"Energiebesparing nog te weinig prioriteit van overheid"

Van de totale Belgische overheidssteun voor energie gaat slechts 6 procent naar energiebesparing. Dat is veel te weinig volgens energiebedrijf Eneco en milieuorganisatie WWF. Ze stellen samen de studie "De ware kosten en baten van conventionele en hernieuwbare energie" voor in Brussel.

De Belgische steun aan de traditionele energiesector (nucleaire en fossiele brandstoffen) zal tegen 2025 oplopen tot 50 miljard euro. De totale steun voor hernieuwbare energie zal tussen 2002 en 2050 eveneens oplopen tot 50 miljard euro. Toch blijft de perceptie bestaan dat hernieuwbare energie de samenleving handenvol geld zal kosten.

WWF en Eneco hameren daarom op een duidelijke visie op hernieuwbare energie, wat vandaag nog steeds ontbreekt. "Van Europa tot het lokale niveau zijn er nog te veel verschillen en vaak lijken ze elkaar tegen te spreken", zegt Christophe Degrez, CEO van Eneco. Jobcreatie en een eerlijke kostenverdeling van de hernieuwbare energie moeten de sceptici overtuigen.

"Investeren in hernieuwbare energie kan in 2030 tot 32.500 directe jobs opleveren", zegt Damien Vincent, CEO van WWF. "Bovendien leidt een eerlijke herverdeling van de energiekost tot een daling van de energiearmoede." Daarin speelt de nucleaire rente een belangrijke rol. "De nucleaire rente zal België tussen 2014 en 2025 6,8 miljard euro opleveren. Dit is 29 procent van de hernieuwbare energie die volgens ons nodig is in diezelfde periode", zegt Degrez. De nucleaire rente dringt op die manier de energiekost van de consument terug.

Meest gelezen