Bijna 6.900 deelnemers halen eindmeet doorregende Dodentocht

In de Antwerpse gemeente Bornem is gisteravond de 45e editie van de 100 kilometer lange Dodentocht afgesloten. Van de 11.861 deelnemers, een record, haalden uiteindelijk 6.873 stappers en lopers tijdig de finish. 4.988 deelnemers, of meer dan vier op de tien, moesten onderweg de strijd staken. Daar had het regenweer van vrijdagavond en -nacht allicht heel veel mee te maken.

De Dodentocht is geen wedstrijd. Wie vrijdagavond aan de calvarietocht begon, moest die wel binnen de 24 uur tot een goed einde zien te brengen.

Verschillende stortbuien zorgden er echter voor dat de eerste uren alles behalve een pretje werden. De regen bracht niet enkel fysieke ongemakken mee, maar het parcours lag er op sommige plaatsen ook al snel erg modderig bij. De naweeën lieten zich blijkbaar nog de hele nacht en daaropvolgende dag voelen, want het aantal opgaves nam gestaag toe zonder meteen al te pieken.

De snelste deelnemers, die de route doorheen Klein-Brabant en stukjes van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen al lopend aflegden, hadden het eveneens hard te verduren onderweg, maar stonden wel traditiegetrouw al om iets voor 7 uur te wachten aan de eindmeet. Pas dan gaat daar de laatste controlepost open, aangezien de organisatie niet wil dat de lopers zich zouden forceren voor een toptijd.

Het ondanks de regenval recordaantal deelnemers duidt volgens de organisatie ook op het feit dat de Dodentocht ook buiten de landsgrenzen steeds bekender wordt. Maar liefst 1.200 van de ingeschrevenen waren buitenlanders.

Meest gelezen