Drugsgebruikers rookten, snoven en dronken meer dan vorig jaar

© AP

Drie op vier gebruikers van roesmiddelen hebben in de loop van het voorbije jaar minstens één illegale drug gebruikt. Dit is een stijging in vergelijking met vorig jaar. Ook het gebruik van legale drugs als alcohol ligt weer een stuk hoger. Dat blijkt uit de recentste resultaten van ’s werelds grootste drugsonderzoek bij gebruikers uit 50 landen die voor het vierde jaar op rij verzameld werden door de HoGent.

gn

In totaal namen zowat 120.000 gebruikers uit meer dan 50 landen deel aan de vierde Global Drug Survey. 788 van hen kwamen uit ons land, drie vierden van hen zijn mannen. De gemiddelde leeftijd lag rond 25 jaar.

In het laatste jaar hebben ruim 3 op 4 van hen minstens één illegale drug gebruikt, ruim de helft in de loop van de laatste maand. Bijna 1 op 4 gebruikte in een jaar tijd enkel legale drugs.

Alcohol

Alcohol blijft topscores halen. 96% van de respondenten drinkt alcohol. België heeft een groter probleem dan het merendeel van de andere landen. 37.7% van de mannelijke Belgische alcoholdrinkers vertoont hoog risico- of zelfs schadelijk gebruik in vergelijking met 25% wereldwijd. Meer dan 15% van de mannen scoort zelfs in de hoogste categorie, waarbij doorverwijzing naar een specialist aangeraden wordt, met een eventuele behandeling als gevolg, omdat vermoed wordt dat er een alcoholafhankelijkheid speelt. Bij vrouwen ligt dit aantal lager maar vertoont ook daar 22.2% van de Belgische drinkers hoog risicovol en schadelijk gebruik, in vergelijking met 20.5% wereldwijd. Dit blijven dus wel onrustbarende cijfers, aldus HoGent.

Andere roesmiddelen

Wat andere roesmiddelen betreft blijven de klassieke drugs populair: cannabis (bijna 70%), xtc (33%) en cocaïne (25%). Opvallend is ook het cijfer voor ketamine: bijna 20% van de bevraagde groep gebruikte dit dissociatief tripmiddel, waarmee je een scheiding tussen lichaam en geest kan ervaren. In combinatie met alcohol kan je het bewustzijn verliezen.

Minderen en op zoek naar hulp

Uit het onderzoek blijkt dat er heel wat gebruikers graag zouden minderen met drinken, maar slechts een beperkt aantal wil daar ook daadwerkelijk hulp bij. Het belang van laagdrempelige initiatieven is des te belangrijker (bv. online). Zo zou meer dan 36% van de Belgische drinkers het komende jaar ook liever wat minder drinken en een zelfde aantal zou willen minderen met cannabis roken. Slechts 4.5% van de drinkers wil hierbij hulp. Bij de cannabisgebruikers is er wel een grotere groep die hulp wil, namelijk bijna 13%. Bijna 44% geeft aan minder cocaïne te willen gebruiken in het komende jaar, maar slechts 5.3% wil hierbij hulp. Ook 27% van de respondenten wil het komende jaar minder xtc gebruiken.

Laagdrempelige initiatieven, zoals alcoholhulp.be of via de DrugLijn, om mensen ondersteuning te bieden bij het minderen met drinken of zelfs volledig te stoppen, zijn dus zeer noodzakelijk in België. Ook een efficiënte doorverwijzing kan een grote hulp betekenen bij de mensen die hun gedrag willen wijzigen. Er bestaat alvast een interessante app in het Engels die mensen op weg kan helpen www.drinksmeter.com.

Pillen testen

Uit het onderzoek blijkt dat slechts één op de tien van de recente xtc-gebruikers zijn pillen liet testen In België kan dat enkel in Brussel en dit zien we ook in de cijfers. België is de slechtste leerling: we scoren het laagst wanneer er gevraagd wordt naar het piltesten, zowel wanneer het over hun eigen gedrag gaat als dit van een vriend.

Meer tips voor veiliger gebruik zijn terug te vinden bij de peer support organisaties www.safensound.be en de DrugLijn:www.druglijn.be.

Geen waardeoordeel

Global Drug Survey en zijn partners geven hierbij geen waardeoordeel, alleen feiten. De organisatie onderschrijft dat drugsgebruik een persoon niet definieert. Dr. Tina Van Havere: “Uit onderzoek merken we dat drugsgebruikers vaak bewust omgaan met hun drugsgebruik en dat ze drugs gebruiken als een deel van hun levensstijl naast andere activiteiten. We merken ook heel wat solidariteit tussen gebruikers (informatie delen, helpen als het fout gaat), wat problemen voorkomt. Net als elke burger willen ook drugsgebruikers een geïnformeerde keuze maken om zichzelf, hun vrienden en hun community veilig te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen