Paus focust op Syrisch conflict, ebolavirus en voedselverspilling

© AP

Paus Franciscus heeft zondag met zo’n 150.000 gelovigen uit de hele wereld Pasen gevierd. Op het met bloemen feestelijk opgesmukte Sint-Pietersplein begon ‘s morgens de misviering voor de wederopstanding van Christus. In zijn paastoespraak focust hij op de dodelijke conflicten, onze 'immense voedselverspilling' en het Ebolavirus.

Ellen De Muynck

Paus Franciscus begon onder een zonnetje in wit gewaad aan de liturgie met een wederopstandingsrite. De mensenmassa op het Sint-Pietersplein en daarrond - zo’n 150.000 gelovigen zouden naar Vaticaanstad zijn afgezakt - en daarrond volgen het gebeuren op enkele videowanden.

Na de misviering zal Franciscus ter afsluiting van de traditionele paasfeestelijkheden in Rome zijn paasboodschap verkondigen en vanop de loggia van de Sint-Pietersbasiliek de zegen ‘urbi et orbi’ (voor de stad -Rome- en voor de wereld) geven. Dat doet de Argentijnse paus niet in verschillende talen zoals zijn voorgangers: hij houdt het enkel bij het Italiaans.

De 77-jarige paus stelde in zijn toespraak onder meer de 'immense voedselverspilling waarvoor we vaak zelf verantwoordelijk zijn' aan de kaak, terwijl zoveel anderen honger moeten lijden.

Paus Franciscus vroeg om te bidden voor bescherming voor die leden van onze maatschappij die gevoelig zijn voor uitbuiting, mishandeling of om achtergelaten te worden: vrouwen, kinderen, ouderen en immigranten.

Hij riep ook op om de dodelijke conflicten in Oekraïne, Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Venezuela, Zuid-Soedan en in het bijzonder Syrië te beëindigen, 'waar meer dan 150.000 mensen werden vermoord, onder wie een derde van hen onschuldige burgers'.

'We bidden dat al wie lijdt onder het conflict op de nodige humanitaire hulp kan rekenen en dat geen van de twee partijen opnieuw dodelijke wapens inzet, zeker niet tegen de weerloze burgers', aldus Franciscus.

De paus wil ook meer medische aandacht voor de slachtoffers van de ebola-epidemie en anderen die worden geraakt door ziektes die worden verspreid door armoede en vroeg ten slotte 'een einde aan de brutale terroristische aanvallen' in Nigeria, verzwijzend naar Boko Haram, die eerder deze maand nog meer dan honderd schoolmeisjes hebben ontvoerd.

Paus zegent de stad en de wereld

Paus Franciscus heeft vanochtend de paasmis opgedragen op het Sint-Pietersplein in Rome. Tienduizenden gelovigen zijn daarvoor naar Vaticaanstad getrokken. Hoogtepunt was natuurlijk het Urbi et Orbi, de traditionele zegening voor de stad en de wereld.