerciële vliegende auto ter wereld een feit. Dat zegt althans zijn Nederlandse maker, PAL-V. Volgens topman Robert Dingemanse voldoet de vliegende driewieler aan alle bestaande veiligheidsstandaarden en regels. De prijzen zijn al bekend. Het goedkoopste model kost 299 duizend euro.

Hiervoor krijgt de koper een voertuig dat over de grond 160 kilometer per uur kan. En daarnaast natuurlijk kan vliegen, waarvoor overigens wel gewoon een vliegbrevet nodig is. Het ‘nu te koop’ dient nog met een korrel zout te worden genomen: de echte levering staat niet voor eind 2018 op het programma. Een Tsjechische concurrent, Aeromobil, zag zijn eerste vlucht overigens in 2015 mislukken. (LV)

17:42 woensdag 8 februari 2017

Het kunstmatige intelligentie-team van Google Brain heeft wat leuks: sterk verpixelde foto’s kunnen zodanig worden aangepast dat er een scherpe foto uitkomt. Iets wat normaliter alleen in politiefilms en -series te zien is. De foto van de boef gaat door de machine, even wachten en voilà: een min of meer heldere foto. Google maakt gebruik van neurale netwerken die de ontbrekende informatie opvullen op basis van de informatie van andere foto’s. Het netwerk gokt dus hoe de foto er vermoedelijk uitziet. En dat gaat verrassend goed. Een grofkorrelige foto van acht bij acht pixels krijgt met deze techniek een meer dan acceptabel uiterlijk. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'

13:21 woensdag 8 februari 2017

Twitter maakt werk van het voornemen om het eigen netwerk veiliger te maken. Veiliger wil in dit geval zeggen: zich ontdoen van pestkoppen, trollen, racisten, stalkers en ander tuig.

Vorige week werd het al eenvoudiger om aangifte te doen en deze week komen er nog eens drie maatregelen bij. Allereerst moet het voor geblokkeerde gebruikers lastiger worden om gewoon weer een nieuw account aan te maken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Twitter zegt ‘stappen te ondernemen om mensen te kunnen identificeren’. Het gaat hierbij om mensen die als enig doel hebben om anderen te beledigen.

Andere maatregelen zijn ‘veilig zoeken’ waarbij ongewenste tweets niet getoond worden en het inklappen van beledigende tweets of tweets van ‘lage kwaliteit’. Ook hier is nog niet duidelijk hoe Twitter dit precies gaat doen. De komende weken moeten de maatregelen zichtbaar worden. De stappen volgen op de aanhoudende kritiek dat Twitter te weinig zou doen om haat aan te pakken. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld AFP

24:43 woensdag 8 februari 2017

Gebruikers van streamingdiensten als Netflix en Spotify kunnen vanaf 2018 in de hele EU hun eigen aanbod zien of horen. Nu is een Nederlands Netflixabonnement in Frankrijk of Spanje maar beperkt te gebruiken doordat de rechten van series en films veelal per land zijn geregeld. De Europese Unie verwijdert begin 2018 deze barrières per land.

Nu nog is een Nederlandse serie bijvoorbeeld wel in Nederland te zien, maar zodra je op vakantie gaat naar een ander land, gaat het scherm op zwart. Straks krijg je in heel Europa het aanbod te zien wat je thuis ook hebt.

Het Europees Parlement, de Europese lidstaten en de Europese Commissie hebben dinsdag een overeenkomst bereikt over het verwijderen van deze belemmeringen voor online media-abonnementen. Daarmee is één digitale Europese markt een stap dichterbij.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld EPA

14:51 dinsdag 7 februari 2017

Netflix maakt veel werk van zijn algoritmen die ervoor moeten zorgen dat zijn abonnees zo interessant mogelijke films en series krijgen aangeraden, toegesneden op de persoonlijke interesses. Dat werkt goed. Maar er zijn ook mensen die meer grip op de verborgen categorieën willen krijgen om hier zelf door te struinen. Dat kon al langer met behulp van lijsten met nummers die vervolgens handmatig in de adresbalk moesten worden geplakt. Veel gedoe. Inmiddels is er een handige Chrome-extensie. Wie na installatie op het Netflix-icoontje klikt, krijgt op zijn browser direct toegang tot al die categorieën. Diepzeehorror bijvoorbeeld, of Filmhuisromantiek. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Netflix

15:01 maandag 6 februari 2017

Het was een nogal interactief spotje dat Google tijdens de Super Bowl uitzond en waarin zijn thuisassistent Home in het zonnetje werd gezet. U weet wel: het cilindervormige apparaatje waartegen je kan praten. ‘Oké Google, zet de verlichting aan’ bijvoorbeeld. Of: ‘Oké Google, zet een nummer van Underworld op.’

In de commercial komen dergelijke voorbeelden ook voorbij. Met als gevolg dat de Google Homes bij Amerikaanse huishoudens spontaan in actie kwamen, zo meldden diverse twitteraars. Sommige apparaten werden uitgeschakeld, andere begonnen terug te praten. Techblog the Verge voorziet een trend: ‘Er komt een punt dat de een of andere advertentie-eikel met een ‘Oké Google’ komt waarna iedereen wordt gedwongen Nickelback te luisteren.’ (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Google

13:30 maandag 6 februari 2017

Grote Amerikaanse techbedrijven als Google, Microsoft, Facebook, Apple en Twitter hebben zich in een juridisch document uitgesproken tegen het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden dat is ingesteld door president Donald Trump. Volgens de techreuzen is het verbod discriminerend. Daarnaast heeft het een negatief effect op het bedrijfsleven.

Het document, een 'amicus-brief', is gestuurd naar de rechtbank waar een zaak dient die de staten Minnesota en Washington hebben aangespannen. De techbedrijven geven hun visie op de kwestie, ook al zijn ze geen partij in de rechtszaak. Hoewel een lagere rechtbank het inreisverbod eerder van tafel heeft geveegd, loopt het beroep tegen die uitspraak nog. Trump zelf was afgelopen weekeinde ongekend fel in zijn reactie op de uitspraak. Hij hekelde de rechter en zwoer het inreisverbod te herstellen.

Eerder al heeft de groep bedrijven zich uitgesproken tegen het decreet van Trump. De techbedrijven wijzen erop dat hun personeel direct wordt geraakt door het inreisverbod. Zij vinden dat er al strenge immigratieregels zijn en zijn van mening dat een strenger immigratiebeleid het voor bedrijven duurder en lastiger maakt om gekwalificeerd personeel te vinden. Ze wijzen ook op de grote bijdrage die immigranten leveren aan de Amerikaanse techindustrie. 'De ervaring en de energie van mensen die naar ons land komen om een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te zoeken - om de Amerikaanse Droom na te jagen - zijn verweven in het sociale, politieke en economische leven van de Verenigde Staten', staat te lezen in de brief.

Opvallend is dat een aantal techbedrijven de brief niet heeft ondertekend: Amazon, Oracle, IBM, SpaceX en Tesla. De baas van Oracle is adviseur van het team van Trump, Elon Musk van SpaceX en Tesla zit in de adviesraad van Trump en Jeff Bezos van Amazon heeft zich weliswaar kritisch opgesteld ten aanzien van de verkiezing van Trump, maar heeft zich niet uitgesproken over het immigratiebeleid.

Demonstranten tegen het inreisverbod op het vliegveld van San Francisco.Beeld afp

14:00 vrijdag 3 februari 2017

Ian Levy, een van Engelands meest vooraanstaande specialisten op het gebied van ict-beveiliging, heeft een knuppel in het hoenderhok gegooid.

Het hoenderhok: de bedrijven die software verkopen om hackers, virussen en spam buiten de deur te houden. De knuppel: die industrie overdrijft het vermogen van hackers om overal maar in te breken. En niet een beetje ook.

Dr. Ian Levy is de technisch directeur van het National Cyber Security Centre, een overheidsdienst die de Britse netwerken veilig houdt. Het centrum is overigens ook onderdeel van Government Communications Headquarters (GCHQ), een van 's werelds grootste en omstreden afluisterdiensten. Levy zit dus dicht bij het vuur.

Volgens de Brit overdrijven beveiligingsbedrijven de hackerdreiging om hun verkopen te stuwen. De firma's mogen graag claimen dat zij als enige een antwoord hebben op de hackersaanvallen, met speciale hardware die Levy vergelijk met een 'magisch amulet', zo noteert de BBC.

'Het is net middeleeuwse tovenarij', aldus Levy. Het is zorgelijk dat 'we bedrijven die daar baat bij hebben de publieke perceptie van het probleem laten bepalen'. (PvA)

17:34 donderdag 2 februari 2017

Bij het immens populaire online forum Reddit mag vrijwel alles. Toch zijn er twee grote extreemrechtse subfora gesloten: r/altright en r/alternativeright. Deze zogenoemde subreddits worden beheerd door vrijwilligers die niet onder de officiële staf vallen. De twee fora grossierden in extreemrechtse, racistische en neofascistische praatjes. Maar dat was volgens Reddit niet de reden. Dat was het plaatsen van persoonlijke informatie over bepaalde mensen, zoals adressen en telefoonnummers. Dat gaat zelfs Reddit, dat het bekende internetadagium ‘vrijheid boven alles’ huldigt, te ver. En nu is er gedoe. Uiteraard.

Moderatoren complottheoretiseren tegenover the Daily Beast dat de stekker eruit is getrokken omdat ze te populair werden en onaangename waarheden over de Verenigde Staten zouden verspreiden. Van racisme wil een moderator niets weten: ‘Altright vertegenwoordigt gewoon de tientallen miljoenen nette witte Amerikanen die hun buurten, scholen, instituten en land terugwillen.’

In 2015 besloot Reddit zijn regels al aan te scherpen en virtueel geweld harder aan te pakken. Als direct gevolg hiervan werd vlak daarna een aantal racistische haat-fora gesloten. Eind vorig jaar kwam het forum veelvuldig in het nieuws na ‘pizzagate’. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Reddit
Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld stockphoto

12:18 donderdag 2 februari 2017

Dick Costolo was tussen 2010 en 2015 de hoogste baas van Twitter. En hij heeft spijt dat hij in de jaren dat hij aan het roer stond de toenemende agressie op zijn platform niet heeft aangepakt. Fortune schrijft over een openhartige toespraak die de ex-CEO deze week hield. Letterlijk zegt hij: ik zou willen dat ik de tijd kon terugdraaien. Costolo memoreert diverse voorvallen waarbij Twitteraars werden weggepest nadat ze herhaaldelijk online te grazen werden genomen door zogenoemde trollen. Dit is precies de kritiek die Twitter de afgelopen tijd voor zijn kiezen krijgt: trollen kunnen vrijelijk hun gang gaan.

Twitter heeft inmiddels nieuwe maatregelen genomen tegen agressieplegers. Het is nu ook mogelijk een melding te maken van personen die je hebben geblokkeerd. Dat kon eerst niet. (LV)

22:56 woensdag 1 februari 2017

Facebook boert nog altijd goed. De recentste kwartaalcijfers, die het technologiebedrijf woensdag bekendmaakte, liegen er niet om: Facebook draaide een omzet van 8,2 miljard euro in de laatste drie maanden van 2016. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder (5,8 miljard euro).

Over het gehele jaar bekeken ligt de groei nog hoger: 54 procent (van 16,6 miljard euro in 2015 naar 25,6 miljard euro in 2016). Drie jaar geleden voorspelden onderzoekers van Princeton nog een grootscheepse leegloop bij Facebook in 2017. Het tegendeel blijkt waar: het aantal maandelijkse gebruikers nam het afgelopen kwartaal sneller toe dan ooit.

Twitter bericht wordt geladen...

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld reuters

18:06 woensdag 1 februari 2017

Toen Google in september vorig jaar de berichtenapp Allo introduceerde, vroeg ook de Volkskrant zich af of Google er dit keer wel in zou slagen WhatsApp in verlegenheid te brengen. Het antwoord is: nee. Tenzij er iets heel bijzonders gebeurt. AndroidPolice constateert dat de berichtenapp inmiddels buiten de top500 van Googles eigen appwinkel is gevallen. Vanaf half december is de trend duidelijk naar beneden. Het lijkt er dan ook op dat ook deze poging gaat stranden, ondanks de recente toevoeging van een chatbot die ook in gifjes kan communiceren. (LV)

12:41 woensdag 1 februari 2017

Goed én slecht nieuws voor Apple in de wereld van de ranglijstjes. Op de dag dat Apple bekendmaakte dat het een recordomzet heeft geboekt met dank aan de iPhone 7, blijkt ook uit cijfers van Strategy Analytics dat Apple het goed heeft gedaan. In het laatste kwartaal van 2016 heeft Apple namelijk zijn grote concurrent Samsung gepasseerd. Samsung wist 77,5 miljoen smartphones te verkopen, Apple 78,3 miljoen. Het Chinese trio Huawei, Oppo en Vivo volgt op grote afstand.

Ondertussen heeft Google op zijn beurt Apple van de eerste plek gestoten als meest waardevolle merk ter wereld. Althans volgens het Britse merkwaarderingsbureau Brand Finance. Waar Apple moeite heeft met het handhaven van zijn technologische voorsprong ten opzichte van concurrerende smartphonemakers, kent Google als zoekmachine nagenoeg geen serieuze rivalen meer, stelt het bureau. De merkwaarde van Google zou 2016 met bijna een kwart zijn gestegen tot een kleine 110 miljard dollar. Die van Apple daalde van bijna 146 miljard naar dik 107 miljard dollar. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld ap

17:33 dinsdag 31 januari 2017

President Trump schijnt nog een oude Samsung te gebruiken, maar misschien wordt hij wel heel enthousiast van de iPhones 7 die de Russische maker Caviar onder handen heeft genomen. Er is een hele serie ter gelegenheid van de volgens Caviar opbloeiende vriendschap tussen de twee wereldleiders Poetin en Trump. Het topstuk van de weinig subtiele serie (veel goud, diamanten en nationale symbolen) is het duo ‘One World’: één toestel met de beeltenis van Trump, de ander met Poetin. Kost omgerekend 6200 euro, maar dat is inclusief luxe cadeauverpakking. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Caviar

11:52 dinsdag 31 januari 2017

Hij lijkt nog lang niet uitgerend, de loodgieter uit Nintendo's mobiele game Super Mario Run. Hij rent alleen niet meer zo hard als in het begin.

Bij de presentatie van de jongste kwartaalcijfers heeft Nintendo gemeld dat Super Mario Run 78 miljoen keer is gedownload. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dat in de eerste vier dagen uit de iTunes App Store werd geplukt.

Vier miljoen spelers besloten voor de app te betalen (9,99 euro), oftewel iets meer dan 5 procent. Super Mario Run verscheen op 15 december, maar is sindsdien weggezakt uit de top van de lijst met apps die het meeste geld opbrengen.

Het succes, of "succes", van Super Mario Run heeft Nintendo geen windeieren gelegd. Het bedrijf boekte in zijn derde kwartaal 64,7 miljard yen winst, tegen 20,5 miljard die het gros van de financiële analisten had voorspeld. Van tevoren werd betwijfeld over de overstap naar smartphone en tablet van Nintendo's mascotte wel zo'n slimme zet was of de verkoop van Super Mario-games voor de portable 3DS en Wii U-spelcomputer zou kannibaliseren.

Op 2 februari verschijnt de volgende mobiele game van Nintendo: Fire Emblem Heroes. Een andere titel, Animal Crossing, blijkt te zijn uitgesteld tot het volgende gebroken boekjaar van Nintendo, dat van april tot maart loopt. (PvA)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Nintendo

09:10 vrijdag 27 januari 2017

Geen film die het gevoel van ontheemdheid in Japan beter weergeeft dan Lost in Translation van Sofia Coppola, met Bill Murray en Scarlett Johansson. Met de laatste versie van de app Google Translate zullen Japangangers dat verloren gevoel misschien iets minder hebben. Wat met andere talen al langer mogelijk was, kun nu ook met Japanse tekens: hou de lens van een mobiel toestel voor een Japanse tekst en de vertaling verschijnt direct op het scherm. Dat is toch weer een stuk makkelijker dan foto’s maken van bijvoorbeeld een menukaart of verkeersbord en ze daarna uploaden.

De techniek hierachter komt van de app Word Lens van het bedrijf Quest Visual. Dit werd in 2014 door Google ingelijfd.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Google

09:01 vrijdag 27 januari 2017

Het doorgaans goed ingevoerde techblog Venturebeat heeft beelden van het nieuwe topmodel van Samsung – de Galaxy S8 - gepubliceerd. De smartphone wordt op 29 maart gepresenteerd en zou op 21 april op de markt komen. Het toestel moet het drama met de Note 7 van vorig jaar doen vergeten.

Er komen volgens Venturebeat twee versies: een van 5,8 inch en een van 6,2 inch, beide met een edge-display waarbij het scherm over de rand valt. Aan de voorkant zit een camera van 8 megapixels en aan de achterkant een van 12 megapixels. De Home-knop is verdwenen, de vingerafdruksensor is verplaatst naar de achterkant. De kleine variant zou in Europa 799 euro gaan kosten en het grote toestel 899 euro.

Twitter bericht wordt geladen...

12:33 donderdag 26 januari 2017

Wie even genoeg heeft van het gezicht van Donald Trump op alle nieuwssites, heeft wellicht baat bij een extensie in Google Chrome. 'Make America Kittens Again' vervangt elke foto door een afbeelding van een aaibaar katje. Het programmaatje was aanvankelijk bedoeld als protest tegen de nieuwe Amerikaanse president, maar later werden ook vicepresident Mike Pence, Geert Wilders, Marine Le Pen en Nigel Farage toegevoegd. Deze staan echter niet standaard aangevinkt. De extensie werkt op alle nieuwssites, maar is niet bruikbaar op sociale media.

Zo ziet de site van de Volkskrant eruit na gebruik van de extensie:

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld de Volkskrant

19:42 woensdag 25 januari 2017

Het is de oorzaak van menig verkeersongeval: een onoplettende fietser verzonken in zijn of haar smartphone. Fabrikant Gazelle werkt daarom aan een fiets die het eenvoudigweg onmogelijk maakt om te appen of bellen op de weg.

De fiets wordt uitgerust met een SafeDrivePod, een apparaatje dat bij een snelheid van 10 kilometer per uur of meer een signaal uitzendt naar een app op je telefoon. Deze app schakelt vervolgens de smartphone uit. De technologie is ook geïntroduceerd in de transportsector. Een vrachtwagenchauffeur die onder het rijden de app uitzet, komt daar niet mee weg – de baas krijgt automatisch een mailtje.

Bij circa één op de tien fietsongelukken is een smartphone betrokken.Beeld anp
SafeDrivePodBeeld .

18:25 woensdag 25 januari 2017

Heeft u van die leuke, snoerloze Airpods van Apple? Dan heeft Apple in zijn volgende update wat handigs: Find My AirPods. Wie echter denkt dat dit een ook een oplossing is voor gestolen oortjes, komt bedrogen uit. Anders dan bij een verloren iPhone werkt dit met Bluetooth, waarvan het bereik beperkt is. Vooral handig voor echt verloren oortjes dus. Als deze zich binnen het bereik van de iPhone bevinden waarmee het verbonden is, wordt een hard geluid afgespeeld. De nieuwe functionaliteit zit in de betaversie van iOS 10.3, ontdekte 9to5Mac.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld anp

17:46 dinsdag 24 januari 2017

Eventjes leek de zon door te breken voor Faraday. In januari presenteerde het op de CES in Las Vegas een eerste proefversie van zijn elektrische (en autonoom rijdende) auto. Dat ging bijna goed. Maar Tesla kon zijn borst natmaken, was de boodschap. Nu komt het bedrijf opnieuw negatief in het nieuws. Dit keer omdat Faraday een rekening van 1,8 miljoen dollar niet heeft betaald aan the Mill Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van spectaculair ogende video’s, vol met visuele effecten. Het zou volgens de site Jalopnik gaan om materiaal ter promotie van de FF91.

Extra pijnlijk, want critici twijfelen sowieso of de op papier spectaculaire FF91 ooit wel in productie komt. Techcrunch vraagt zich nu in ieder geval af of de foto’s en video’s die nu in omloop zijn van de FF91 wel echt zijn. Businessinsider op zijn beurt schetste onlangs nog een ontluisterend beeld van Faraday Future. De boodschap van de (anonieme) mensen met wie de site sprak: de kas is leeg.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld epa
Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld epa

17:30 dinsdag 24 januari 2017

Altijd fijn voor cijferfetisjisten: het jaarlijkse rapport van de social media-specialisten van We Are Social en Hootsuite. Wordt Nederland genoemd in de lijstjes? Ja, Nederland wordt genoemd. We staan op plek 8 in de lijst met landen met de hoogste internetpenetratie. Op 95 procent zitten we. Net wat minder dan Andorra, Noorwegen, IJsland of koploper Verenigde Arabische Emiraten. Noord-Korea is rode lantaarndrager met een schamele 0,1 procent. Ofwel 16.000 internetters. Nog wat cijfers: er zijn wereldwijd 3,8 miljard internetgebruikers van wie 2,8 ook actief op social media.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld We are social
Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld We are social

19:15 donderdag 19 januari 2017

Opwinding op techblogs: Microsoft stopt de ondersteuning van Minecraft op Windows-telefoons.

Het marktaandeel van Windows Phone is in de door iOS en Android gedomineerde markt verwaarloosbaar, dus deze mededeling is op zich niet heel verrassend. Maar wie weet dat Minecraft eigendom is van hetzelfde Microsoft, zal toch even de wenkbrauwen fronsen. Dat valt bij nader inzien mee: Microsoft benadrukt dat telefoons die op Windows 10 draaien gewoon ondersteuning blijven houden voor het populaire spel. Wie nog een telefoon heeft die op Windows Phone 8.1 draait én graag Minecraft speelt, zal wel op zoek moeten naar een oplossing. Maar dat zijn er blijkbaar niet zo veel.

Voor Android-bezitters is er ondertussen wel goed nieuws van het gamefront. Super Mario Run is vanaf maart beschikbaar op Androids. Vorige maand kwam de game van Nintendo al uit op iOS. Daar is het spel gratis, maar liefhebbers moeten een tientje betalen om alle inhoud te kunnen spelen.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld anp

18:58 donderdag 19 januari 2017

De iPhone 8 en de Galaxy S8 moeten nog op de markt verschijnen, maar nu al wordt er op technologieblogs en serieuzere media druk gespeculeerd over de mobiele topmodellen van respectievelijk Apple en Samsung. Die van Samsung zal het eerst op de markt komen, vermoedelijk in april. Niets is nog officieel, maar vermoedelijk krijgt de nieuwe Galaxy een nieuwe spraakassistent, Bixby genaamd, die het moet opnemen tegen Siri van Apple.

Gaat de nieuwe iPhone 8 er zo uitzien? De Duitse site Handy Abovergleich doet een poging.Beeld Handy Abovergleich

15:06 woensdag 18 januari 2017

Google Maps geeft al langer accurate routeinformatie, inclusief inzicht in files. Binnenkort komt daar ook informatie over parkeerplekken bij, zo is althans af te leiden uit een testversie van de dienst. Google vertelt dan of het makkelijk parkeren is, medium of beperkt. Handig om rekening mee te houden.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de dienst in Nederland beschikbaar komt.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Thinkstock

14:58 woensdag 18 januari 2017

De Britse onderzoeker Cris Thomas heeft een bijzonder vermakelijke wereldkaart gemaakt waarop te zien is wat - of beter gezegd wie - de voornaamste veroorzakers zijn van wereldwijde netwerkstoringen. Zijn conclusie: niet hackers, maar beesten zorgen voor de meeste problemen. En meer specifiek: eekhoorns die kabels doorknabbelen.

Op zijn interactieve kaart kan per beest worden gezocht naar incidenten. Na de eekhoorn is de vogel de actiefste cyberwar-deelnemer. De eekhoorn is verantwoordelijk voor 879 incidenten, vooral in de Verenigde Staten.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Thinkstock

18:05 dinsdag 17 januari 2017

Interessante cijfers van het muziekindustrieblog Midia over de markt van streaming muziekdiensten. In totaal zouden er nu meer dan 100 miljoen betalende klanten voor die diensten zijn, meer dan het totaal voor Netflix. Ondanks de pittige concurrentie van Apple Music weet Spotify zijn marktaandeel te behouden, dat rond de 43 procent schommelt. Apple Music volgt met 20,9. Deezer, Napster en Tidal zijn veel kleiner.

Een jaar eerder waren er nog 68 miljoen betalende klanten voor streamingdiensten. Voor 2017 verwacht Midia een verdere groei. Spotify en Apple zullen dan ook uitgedaagd worden door nieuwkomer Amazon.

(via Business Insider)

11:48 dinsdag 17 januari 2017

Het is een harde werkelijkheid voor de mislukte start-up Lily Robotics. Niet alleen lukte het niet om financieel van de grond te komen, maar het krijgt ook nog eens een rechtszaak voor zijn kiezen. De aanklager beweert dat de video’s op de website van Lily gemaakt zijn door GoPro-camera’s te monteren op vier keer duurdere drones van een concurrent.

In het avontuurlijke filmpje uit 2015, begeleid door geestdriftige muziek, demonstreerde de ‘lelie-drone’ een aantal vernieuwende eigenschappen: waterdichte behuizing, de mogelijkheid om uit de hand van een gebruiker op te stijgen en een automatische piloot waarmee de drone de gebruiker op een vaste afstand kan volgen en filmen. De drone zou tussen 500 en 900 dollar gaan kosten, oftewel tussen de 460 en 850 euro.

Lily maakte al bekend dat het donateurs hun geld gaat teruggeven. Er werd 34 miljoen dollar opgehaald met de Kickstarter-campagne.

Fragment uit de YouTube-video 'Introducing the Lily Camera'.

01:21 zaterdag 14 januari 2017

Michael Lynton wordt de nieuwe topman van Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat. Hij vertrekt als bestuursvoorzitter bij muziek- en filmbedrijf Sony Entertainment. Het is nog niet bekend wie hem daar opvolgt.

Lynton kwam dertien jaar geleden bij het bedrijf in dienst. Onder zijn leiding boekte Sony grote kaskrakers, maar werd het ook slachtoffer van een enorme hack.

Lynton was al vanaf het begin betrokken bij Snapchat, hij was een van de eersten die investeerden in de chatdienst. 'Gezien de groei van Snapchat - en mijn toegenomen rol en verantwoordelijkheid daarbij - heb ik onlangs besloten dat dit het juiste moment was om over te stappen', schreef Lynton aan zijn personeel.

Onder leiding van Lynton zal Snap Inc. naar de beurs gaan. De aandelen komen waarschijnlijk in maart beschikbaar. Snap hoopt ongeveer 4 miljard dollar op te halen, waarmee de totale waarde van het bedrijf op 25 tot 35 miljard dollar zou worden geschat. Met de opbrengst wil Snapchat de concurrentie met Google en Facebook aangaan.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld ap
Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld anp

17:37 vrijdag 13 januari 2017

Door een kwetsbaarheid in de versleutelingstechniek kunnen gebruikers van Whatsapp er niet zeker van zijn dat hun berichten alleen door de beoogde ontvanger worden gelezen. Het probleem kan zich voordoen als een bericht niet kan worden bezorgd, bijvoorbeeld doordat de ontvangende partij in de tussentijd van telefoon is gewisseld of een nieuwe simkaart heeft geplaatst. Zodra de beoogde ontvanger met zijn nieuwe toestel online komt, maakt Whatsapp automatisch een nieuwe sleutel aan en wordt het niet-bezorgde bericht alsnog afgeleverd. Het gevaar van aftappen doet zich voor als een kwaadwillende het nummer van de ontvanger heeft gekaapt. In dat geval wordt het bericht bij de hacker afgeleverd, terwijl de verzender dat niet in de gaten heeft.

Het probleem is al sinds april vorig jaar bekend en het is volgens de Britse krant The Guardian nog altijd niet opgelost. Whatsapp zegt de methode bewust toe te passen omdat gebruikers in veel delen van de wereld geregeld van telefoon of simkaart wisselen. De dienst wil voorkomen dat in zo’n geval berichten verloren gaan doordat ze niet meer afgeleverd kunnen worden omdat de juiste sleutel ontbreekt. Gebruikers die er zeker van willen zijn dat hun communicatie niet wordt getapt, kunnen volgens beveiligingsexperts beter overschakelen op de app Signal. Deze gebruikt dezelfde versleutelingstechnologie als Whatsapp, maar zonder de kwetsbaarheid.

WhatsApp zegt in een reactie tegen TechCrunch dat het geen achterdeur is. Dat niet-aangekomen berichten een nieuwe sleutel krijgen, voorkomt volgens WhatsApp dat miljoenen berichten van gebruikers kwijtraken. Ook collega-onderzoekers betwijfelen of het wel een achterdeur is.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld anp

15:31 donderdag 12 januari 2017

Apple wil zelf televisieseries en films gaan maken en zo direct de concurrentie aangaan met partijen als Netflix, HBO en Amazon. Dit bericht The Wall Street Journal (betaalmuurlink) op basis van bronnen. De eigen producties moeten voor abonnees van Apple Music beschikbaar komen.

Apple zou al maanden bezig zijn om rechten op dramaseries te kopen. Ook heeft het bedrijf volgens de zakenkrant ervaren marketingdirecteuren bij studio's en kabelnetwerken benaderd voor een baan. De plannen voor films zijn nog minder concreet.

In eerste instantie wil Apple zich richten op een klein aantal kwaliteitsseries. Het bedrijf zal dan ook niet de honderden miljoenen of zelfs miljarden dollars besteden die nodig zijn om de concurrentie met Netflix en Amazon aan te gaan. De plannen zijn vooral bedoeld om Apple Music interessanter te maken in de strijd met Spotify.

09:44 woensdag 11 januari 2017

Goed nieuws voor liefhebbers van gifjes: in de laatste bètaversie van Whatsapp voor Android zit ondersteuning voor de populaire gif-bibliotheek Giphy. Gifjes toevoegen kon al langer, maar dan moest de gebruiker het bewegende plaatje lokaal hebben opgeslagen. Het is nog niet bekend wanneer deze ondersteuning in de officiële versie wordt toegevoegd.

Voor wie dit alles niet ver genoeg gaat, bestaat overigens sinds kort een speciale robot. Deze antwoordt op alle vragen met een gifje. Enige nadeel: deze ‘Peeqo’ is een hobbyproject en dus niet te koop.

09:04 vrijdag 6 januari 2017

Nu duidelijk is dat Donald Trump zijn Twitteraccount ook na zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten als uitlaatklep blijft gebruiken beleven beleggers onrustige tijden. In een paar weken tijd kelderden de aandelen van Boeing, Lockheed Martin en General Motors na kritische tweets en dreigementen van Trump.

Daarom heeft Trigger, een iPhone-app die beleggers laat weten als hun aandelen een bepaalde prijs bereiken, nu ook een speciale 'Trump-waarschuwing' ingebouwd. Hierdoor krijgen beleggers voortaan een pushbericht als de toekomstig president over aandelen in hun portefeuille twittert, zodat zij meteen tot actie kunnen overgaan.

Beleggers met aandelen Toyota hadden zo'n Trump-trigger in ieder geval goed kunnen gebruiken. Het autoconcern wil een nieuwe fabriek in Mexico bouwen, maar dat schoot de aankomend president in het verkeerde keelgat. ‘Bouw de fabriek in de VS of betaal hoge invoertaks’, twitterde hij vannacht, waarop het aandeel van de Japanse automaker vrijdagochtend met 2 procent daalde.

Hoewel Trumps twittergedrag voor beleggers bloedserieus is, zien anderen er liever de lol van in. Op het sociale netwerk circuleren inmiddels talloze parodieën op zijn berichten, maar een nieuw account gaat wel heel bijzonder met Trumps ogenschijnlijk ongefilterde woordenbrij om. Op het account Presidential Trump wordt elke tweet die de toekomstig president de ether in slingert verandert in een volwassen, presidentiële reactie.

Als Trump 'al zijn vijanden en mensen die hem hebben bevochten en zo erg hebben verloren dat ze niet weten wat ze met zichzelf aanmoeten' via Twitter sarcastisch een gelukkig nieuwjaar wenst, tweet Presidential Trump: 'Gelukkig nieuwjaar aan iedereen, ook aan mijn tegenstanders, die zo hard hebben gevochten voor waar ze in geloven. Dat 2017 ons vrede, eenheid en harmonie mag brengen.' Op de profielfoto van het account heeft Trump ook ineens een 'volwassen' kapsel, zonder zijn blonde haarimplantaat.

Presidential Trump heeft inmiddels bijna 34 duizend volgers.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Trumptrigger

Twitter bericht wordt geladen...

Trump volgens het Presidential Account.Beeld Twitter

18:25 donderdag 5 januari 2017

App-ontwikkelaars verdienden afgelopen jaar meer dan 20 miljard dollar via de App Store van Apple, ruim veertig procent meer dan in 2015 en een record. Dat meldt het elektronicabedrijf zelf. De eerste dag van het jaar beloofde bovendien veel goeds voor 2017: klanten gaven 240 miljoen dollar aan apps uit, wat het de drukste dag in de App Store ooit maakte.

De goede omzet is volgens Apple vooral te danken aan het populaire Pokémon Go dat halverwege 2016 werd gelanceerd. Hoewel de app zelf gratis is, geven gebruikers wel geld uit aan extraatjes binnen het spel. Ook Super Mario Run, het eerste Mario-spel voor de smartphone, staat in de top 10 van meest gedownloade apps.

De App Store biedt momenteel 2,2 miljoen apps, twintig procent meer dan vorig jaar. In totaal hebben app-makers via de App Store meer dan 60 miljard dollar verdiend sinds deze in 2008 gelanceerd werd. De App Store is in 155 landen toegankelijk.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld anp

15:43 donderdag 5 januari 2017

Op gadgetbeurs CES is deze week ’s werelds 'grootste' usb-drive gepresenteerd: de DataTraveler. Op deze stick van 7 centimeter kan liefst twee terabyte (TB) worden gestald, wat voor veel mensen meer dan genoeg is voor alle bestanden op hun computer. Op de usb-drive kunnen bijvoorbeeld 160 HD-films worden opgeslagen

Belangrijk nadeel: de voorganger van dit apparaatje, dat ‘slechts’ 1 terabyte kan opslaan, kost momenteel al meer dan 2700 euro. Wat het nieuwste model gaat kosten is nog niet bekend. Een externe harde schijf is misschien minder handzaam, maar hoe dan ook een stuk betaalbaarder.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Kingston

15:41 donderdag 5 januari 2017

"Wat heel belangrijk is, als je iets belangrijks hebt: schrijf het op en laat het per koerier bezorgen, net als vroeger. Want ik vertel je: geen computer is veilig.”

Donald Trump gelooft niet in veilig e-mailen, zo liet hij journalisten recent nog weten. Toeval of niet, kort daarop kondigde maildienst Lavabit zijn terugkeer aan. Dit streng beveiligde mailprogramma ging in 2013 offline om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid e-mails van klokkenluider Edward Snowden in handen kreeg, maar telt op hun oude website ineens af naar 20 januari, de dag dat Donald Trump het Witte Huis betreedt.

Veilig e-mailen kan wél, lijken de oprichters van de sterk versleutelde maildienst hem te willen zeggen. Maar dan mag ook de president geen toegang.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Lavabit

12:21 donderdag 5 januari 2017

Na Google stopt ook LG met het maken van ‘modulaire mobieltjes’: smartphones met blokvormige onderdelen die consumenten zelf kunnen vervangen.

Toen Nederlander David Hakkens in 2013 met zijn ontwerp voor ‘Phonebloks’ kwam, stonden techgiganten voor hem in de rij. Waarom zouden mensen ooit een compleet nieuwe smartphone kopen als ze alleen een nieuwe camera of batterij willen, en die eenvoudig zelf kunnen verwisselen?

Omdat consumenten van gemak houden, merken die bedrijven nu: er is maar weinig interesse. Hakkens, met wiens ontwerp Google aan de slag ging, voorzag in zijn blog vorig jaar al problemen. ‘Bedrijven als Google zijn oppermachtig, maar richten zich teveel op de telefoon die verkoopt, en te weinig op de telefoon van de toekomst.’

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld de Volkskrant
Project Ara van Google, ook gestopt.Beeld Project Ara

11:08 woensdag 21 december 2016

Het heeft een jaartje geduurd, maar dan heeft Facebook-baas Zuckerberg ook wat: een eigen huisrobot. Denk hierbij niet aan een stalen mannetje, maar aan kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Geïnspireerd door de assistent uit Iron Man heet dit AI-systeem Jarvis. Jarvis is vergelijkbaar met de slimme thuisassistenten van Amazon en Google, maar dan helemaal toegesneden op de behoeftes van de familie Zuckerberg. Dingen als: gordijnen opendoen, muziek afspelen op basis van de persoonlijke smaak of de deur openen als de ouders van Zuckerberg zich aandienen. Daarnaast kan Jarvis de dochter van Zuckerberg Mandarijn leren of een grijs t-shirt tevoorschijn toveren. Handig.

Jarvis is - net als bij de apparaten van Amazon en Google - met spraak te besturen, maar ook gewoon per tekst. Dat schijnt de Facebook-baas prettig te vinden. De stem is overigens afkomstig van de acteur Morgan Freeman. (LV)

11:47 maandag 19 december 2016

Een opmerkelijk interview dit weekend in de Telegraaf met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Niet zozeer omdat hij daarin zegt dat de Nederlandse inlichtingendiensten meer dan gemiddeld belangstelling hebben in de versleuteling van WhatsApp – dat vertelde AIVD-baas Rob Bertholee eerder dit jaar al aan de Volkskrant – maar vanwege Schoofs opmerking dat de diensten inmiddels daadwerkelijk zijn begonnen met het kraken. Het gaat allemaal nog moeizaam, is zijn boodschap, maar er zijn mogelijkheden. Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom betitelt deze opmerking als een 'staatsgeheim': het zegt iets over de modus operandi, het kennisniveau en de capaciteiten van de AIVD en de MIVD.

Of zou het allemaal alleen maar bluf zijn? Het Telegraaf-artikel laat weinig los over de daadwerkelijke vorderingen, de optimistische kop 'AIVD kraakt Whatsapp' ten spijt. Schoof heeft het bijvoorbeeld over binnendringen in iemands telefoon. Dat heeft dan weer niets met het breken van de end-to-end-encryptie van WhatsApp te maken, dat is gewoon het hacken van iemands telefoon. Maar mócht het toch lukken om deze versleuteling te kraken, dan is het de grote vraag wat er met deze kennis gebeurt. Houdt de dienst dit lek voor zichzelf? In dat geval is het aannemelijk dat ook criminelen dit lek kunnen misbruiken waarmee de veiligheid van het miljard Whatsapp-gebruikers in het geding is, waarschuwt Bits of Freedom. (LV)

Mocht het de AIVD lukken deze versleuteling te kraken, dan is het aannemelijk dat ook criminelen dit lek kunnen misbruiken waarmee de veiligheid van 1 miljard WhatsApp-gebruikers in het geding is, waarschuwt Bits of Freedom.Beeld Thinkstock

14:55 vrijdag 16 december 2016

WhatsApp maakt het binnenkort mogelijk verstuurde berichten weer in te trekken. Dat hebben vrijwilligers gemeld die gebruiksaanwijzingen voor de chatdienst vertalen. Het is tot nu toe niet mogelijk een eerder verstuurd bericht ongedaan te maken. De functie komt vermoedelijk eerst voor iPhones beschikbaar. Wanneer is niet bekend.

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld EPA

21:29 donderdag 15 december 2016

In de strijd tegen nepnieuws neemt Facebook onafhankelijke fact-checkers in de arm. Dubieuze nieuwsberichten worden straks voorzien van een waarschuwing inclusief uitleg waarom. Hoe effectief de praktijk zal zijn moet nog blijken, maar ‘symbolisch is dit enorm’, aldus Alexios Mantzarlis, directeur van het Internationaal Fact-Checking Netwerk (IFCN) tegen BuzzFeed News.

De fact-checkers krijgen toegang tot een tijdlijn met nieuwsberichten die Facebook verdacht vindt – bijvoorbeeld omdat ze als zodanig zijn aangevinkt door gebruikers, een eerder aangekondigde nieuwe maatregel. Als het bericht onjuist blijkt komt er een waarschuwingssymbooltje bij en een link waarin de resultaten van de feitencheck worden uitgelegd. Bovendien verschijnt het lager in de tijdlijn. Je kun het onzinbericht nog wel delen, maar er kan niet mee worden geadverteerd.

In ieder geval ABC News, The Washington Post, PolitiFact, FactCheck.org en Snopes gaan het checken van de feiten op zich nemen. Vereiste voor de fact-checkers is dat ze aangesloten zijn bij het IFCN. Volgens BuzZFeed is het voor het eerst dat Facebook een derde partij invloed laat uitoefenen op de nieuwsfeed, voor veel nieuwssites een belangrijk kanaal om internetverkeer mee binnen te halen.

Facebook kondigde de maatregel aan naar aanleiding van de kritiek die ontstond op de enorme lading aan nepnieuwsberichten tijdens de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten. Wijdverspreid raakten onder meer een niet-bestaande quote van Trump waarin hij Republikeinen dom noemde en het zogenaamde ‘pizzagate’, waarbij Hillary Clinton een pedofielennetwerk zou runnen vanuit een pizzeria in Washington.

Mark ZuckerbergBeeld afp

17:18 woensdag 14 december 2016

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire uit Aalst heeft een website gemaakt die kan natrekken of mensen zich hebben geregistreerd bij een pornosite. Het is volgens hem de enige manier om internetters bewust te maken van het feit dat ze een privacyprobleem hebben. Veel gebruikers registreren zich volgens hem namelijk met hun persoonlijke mailadres. ‘En dat is gevaarlijk. Het is vaak heel eenvoudig om na te gaan welke mailadressen er in een online databank zitten.’

De Ceukelaire nam de proef op de som bij de vijf populairste pornosites. ‘Ik voerde drie veiligheidstesten uit, waarin ik telkens naging of een mailadres aanwezig was in de databank.’ Geen van de sites doorstond alle drie de testen. De site van de Belg checkt voorlopig alleen de pornosite xHamster, die onlangs nog in het nieuws kwam omdat er gebruiksgegevens waren gelekt. (LV)

17:16 woensdag 14 december 2016

Een opvallend nieuw hoofdstuk in de angst voor potentiële drastische maatregelen van Trump: Climate Mirror. De mensen achter deze site verzamelen publiek beschikbare data rondom klimaatverandering voordat Trump ermee aan de haal gaat. Eerder besloot het Internet Archive ook al een zogenoemde mirror te maken. (LV)

17:13 woensdag 14 december 2016

Twitter maakt werk van livevideo. Het maken en uitzenden van livevideo kon weliswaar al langer, maar alleen via de app Periscope, dat in 2015 door Twitter werd overgenomen. Twitter heeft deze mogelijkheid nu standaard in zijn app opgenomen waarmee het platform scherper moet concurreren met bijvoorbeeld Facebook Live Video. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Twitter

15:43 woensdag 14 december 2016

Never Again. Onder deze paraplu spreken werknemers uit de Amerikaanse techindustrie zich uit tegen het bijhouden van een grote ‘moslimdatabase’. Op de site neveragain.tech roepen de initiatiefnemers de techindustrie op solidair te zijn met ‘moslims, immigranten en alle anderen wier levens bedreigd worden door de voorgestelde regeringsmaatregelen om data te verzamelen’.

Deze maatregelen zijn overigens nooit concreet geworden, maar achtervolgen Trump al een jaar. De vergelijking met Nazi-Duitsland is sindsdien niet van de lucht. Op neveragain.tech verwijzen de tegenstanders van een dergelijke database fijntjes op de niet zo frisse geschiedenis van IBM: ‘We weten hoe IBM heeft gecollaboreerd om de Holocaust de stroomlijnen en te digitaliseren’. Met andere woorden: dit nooit meer. Technologie mag volgens de initiatiefnemers nooit bijdragen in het bijhouden van enge databases waarin individuen op basis van ras of geloof worden opgeslagen.

Onder de ondertekenaars bevinden zich werknemers van onder andere IBM, Google, Twitter, Amazon, Microsoft, Apple en LinkedIn. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld ap

15:58 dinsdag 13 december 2016

Wat doe je met de bijna 5 miljoen dollar die je van je baas hebt afgetroggeld? Wat luxe auto’s? Check. Het lidmaatschap van een luxe golfclub? Check. Nieuwe meubels? Check. Plastische chirurgie? Waarom ook niet. En dan heb je nog een miljoen over. Weet je wat, je geeft dit bedrag uit aan een game op je mobieltje, Game of War genaamd. Dit is precies wat een 45-jarige man uit Californië allemaal heeft gedaan. Hij gaf dat onlangs toe tegenover de rechtbank.

De maker (Machine Zone) biedt de game gratis aan en verdient geld met zogenoemde in-app aankopen. Wil je bijvoorbeeld extra wapens, dan kost dat geld. Al eerder schreef Venturebeat over het commerciële succes van de game. Gemiddeld zouden spelers in 2015 maar liefst 550 dollar hebben uitgegeven aan de game. Ook waren er uitschieters van 9000 dollar bekend. Maar dat valt in het niet bij het miljoen van deze speler.

De ongetwijfeld peperdure marketingcampagne en bijbehorende commercial tijdens de Super Bowl - met model Kate Upton in de hoofdrol - zal met het binnengehengelde miljoen in ieder geval een beetje zijn terugverdiend. (LV)

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Arstechnica
Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Machine Zone

03:29 dinsdag 13 december 2016

Google heeft een overeenkomst gesloten met het Cubaanse staatsbedrijf Etesca: er komen servers van het bedrijf op het eiland te staan. Dankzij die servers krijgen diensten als YouTube en Gmail een hogere internetsnelheid.

Momenteel moeten gegevens internetgegevens vanaf Cuba een lange weg afleggen naar de dichtstbijzijnde Google-server in Venezuela. De meeste inwoners van Cuba hebben geen toestemming voor een internetverbinding in hun huis en zijn flink wat geld kwijt aan wifi-spots, die vaak alsnog te traag zijn om bijvoorbeeld een film te kijken. Volgens Google gaat de snelheid van hun diensten op Cuba er flink op vooruit na het plaatsen van de nieuwe servers. Apps en programma’s van andere aanbieders houden dezelfde snelheid.

De Amerikaanse president Barack Obama nam dit jaar een historische stap in het herstel van de diplomatieke banden tussen de VS en Cuba. Voor het bezoek van Obama was er voor het laatst een Amerikaans staatshoofd op Cuba in 1928. Rondom en na het bezoek is begonnen met het aantrekken van de economische banden tussen beide landen.

10:59 maandag 12 december 2016

Silicon Valley reageerde op zijn zachtst gezegd lauwtjes op de overwinning van Trump. Logisch; Trump viel in zijn campagne bedrijven als Amazon en Apple hard aan. Belangrijker nog is dat Trump meer op heeft met olie dan met de hightechindustrie in Silicon Valley, die ook nog eens waarden als vrijheid en transparantie hoog in het vaandel zegt te hebben. Voor Trump zijn die waarden secundair: de strijd tegen jihadisten gaat boven alles.

Hoe dan ook, de komende president lijkt de vertroebelde relatie te willen versterken en heeft de complete top van de techindustrie uitgenodigd voor een bijeenkomst later deze week in de Trump Tower. Sinds dit vorige week via USA Today uitlekte, buitelen Amerikaanse media over elkaar heen met de namen die woensdag aanwezig zullen zijn.

Onder hen zouden zich Tim Cook van Apple, Larry Page van Google en Sheryl Sandberg van Facebook bevinden. Het is nog de grote vraag of Elon Musk van Tesla acte de présence geeft. Volgens the Wall Street Journal (paywall) wel, maar een dag later denkt Recode toch van niet. Misschien. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

11:46 vrijdag 9 december 2016

Na Twitter en YouTube blikt ook Facebook terug op 2016. De Amerikaanse verkiezingen was het onderwerp waar het meest over werd gepraat, gevolgd door Braziliaanse politiek en PokemonGo. 2016 was ook het jaar van Facebook Live Video. De Chewbacca Mom is maar liefst 162 miljoen keer bekeken en voert dan ook de lijst aan. Het filmpje van de Amerikaanse vrouw met het Chewbacca-masker veroverde vanaf mei het internet. Candace Payne kocht het Star Wars-speeltje en testte het vanuit haar wagen uit voor de camera. Om dan minuten lang in een bulderlach uit te barsten. Meer is het niet, maar genoeg om alles en iedereen achter zich te laten. (LV)

10:15 dinsdag 6 december 2016

Eerder bijdragen in het techblog teruglezen? Uiteraard kan dat.

10:12 dinsdag 6 december 2016

Wat waren het afgelopen jaar de trends op internet en social media? Twitter trapt af. Volgens het bedrijf was de hashtag #Rio2016 het vaakst trending, gevolgd door #Election2016 en #PokemonGO. In Nederland voert #Brexit de lijst aan.

Twitter bereikte in ons land op 15 mei de grootste piek. Max Verstappen won op die datum de Grandprix in Barcelona. De een na grootste piek was een dag eerder tijdens het Eurovisie Songfestival.

De Spaanse gamer El Rubius organiseerde een wedstrijd waarin zijn fans wat konden winnen door zijn tweet te retweeten. Dit werd de meest geretweete (bijna 1,4 miljoen) uiting van 2016. Op nummer twee staat de tweet van Harry Styles waar hij zijn 22ste verjaardag vierde. Een tweet van Hillary Clinton staat op drie. In deze tweet riep ze jonge meisjes op hun dromen niet te vergeten nadat ze de verkiezingen had verloren. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'
Beeld Twitter