Direct naar artikelinhoud

Oud-woordvoerder Berlusconi zo goed als zeker nieuwe voorzitter Europees Parlement

De Italiaanse christen-democraat Antonio Tajani is zo goed als zeker de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Met een geheim akkoord wist Tajani zich dinsdagochtend vroeg verzekerd van de steun van de Europese liberalen en de conservatieven.

Antonio Tajani.Beeld anp

Nog voor de aanvang van de stemming trok de liberale leider Guy Verhofstadt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap. Het kwam hem op boegeroep en applaus van de massaal aanwezige parlementariërs te staan. Verhofstadt maakte echter weinig kans om voorzitter te worden na zijn mislukte vrijage vorige week met de eurosceptische Vijfsterrenbeweging om die partij bij de pro-Europese liberalen te krijgen. Het ondermijnde zijn geloofwaardigheid.

In een verklaring vanmorgen zei Verhofstadt dat een akkoord met de Europese christen-democraten (de grootste fractie) noodzakelijk is om te voorkomen dat verdeeldheid het parlement ondermijnt. In het akkoord worden de liberalen beloond met een aantal invloedrijke posities, onder meer twee vicevoorzitters.

Ruime meerderheid

Als de fractiediscipline wordt gehandhaafd, krijgt Tajani de steun van een ruime meerderheid in het parlement. Mogelijk komt er al in de eerste of tweede stemronde duidelijkheid. Tajani is een veteraan in het parlement. De voormalig journalist, oud-woordvoerder van de Italiaanse premier Berlusconi en oud-Europees Commissaris is sinds 1994 (met onderbreking als Commissaris) lid van het Europees Parlement.

De liberalen krijgen naar verluidt naast de twee vicevoorzitters ook het voorzitterschap van het constitutioneel comité in ruil voor hun steun voor Tajani. Verder zou Verhofstadt bij alle onderhandelingen over de Brexit aan tafel mogen zitten, een eis waarmee de regeringsleiders nog wel moeten instemmen. Die zijn daar niet enthousiast over.

Guy Verhofstadt.Beeld anp

Vrouwelijke vicevoorzitter

Verder zal Tajani ervoor ijveren dat Verhofstadt bij het reguliere overleg met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-president Tusk mag aanschuiven en zou de Commissie een extra vrouwelijke vicevoorzitter moeten benoemen.

Ondanks het wensenlijstje komt Verhofstadt niet onbeschadigd uit de voorzitterschapsrace. Zijn reputatie is in elk geval tijdelijk beschadigd. Ook voor de andere kansrijke kandidaat - de sociaal-democraat Gianni Pittella - is de verwachte overwinning van Tajani een hard gelag. Pittella gokte op steun van ontevreden parlementariërs en blies de grote coalitie met de christen-democraten op. Nu vissen hij en zijn fractie achter het net.

Meer lezen?

'Het wordt strijd', zegt europarlementariër Paul Tang (PvdA) over de verkiezing vandaag van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. En dat is uniek, want decennialang werd het voorzitterschap voorgekookt en verdeeld tussen de christen- en sociaal-democraten, de twee grootste fracties. Lees hier het hele artikel. (+)