Direct naar artikelinhoud

'Mystery callers' moeten discriminatie in dienstenchequesector onderzoeken

'Mystery callers' moeten discriminatie in dienstenchequesector onderzoeken

Het Vlaams Parlement heeft vandaag het licht op groen gezet voor de invoering van praktijktesten in de dienstenchequesector. Die praktijktesten zullen verlopen via zelfregulering. Oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich. Oppositiepartijen Groen en sp.a stemden tegen. Zij nemen genoegen met de zelfregulering. Ook Unia, het Minderhedenforum en de vakbonden hebben kritiek.

Dienstenchequebedrijven zullen in Vlaanderen voortaan enkel nog een erkenning krijgen als zij deelnemen aan 'mystery callings' die worden georganiseerd door de werkgeversfederatie. Praktijktesten via zelfregulering dus.

Oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich, Groen en sp.a stemden tegen. Zij nemen geen genoegen met de voorgestelde zelfregulering en vinden dat de overheid zelf de praktijktesten moet organiseren.

Gelijkaardige kritiek is te horen bij Unia, het Minderhedenforum en de vakbonden. "Toezicht op de naleving van de antidiscriminatiewetgeving is bij uitstek een taak voor de overheid. De grootste pijnpunten van het nieuwe systeem zijn dan ook het gebrek aan engagement van de overheid en de transparantie", klinkt het bij Unia. "De Vlaamse regering mist hier een historische kans om daadwerkelijk discriminatie in dedienstenchequesector aan te pakken", stelt het Interfederaal Gelijkekansencentrum nog.

Eenzelfde geluid bij het Minderhedenforum en de vakbonden. "Eenzijdige zelfregulering door een werkgeverskoepel biedt onvoldoende garanties. De rol van de overheid blijft ondermaats, terwijl het hier toch gaat over een goed gesubsidieerde sector", klinkt het in een gezamenlijk persbericht. "Het is eerder een oppoetsbeurt voor het imago van de werkgevers, dan het probleem echt aan te pakken en uit te roeien."



"Toezicht op de naleving van de antidiscriminatiewetgeving is bij uitstek een taak voor de overheid."
Unia