© RDr

Fractie MG voor aankoop kasteelhoeve Commanderij

Fractie MG is voorstander van een opwaardering en versterking van het centrum van Gruitrode. Dat geldt ook voor voorstel om van het Kasteel en de Commanderijhoeve in Gruitrode een aantrekkingspool te maken binnen een globale toeristische visie. “MG vraagt duidelijkheid over onzekerheden in het dossier Masterplan Gruitrode en over subsidie ‘s”, zegt Jan Schonkeren.

rdr

MG heeft kennis genomen van het Masterplan Gruitrode alsook over de aankoopplannen van de Commanderijhoeve. In het verleden was MG al vragende partij om de Commanderijhoeve en het Kasteel van Gruitrode een publieke bestemming te geven. “In zijn huidige vervallen toestand, legt de hoeve een hypotheek op ieder initiatief met betrekking tot het kasteel. In die context is de aankoop van de Commanderijhoeve door het gemeentebestuur logisch”, zegt Jan Schonkeren (MG).

MG is van oordeel dat er werk moet worden gemaakt van de renovatie van de Commanderijhoeve en de opwaardering van het centrum van Gruitrode. Volgens MG is de huidige aankoopprijs van de hoeve, 755.000 Euro, aan de hoge kant. “Bijgevolg laten wij het maatschappelijke belang primeren op de financiële imperatieven en keurt onze fractie de aankoop van de Commanderijhoeve wel goed.”

Wat betreft het Masterplan betreurt MG, zoals dit het geval was in het fusiedossier, de wijze van communicatie. “Op de hoorzitting waren weinig negatieve klanken te noteren, al rijzen bij sommige inwoners toch vragen en onzekerheden. Dit is een zeer ambitieus plan dat bij sommige aanwezigen overkwam als een voldongen feit”, duidt Schonkeren.

Zo bestaat er grote ongerustheid in verband met de beoogde afbraak van het huidige Cultuurpunt. “Is er nog een grote zaal voorzien in het nieuwe cultuurpunt? Waarom een 40 jaar oud gebouw afbreken, dat mits de nodige investeringen nog jaren dienst kan doen. Wat met de verenigingen? Hoe kadert dit project zich binnen in de context van de fusieplannen met Opglabbeek?”, aldus Schonkeren. MG heeft dus nog een aantal vragen, onzekerheden en onduidelijkheden. “Daarom is het niet mogelijk goedkeuring te verlenen aan het Masterplan Gruitrode zoals het vandaag voorligt”, besluit Jan Schonkeren. MG onthield zich bij de stemming over het masterplan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer