Direct naar artikelinhoud

Portugal en Kroatië bevrijd van bemoeienis Europese boekhouders

Portugal en Kroatië hebben zich weer bevrijd van de bemoeienis van Brusselse boekhouders. De Europese commissie heeft gesloten dat deze twee EU-lidstaten - de een is eurozonelid, de ander niet - het strafbankje mogen verlaten, waarin landen terecht komen die een hoger begrotingstekort hebben dan 3 procent van het bbp.

De Europese Centrale Bank.Beeld AFP

In dat geval staan ze onder strikt toezicht van de commissie. Landen die ook lid zijn van de eurozone kunnen zelfs worden beboet als het tekort hoger uitvalt dan 3 procent.

Het tekort van Portugal is nu teruggebracht tot 2 procent. Frankrijk met een tekort van 3,4 procent en Spanje met een tekort van 4,5 procent blijven van de eurozonelanden nog op het strafbankje, samen met Groot-Brittannië. Pierre Moscovici noemde het besluit 'zeer goed nieuws voor Portugal'. Portugal zelf klopte zich op borst.

Het land dat onder een rechtse regering fors bezuinigde, kan zich nu onder een socialistische regering weer het een en ander permitteren.

Overigens wordt verwacht dat ook Spanje dankzij een sterke groei dit jaar van het strafbankje zal komen. Frankrijk is het laatste jongetje in de euroklas dat in hoek blijft zitten.