Honderden Iraakse soldaten aangekomen in legerbasis bij Mosoel

© AFP

De voorbije 24 uur zijn honderden Iraakse soldaten op een basis in het noorden van het land aangekomen, om operaties op te zetten om de metropool Mosoel te heroveren op de jihadisten. Dat hebben functionarissen vrijdag aangegeven.

mtm

Volgens persbureau AFP zijn 700 soldaten van de 15de Iraakse divisie donderdag aangekomen in de legerbasis Machmoer, op 70 kilometer ten zuidoosten van Mosoel, de tweede stad van Irak.

Mosoel wordt sinds juni 2014 gecontroleerd door Islamitische Staat (ISIS), maar in 2015 leden de jihadisten meerdere militaire nederlagen in de strijd tegen de Iraakse veiligheidstroepen, die gesteund worden door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Vrijdag zullen meer soldaten worden ingezet, zei een lid van het veiligheidscommando van de provincie Ninawa, waarvan Mosoel de hoofdstad is.

Machmoer maakt deel uit van de gebieden die gecontroleerd worden door de regering van de Koerdische Autonome Regio. Volgens militaire verantwoordelijken voorziet een plan in de ontplooiing van 4.500 Iraakse soldaten in de basis.

De federale regering heeft de stad Ramadi, ten westen van Bagdad, de jongste weken opnieuw ingenomen, en wil zich nu op Mosoel concentreren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen