Pakistaanse journalisten vragen bescherming na aanval op collega

Pakistaanse journalisten protesteren nadat een van hun collega’s werd neergeschoten© AFP

Pakistaanse journalisten hebben zondag geprotesteerd tegen de aanslag op een van ‘s lands bekendste presentatoren, die gekend is voor zijn ongezouten kritiek op de machtige staatsveiligheid.

edm

Hamid Mir, gastheer van de populaire Capital Talk show op Geo TV, liep schotwonden op toen hij zaterdagavond werd neergekogeld door onbekenden in Karachi, aldus de politie. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis in de havenstad, waar de artsen zijn toestand kritiek maar buiten levensgevaar omschreven.

De aanslag lokte woedende reacties uit van journalisten, die betogingen hielden in de belangrijkste Pakistaanse steden om bescherming voor de pers af te dwingen van de overheid.

Premier Nawaz Sharif riep een vergadering bijeen met zijn politieke en veiligheidsadviseurs om te bespreken hoe journalisten kunnen beschermd worden tegen de vaak voorkomende aanvallen tegen de pers.

Mir wordt beschouwd als een criticus van de machtige Pakistaanse veiligheidsinstellingen, leger en de inlichtingendienst (ISI) inbegrepen. Geo TV meldde dat Mir de regering en nauwe vrienden had geïnformeerd dat ISI en zijn bazen verantwoordelijk zouden zijn voor elke aanslag op zijn leven. Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei te willen meewerken aan een onderzoek.

De wereldwijde mediatoezichthouder Reporters zonder Grenzen schreef in zijn jaarlijks rapport van februari dat Pakistan een van de meest gevaarlijke plekken is voor journalisten.