"Vlaams Belang? Dat zijn fascisten"

"Vlaams Belangers zijn fascisten. Ik zal nooit met ze samenwerken", zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in een gesprek met VTM NIEUWS. Een doorbreking van het cordon sanitaire zit er dus niet meteen in wat de Open Vld'er betreft.

De laatste tijd is er veel te doen over het cordon en het al dan niet verlaten ervan. Vlaams Belang heeft volgens peilingen de wind in de zeilen en dus speelt de vraag weer of de partij ooit zou kunnen meeregeren. "Ik heb geen cordon nodig om te weten dat ik nooit met hen zal samenwerken", zegt De Backer. "Net als de PVDA, dat zijn partijen die haaks staan op mijn mensbeeld."

Toch negeert De Backer de groei van die partijen niet: "Mensen die erop stemmen geven een signaal, rond migratie en de samenleving. We moeten daar een oplossing voor vinden en dat zullen we ook doen." Maar samenwerken met Vlaams Belang is daar dus absoluut geen optie in: "Het zijn fascisten", herhaalt De Backer fors.

De discussie over het cordon zal vooral gevoerd worden in Antwerpen, de stad waar Vlaams Belang traditioneel sterk staat. De stad waar het vooral tussen N-VA en CD&V lijkt te gaan momenteel, nu Kris Peeters zich in de strijd geworpen heeft. "Wij gaan duidelijk maken dat wij de derde partij zijn. Het gaat daar niet zomaar tussen twee partijen. We hebben een sterke ploeg", gooit De Backer zich ook in de strijd. Hij wordt waarschijnlijk het kopstuk in de Koekenstad.

Een vergiftigd geschenk lijkt het, zo ondervond ook Annemie Turtelboom bij de vorige verkiezingen. "We hebben een sterke ploeg met Annemie, Willem-Frederik Schiltz en Claude Marinower. En er zijn heel wat jonge mensen die aan de kar willen trekken. Plus, we zijn ook een partij van doeners, niet van betuttelaars. Wij willen de stad weer vrij maken", besluit De Backer.