© BELGA

PROFVOETBALLER. Youri Tielemans is Profvoetballer van het Jaar, Weiler verkozen tot Trainer van het Jaar

Vanavond weten we wie Sofiane Hanni opvolgt als Profvoetballer van het Jaar: Pozuelo (Racing Genk) en Tielemans en Dendoncker (Anderlecht) en Pozuelo zijn dit jaar de genomineerden. Er worden voorts ook prijzen uitgereikt voor de Belofte van het Jaar, Doelman van het Jaar en Trainer van het Jaar.

jtp

PROFVOETBALLER VAN HET JAAR: YOURI TIELEMANS (ANDERLECHT)

Youri Tielemans is door zijn 389 stemgerechtigde collega’s uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar. Het supertalent van Anderlecht was de drijvende kracht achter het eerste kampioenschap van paars-wit in drie seizoenen. De 20-jarige middenvelder haalde het met meer dan het dubbele aantal punten van eerste achtervolger Alejandro Pozuelo, ploegmaat Leander Dendoncker werd nipt derde.

Eindelijk, moet Youri Tielemans denken: elke trofee die voor beloften wordt uitgereikt, heeft hij ondertussen al één of meerdere keren gewonnen, maar eentje bij de grote jongens? Neen, daarvoor was het altijd nét niet goed genoeg – we laten de Ebbenhouten Schoen eerder dit seizoen even buiten beschouwing.

Was het het vaderschap of de werkwijze van coach René Weiler waardoor Tielemans de klik maakte? We zullen het wellicht nooit weten, maar de 20-jarige middenvelder stond er nu wél een heel seizoen. Af en toe zakte hij nog wat weg, maar enkel Messi en Ronaldo staan er elke wedstrijd, denken we dan.

We hoorden het Dennis Praet vaak zeggen, voor de start van een nieuw seizoen. Tien goals en tien assists, dat was telkens zijn doel. Maar die cijfers halen, bleek telkens moeilijk. Tielemans haalde die dubbele cijfers vlot dit seizoen, terwijl hij toch lager op het veld staat dan Dennis Praet.

Het afscheid door de grote poort komt er aan voor Tielemans. Die gemiste penalty tegen Club Brugge bleek een ‘accident de parcours’, maar de middenvelder mag de 34ste landstitel van Anderlecht met recht en rede de zijne noemen. “Here’s to you Youri Tielemans, Sporting loves you more than you will know”, rolde er misschien voor het laatst uit de kelen van de Anderlecht-fans. Maar wie weet, volgend seizoen, een Champions League-groep met AS Monaco en Anderlecht, het kan zomaar…

Uitslag:

TIELEMANS YOURI 873

POZUELO MELERO ALEJANDRO 388

DENDONCKER LEANDER 368

IZQUIERDO MENA JOSÉ 204

TEODORCZYK LUKASZ 171

TRAINER VAN HET JAAR: RENÉ WEILER (ANDERLECHT)

René Weiler is door de 389 stemgerechtigde profvoetballers uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. De Anderlecht-coach leidde paars-wit naar een eerste titel in drie jaar, en hield zijn collega’s Felice Mazzu (Charleroi) en Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) ruim af.

“Wij willen Weiler weg”, het moet zowat de meest gehoorde en – eerlijk is eerlijk – mooiste alliteratie zijn die er omstreeks november in de Belgische voetbalwereld te horen was. Toegegeven, zij die op dat moment geen twijfels hadden over Anderlecht-trainer René Weiler hadden, zijn op een hand te tellen. Hoe de Zwitser de kleedkamer van paars-wit uitkuiste, verdient een pluim. De vestiaire vol vedetten – Okaka, De Maio, Harbaoui,… - wist al snel hoe laat het was: in de pas lopen, of ergens anders gaan lopen. Het werd dat laatste voor een pak spelers.

Maar vooral de manier waarop Weiler van Anderlecht een machine maakte, verdient lof. Onder John van den Brom en Besnik Hasi liet de fysiek al eens te wensen over, nu leek het alsof die van paars-wit konden blijven lopen. Het voetbal was niet al te vaak academisch, maar in een club waar enkel de eerste plaats telt, mag er na twee jaar zonder ook eens enkel naar het resultaat gekeken worden. Afwachten wat Weiler volgend jaar doet, want goed voetbal zal toch moeten volgen.

Uitslag:

WEILER RENÉ 840

MAZZU FELICE 670

VANHAEZEBROUCK HEIN 317

DURY FRANCKY 280

PREUD’HOMME MICHEL 243

DOELMAN VAN HET JAAR: LOVRE KALINIC (AA GENT)

In de categorie ‘Doelman van het Jaar’ werd Lovre Kalinic uitgeroepen tot beste van het seizoen. De keeper van AA Gent haalde het met ruimte voorsprong op Frank Boeckx (Anderlecht) en Mathew Ryan (RC Genk).

De cijfers spreken ook voor zich: Kalinic verricht van alle doelmannen de meeste reddingen. Hij en niemand anders heeft als keeper de grootste impact op de prestaties van zijn ploeg. Zijn wedstrijd tegen Lokeren (0-0) was fenomenaal, maar ook in Play-off 1 was hij vaak beslissend met belangrijke reddingen op belangrijke momenten. De Kroaat heerst in de zestien en ondersteunt zo zijn verdediging. Tot het debacle in Oostende was het voorheen defensief wankele AA Gent plots bijzonder moeilijk te verschalken. Kalinic geeft zijn verdediging rust.

Af en toe een foutje - ze zijn op één hand te tellen - is onvermijdelijk met zo’n agressieve en assertieve stijl. Kijk naar de compilaties van de blunders van Manuel Neuer, met die YouTube-filmpjes ben je wel even zoet. Een doelman die wil heersen en een grote zone van het veld bestrijkt, steekt zijn nek uit. Je moet die paar foutjes afzetten tegen alle momenten dat hij de angel uit een aanval haalt nog voor die een kans wordt. De impact die Kalinic heeft gehad in minder dan vijf maanden is zo groot dat hij de verdiende ‘Doelman van het Jaar’ is.

Uitslag:

KALINIC LOVRE 740

BOECKX FRANK 476

RYAN MATHEW 334

BUTELLE LUDOVIC 289

COOSEMANS COLIN 241

BELOFTE VAN HET JAAR: LANDRY DIMATA (KV OOSTENDE)

Landry Dimata is door zijn collega’s op het Gala van de Profvoetballer uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. De spits van Oostende hield Youri Tielemans, tweevoudig winnaar in deze categorie, en Eupen-spits Henry Onyekuru achter zich.

Een grote, sterke spits met Congolese roots waar Standard niet echt in gelooft? Het verhaal van Dimata vertoont akelig veel gelijkenissen met dat van Christian Benteke. Maar dat Dimata meteen zo’n impact zou hebben op het spel van Oostende en jongens als Cyriac en Akpala op de bank hield: dat hield niemand voor mogelijk. Dimata kwam voor 500.000 euro over van Standard en Oostende plakt er nu al een prijskaartje van tien miljoen euro op. Dat rendement haalt Marc Coucke vooralsnog niet met Smartphoto of Fagron in zijn eigen beursindex.

Het buitenland lonkt dus voor de 19-jarige aanvaller – her en der wordt al gewag gemaakt van een akkoord met Wolfsburg – en dat zou zonde zijn voor de Belgische competitie. Waarom niet nog een jaartje bevestigen bij Oostende, wie weet zelfs op Europese toneel?

Uitslag:

DIMATA NANY 815

TIELEMANS YOURI 669

ONYEKURU HENRY 450

SCHRIJVERS SIEBE 196

BERGE SANDER 124

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: Hugo Broos!

(65) werd tijdens het Gala van de Profvoetballer van het Jaar in de bloemetjes gezet. De bondscoach van Kameroen die dit seizoen de Afrika Cup won, kreeg de Lifetime Achievement Award. Geen verrassing, want Hugo Broos is tot op heden nog steeds de trainer die het vaakst de prijs “Trainer van het Jaar” won op het gala. Maar liefst viermaal mocht hij de trofee in de lucht steken. Hugo Broos was in België trainer bij onder meer Club Brugge, Anderlecht, Genk en Zulte Waregem. Sinds 2016 staat hij aan het hoofd van de nationale ploeg van Kameroen, de Ontembare Leeuwen wonnen dit seizoen vanuit de underdogpositie de Africa Cup.

GOUDEN STIER: LUKASZ TEODORCZYK (ANDERLECHT)

Wat een seizoen heeft Lukasz Teodorczyk achter de rug! De Poolse goalgetter kwam als nobele onbekende naar Anderlecht, ongewenst bij Dynamo Kiev. Zouden ze daar in Oekraïne al snel spijt van hebben gehad? Het kan niet anders, want “Teo” kende een kanonstart in Brussel: doelpunt na doelpunt, tot hij een bijna onoverbrugbare voorsprong had opgebouwd in de topschuttersstand.

Eupen-spits Henry Onyekuru deed nog een ultieme poging, maar gezien zijn stempel op het kampioenschap van Anderlecht is er slechts één verdiende Gouden Stier: Lukasz Teodorczyk!

Topschuttersstand:

1. Lukasz Teodorczyk (Anderlecht) 22

2. Henry Onyekuru (Eupen) 22

3. Orlando Sá (Standard) 17

4. Idriss Saadi (KV Kortrijk) 16

5. Jelle Vossen (Club Brugge) 16

6. Mbaye Leye (Zulte Waregem) 16

7. José Izquierdo (Club Brugge) 14

8. Ishak Belfodil (Standard) 14

9. Pieter Gerkens (STVV) 14

10. Youri Tielemans (Anderlecht) 13

PRO ASSIST: SOFIANE HANNI (ANDERLECHT)

Dat noemen we prijs/kwaliteit: Sofiane Hanni kwam in de zomer voor een prikje naar Anderlecht, en sluit het seizoen af met 10 doelpunten en maar liefst 14 assists. De Algerijn is zo de assistkoning van de Jupiler Pro League.

Eindstand ProAssist:

1. Sofiane Hanni (Anderlecht) 13

2. Siebe Schrijvers (RC Genk) 12

3. Youri Tielemans (Anderlecht) 12

4. Alejandro Pozuelo (RC Genk) 11

5. Stef Peeters (STVV) 10

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer