Beslissing Bourgeois in boskaart-dossier was "chefsache", maar wat betekent dat?

Een chefsache. Zo noemde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn beslissing in het dossier rond de boskaart vanochtend in "De ochtend". Een opvallende term, die u wellicht niet elke dag gebruikt. Wat betekent het en vanwaar komt het? "De wereld vandaag" zocht het uit.

Dat het woord "chefsache" vanuit het Duits komt, zal u wellicht niet verbazen. "Het betekent letterlijk een zaak die zo belangrijk is dat de opperste chef er zich mee gaat bemoeien", legt Els Snick uit. Zij is docente Duitse Taalkunde aan de Hogeschool Gent. "In Duitsland wordt het vaak gebruikt in de context van de Bondskanselier. Het gaat dan meestal om zaken waar de Bondskanselier zich mee bemoeit."

Het gaat om een relatief nieuw woord, dat eind de jaren 90 voor het eerst opdook als politieke term in Berlijn. Het is de toenmalige Bondskanselier Gerhard Schroeder die het woord lanceerde. "Merkel is gevolgd en in het kader van de eurocrisis heeft ze van enkele zaken een chefsache gemaakt. En ook bij de vluchtelingencrisis heeft zij zich persoonlijk in de strijd gegooid. Ook daarvan heeft ze een chefsache gemaakt."

Het woord wordt wel vaker gebruikt in de Europese politiek, zo geeft professor Europese politiek Hendrik Vos aan. "Het gaat dan meestal om dossiers die heel belangrijk zijn en waar ministers er niet meer uitraken. Dan zie je dat de leiders het naar zich toetrekken. Soms gaat het ook om dossiers die zoveel kantjes hebben dat één type vakministers er niet meer uitkomen. Zo kan een landbouwthema ook budgettaire of sociale gevolgen hebben."

Meest gelezen