Direct naar artikelinhoud

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld reuters

20:04 woensdag 2 augustus 2017

De markt voor cryptovaluta heeft er sinds dinsdag een nieuwe speler bij: Bitcoin Cash. De nieuwe digitale munt is gecreëerd om de bitcoin op te kunnen splitsen. De noodzaak daartoe is ontstaan omdat er in de bitcoingemeenschap al langer onenigheid heerst over de toekomst van de cryptomunt.

Een belangrijk kritiekpunt van de oprichters van Bitcoin Cash is dat bitcointransacties erg traag verlopen: via de zogenaamde blockchaintechnologie kunnen er ongeveer drie bitcoinbetalingen per seconde worden verwerkt. Volgens CNN zouden transacties met Bitcoin Cash acht keer sneller gaan.

De nieuwe valuta is nog minder waard dan een ‘echte’ bitcoin: een bitcoin cash kost momenteel zo’n 400 euro, terwijl voor een bitcoin 2.300 euro neergeteld moet worden.

20:04 woensdag 2 augustus 2017

Niet alle robots hebben dezelfde aaibaarheidsfactor als de hierboven genoemde Kuri, maar dat maakt ze niet minder nuttig. Zo wordt de ESPniagara sinds dinsdag dagelijks ingezet om de waterkwaliteit van het Eriemeer tussen Canada en de Verenigde Staten te meten. Op de bodem van het westelijke bassin van het meer verzamelt de robot algen en test deze op giftige stoffen. Aangezien wateralgen sterk kunnen groeien tijdens de zomer, moeten wetenschappers goed in de gaten houden of de algen de watervoorziening niet vergiftigen. Doordat de ESPniagara regelmatig de concentratie giftige algen meet en de data doorstuurt naar de wetenschappers, kunnen zij bepalen op welke plekken het water veilig is zonder zelf in een bootje monsters te hoeven verzamelen.

Het robotje Kuri, dat momenteel ontwikkeld wordt door het Amerikaanse Mayfield Robotics, moet meer dan alleen een schattig huisgenootje worden. Kuri zal namelijk in staat zijn automatisch korte video’s te maken van wat er in een huishouden gebeurt. Dankzij kunstmatige intelligentie kan Kuri de ‘beste’ acht filmpjes selecteren en uploaden naar de cloud. Eigenaren die bang zijn dat de robot genante momenten vastlegt, kunnen de videofunctie uitzetten. Naast filmen en zijn eigenaars gezelschap houden, kan Kuri ook reageren op gesproken commando’s en obstakels in huis ontwijken. Het robotje moet vanaf december in de winkels liggen, al is het nog niet bekend of Kuri ook in Europa verkrijgbaar zal zijn.

Huisrobot Kuri.

10:07 vrijdag 28 juli 2017

Natuurlijk was Take on Me van de Noorse formatie A-ha in 1985 bepaald niet het coolste nummer dat op de radio werd gedraaid, maar hé, die clip: die sloeg in als een bom. De zwart-witstrip die tot leven komt en zich vermengt met echte beelden geldt inmiddels als een jarentachtig-icoon. En eigenlijk is het augmented reality avant la lettre: het mixen van echte beelden met een virtuele laag. Dat moet althans ook Trixi Studios hebben bedacht. Dit bedrijf komt met een app waarin iedereen zelf in de spreekwoordelijke handomdraai zelf zijn huiskamerfeestje in een Take on Me-clip kan veranderen. De studio maakt hiervoor gebruik van Apple’s ARKit-software, waarmee dit relatief gemakkelijk is. Dertig jaar geleden kostte het origineel vele, vele weken handwerk om tot hetzelfde resultaat te komen.

De promovideo is veelbelovend, maar de app is helaas nog niet op de markt. Als dat eenmaal het geval is, kan iedereen aan de slag. Take on me! (Laurens Verhagen)

24:58 vrijdag 28 juli 2017

De topman van webwinkel Amazon Jeff Bezos heeft Bill Gates korte tijd ingehaald als rijkste man ter wereld. Zakenblad Forbes maakte de verandering in de miljardairsindex donderdag bekend. Een aantal uur later raakte Bezos zijn koppositie alweer kwijt toen de Amazon-aandelen daalden.

De webwinkel en technologiegigant zag de winst in het tweede kwartaal scherp dalen, vooral door hogere uitgaven, zo bleek donderdag in een tussentijds handelsbericht. De winstval zette het aandeel Amazon flink onder druk in de nabeurshandel. Het aandeel Amazon koerste eerder deze week op het hoogste niveau ooit.

Dure investeringen
Voormalig Microsoft-baas Gates voert de Forbes-lijst al sinds mei 2013 aan. Bezos zat hem de laatste maanden echter op de hielen, mede omdat de beurskoers van Amazon is opgelopen. Daardoor groeide ook het vermogen van Bezos, die veel aandelen heeft. De 53-jarige Bezos was donderdagmiddag in totaal goed voor 90,9 miljard dollar. Dat is omgerekend bijna 78 miljard euro. Gates, die 61 is, moest het doen met een nettowaarde van 90,7 miljard dollar.

Bezos begon in 1994 de webwinkel Amazon.com. Hij is ook de eigenaar van ruimtevaartbedrijf Blue Origin en van de grote krant The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Airbnb, Twitter en Uber. In 1998 stak hij een kwart miljoen dollar in de toen nieuwe zoekmachine Google. Het aandelenpakket dat hij in ruil kreeg, is nu miljarden waard.

Amazon rapporteerde donderdag een winst van 197 miljoen dollar, of 0,40 dollar per aandeel. Dat is maar liefst 77 procent minder dan een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een winst per aandeel van 1,41 dollar. De omzet kwam uit op 38 miljard dollar. Het bedrijf is veel kwijt aan investeringen in het videosegment en aan opkomende markten als India. (ANP)

Twitter bericht wordt geladen...

Amazon-baas Jeff Bezos.Beeld photo_news

13:45 donderdag 27 juli 2017

Het regent weer cijfers. Onder de bedrijven die hun cijfers presenteren, zit ook Facebook. En dat gaat allemaal prima. Wat te denken van een kwartaalomzet van 9,3 miljard dollar en een winst van 3,9 miljard? Beide stegen in een jaar tijd ook nog eens flink: met respectievelijk 45 procent en 71 procent. Is er dan helemaal niets vervelends te noemen? Toch wel. Een jaar geleden steeg de omzet nog harder.

Goed, nog meer cijfers dan: het aantal gebruikers. Ook dat gaat lekker. Dagelijks zitten ruim 1,3 miljard mensen op Facebook. Bij dochter WhatsApp is dat 1 miljard. In de nabije toekomst hoopt Facebook meer geld te kunnen verdienen met advertenties in zowel WhatsApp als Messenger.

Nu al haalt Facebook het overgrote merendeel van zijn omzet uit mobiel. Van alle advertentie-euro's die online worden uitgegeven gaat inmiddels 70 procent naar Google en Facebook. De overgebleven taartpunten worden verdeeld over al die andere techbedrijven, zoals Twitter of Snapchat. De kruimels gaan naar de uitgevers. En nee, dat vinden ze niet leuk. (Laurens Verhagen)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld ap

09:51 woensdag 26 juli 2017

Het is de week van afscheid en wederkeer. Met Paint kwam het uiteindelijk allemaal nog goed, maar voor Flash is echt geen hoop meer. En daar zal niemand rouwig om zijn. Flash is de technologie van Adobe waarmee het lange tijd mogelijk was om binnen de browser filmpjes te kijken en games te spelen. Je merkte pas dat je het nodig had als je een waarschuwing kreeg. Zoiets als olie in een auto, zeg maar.

Maar Flash kwam in het verdomhoekje vanwege veiligheidsproblemen. Steve Jobs deed de technologie zelfs in de ban voor de iPhone. Bovendien is Flash inmiddels helemaal niet meer nodig; nieuwe technieken als html5 kunnen het trucje ook. Adobe heeft nu aangekondigd dat Flash vanaf 2021 niet meer wordt bijgehouden. Google, Microsoft en Mozilla - makers van respectievelijk Chrome, Edge en Firefox - zullen Flash vanaf dit jaar helemaal niet meer ondersteunen. Apple zal met Safari vermoedelijk dezelfde stap volgen. Flash zag in 1996 het licht. (Laurens Verhagen)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Adobe

10:39 dinsdag 25 juli 2017

Ineens was daar maandag overal het verschrikkelijke nieuws: Paint gaat verdwijnen. De onheilstijding kwam bovenborrelen op basis van een lijstje met verouderde producten dat door Microsoft zelf naar buiten was gebracht. Maar Microsoft kon in eerste instantie nog niet vertellen wat er nou precies met het stokoude en blijkbaar erg geliefde tekenprogramma zou gaan gebeuren.

Tot maandagavond. Microsoft voelde zich genoodzaakt een liefdesbetuiging uit te vaardigen: we houden nog steeds van Paint. 'Vandaag hebben we een ongelofelijke uitbarsting van steun en nostalgie rondom Paint mogen meemaken', zo schrijft Microsoft op zijn blog.

Inmiddels is duidelijk wat de toekomst van Paint is. Inderdaad verdwijnt het uit de standaardinstallatie van een volgende versie van Windows. Maar wie geen afscheid kan nemen van Paint, zal het programma gewoon als losse gratis app kunnen blijven downloaden. Een andere mogelijkheid is om het moderne Paint 3D te gebruiken. Binnen dit programma kunnen ook gewoon wat 2D-lijnen worden getrokken. Iedereen tevreden. (Laurens Verhagen)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Microsoft

09:48 vrijdag 21 juli 2017

Hij heeft vele namen, zoals de California State Route 1, de Pacific Coast Highway (PCH), de Cabrillo Highway, de Shoreline Highway en de Coast Highway. Er zijn liefst vijf songs aan gewijd.

Maar de jongste wetenswaardigheid over deze iconische snelweg van ruim duizend kilometer is dat-ie sinds twee maanden een stuk korter is. Op 20 mei schoof er 800 Olympische zwembaden aan puin en modder van de berg waarlangs de State Route 1 voert. Dat stuk, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Monterey (Californië), werd daarmee 'voorlopig' onbegaanbaar.

En niet alleen voor weggebruikers in het echt. Ook voor de bezitters van American Truck Simulator, een realistische game waarin je het leven van een vrachtwagenchauffeur kunt beleven zonder de deur uit te gaan. Ontwikkelaar SCS Software heeft aangekondigd dat bij de eerstvolgende update het bedolven deel van State Route 1 ook niet meer virtueel valt te berijden.

Niet iedereen is daar blij mee. 'Ladingen vervoeren door Californië kan vaak zo saai zijn omdat je dan meestal op en neer over de I-5 moet rijden', klaagt Reddit-gebruiker APeacefulWarrior. 'Een alternatieve route kiezen via een deel van de Pacific Coast Highway scheelde enorm in de verveling.' Voorlopig gaat de vlam even niet meer in de pijp. (Peter van Ammelrooy)

Met de vlam in de pijp? Niet meer op SR-1 in Californië.Beeld SCS Software

19:40 dinsdag 18 juli 2017

Goed nieuws voor iedereen met robotvrees: afgaande op een incident in de VS zullen deze mechanische hulpen ons voorlopig nog niet overheersen zoals in de Terminator-films. Een surveillancerobot die in Washington deels het werk van de politie moest overnemen is van een trap gevallen en in een vijver beland.

De politie van Washington - die van vlees en bloed - gaat er voorlopig vanuit dat de verdrinking het gevolg is van een ongeval. Ook de maker van K5-robot, het Amerikaanse bedrijf Knightscope, spreekt van een ‘geïsoleerd incident’ en zegt ‘dat er geen schade is berokkend aan mensen of dat die op enigerlei wijze hierbij betrokken zijn’. De robot is vermoedelijk door zijn eigen onhandigheid in de problemen geraakt. De robot rijdt rond op basis van een elektronische plattegrond. De software had K5 moeten weghouden van de trappen bij de vijver. Hij kan niet traplopen.

De Knightscope K5 is een volledig autonoom opererende robot van anderhalve meter hoog en weegt tegen de 140 kilogram. Hij oogt als een kruising tussen een pinguïn en een robotstofzuiger zoals de Roomba.

Sensoren slaan alarm bij harde geluiden en veranderingen in temperatuur, als aanwijzingen voor ongeregeldheden of brand. De K5 is verder in staat om kentekenplaten te lezen en kan de gezichten herkennen om te zien of die overeenkomen met foto’s van geregistreerde criminelen.

De K5 bevindt zich nog in de ontwikkelfase en wordt op enkele locaties in de VS getest. Een proef in Palo Alto (Californië) werd vorig jaar korte tijd stilgelegd toen een robot over het voetje van een peuter van 16 maanden was gereden. Ook hebben inwoners omwille van hun privacy zorgen geuit.

Niet iedereen is bang voor de K5: onderhoudsmonteurs moeten regelmatig lipstickvegen van de ‘robocop’ afpoetsen. (Peter van Ammelrooy)

Twitter bericht wordt geladen...

01:12 dinsdag 18 juli 2017

De eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones was maandagavond later dan gepland te bekijken bij Ziggo. Dat heeft het mediabedrijf gemeld. Twee uur later dan de verwachte lancering van het nieuwe seizoen konden alle abonnees van het Ziggo-pluspakket de populaire serie bekijken.

De aflevering, die zondagavond al in de VS werd uitgezonden, zou maandag vanaf 21.00 uur online staan voor de abonnees van Movies&Series Xl, maar door nog onbekende oorzaak was dat bij een aantal aansluitingen niet het geval. Dit leidde tot boze reacties op sociale media. ‘We werken hard aan een oplossing’, beloofde Ziggo op Twitter. ‘Onze excuses!’ Toen de problemen waren opgelost meldde het bedrijf: ‘Jullie wachtten op de winter, maar wij lieten jullie in de kou staan. Sorry!’

De serie kan alleen worden gezien door abonnees die extra betalen voor een zogenoemd plus-abonnement. Eerder was de serie op HBO Nederland te zien, maar deze zender hield in januari op met bestaan. Ziggo onderzoekt wat de problemen heeft veroorzaakt, in de hoop een zelfde euvel volgende week bij aflevering twee te voorkomen. De Amerikaanse tak van HBO had zondagavond problemen met overbelaste servers toen de eerste aflevering van het nieuwe seizoen werd uitgezonden. Ook fans in Mexico, Brazilië en Argentinië hadden moeite om verbinding te maken met HBO. (Laurens Verhagen)

Twitter bericht wordt geladen...

In deel één van het nieuwe seizoen speelde zanger Ed Sheeran een gastrol als ridder.Beeld ap

11:40 donderdag 13 juli 2017

Tienduizenden grote websites en techbedrijven hebben woensdag actiegevoerd voor netneutraliteit in de Verenigde Staten. Grote spelers als Facebook, Amazon, Airbnb, Spotify, Twitter, Google en Netflix willen dat alle internetdiensten gelijk worden behandeld. Dat houdt in dat providers geen voorrang mogen geven aan bepaalde diensten of andere juist mogen achterstellen. Hoewel Obama voorstander was, is de huidige president Trump bezig de netneutraliteitsregels te ontmantelen.

Facebooktopman Mark Zuckerberg schreef op zijn profiel: 'Als we willen dat iedereen in de wereld toegang heeft tot alle mogelijkheden die internet biedt, moeten we internet vrij en open houden.' Twitter riep zijn gebruikers op om te protesteren met de hashtag #NetNeutrality en ook Google liet zich op zijn blog niet onbetuigd: ‘De regels rondom netneutraliteit die het open internet beschermen zijn in gevaar.’ Veel sites lieten banners zien die traag ladende pagina’s suggereerden de risico’s van het opheffen van netneutraliteit te vermelden. Pornosite Pornhub liet het laadsymbooltje vergezeld gaan van de leus ‘Slow porn sucks’. Misschien wel de belangrijkste stem in het brede koor van critici was die van Tim Berners-Lee, de grondlegger van het web: ‘Als we netneutraliteit verliezen, verliezen we internet zoals we dat nu kennen.’

The Verge geeft een mooi overzicht van de actievoerende bedrijven. (Laurens Verhagen)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Thinkstock

10:06 donderdag 13 juli 2017

Microsoft heeft een app ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. De gratis app, Seeing AI, benoemt hardop mensen, teksten en objecten die in de omgeving van de gebruiker te vinden zijn. De pratende app gebruikt hiervoor kunstmatige intelligentie. Seeing AI kan onder meer teksten en streepjescodes scannen en omzetten in gesproken woord. Verder herkent de app mensen (inclusief hun humeur), landschappen of geldbiljetten. De app is op dit moment slechts beschikbaar in de Amerikaanse App Store van Apple. (Laurens Verhagen)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Microsoft

10:07 woensdag 12 juli 2017

De toekomst van Faraday Future, de maker van elektrische auto's, ziet er steeds somberder uit. Het bedrijf besloot een paar maanden geleden af te zien van de bouw van een tweede autofabriek in Californië, en trekt voorlopig zelfs de stekker uit de eerste fabriek, die in ontwikkeling is in de buurt van Las Vegas.

Faraday Future laat in een verklaring weten na te denken over een nieuwe koers. De eerste wagen, de FF 91, werd begin dit jaar gepresenteerd op de techbeurs CES in Las Vegas. De FF 91 zou een groter bereik hebben dan Tesla's en hogere snelheden kunnen halen. Uitgerekend bij de presentatie liet de techniek het echter afweten. De kosten van de bouw van de fabriek in Las Vegas zijn beraamd op 1 miljard dollar. Het was de bedoeling dat er 13.000 mensen zouden komen te werken.

Een belangrijke geldschieter van Faraday Future, het Chinese LeEco, kwam ongeveer een week geleden in financiële problemen. Een rechter in Shanghai besloot tientallen miljoenen te bevriezen, omdat LeEco zijn rekeningen niet had betaald.

Een schaars lichtpuntje te midden van al het slechte nieuws is het snelheidsrecord dat onlangs werd behaald. Tijdens de Pikes Peak International Hill Climb moeten auto’s de berg Pikes Peak in Colorado zo snel mogelijk beklimmen. Het oude record stond op naam van Tesla, maar een prototype van de FF91 met 1050 PK wist de weg omhoog twintig seconden sneller af te leggen. (ANP)

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld epa
Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Faraday Future

09:43 dinsdag 11 juli 2017

Elon Musk is een blij man nu hij de domeinnaam X.com heeft teruggekocht van zijn oude bedrijf PayPal. In een tweet schrijft de Tesla-topman dat de naam grote sentimentele waarde voor hem heeft. Musk registreerde X.com in 1999. De site fungeerde als voorganger van het latere PayPal. Daarna gebeurde er niets meer mee. De prijs is niet bekendgemaakt, maar Techcrunch schat dat die ruim boven de 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) ligt, waarmee X.com zich in de top-20 van duurste domeinnamen nestelt. Op de eerste plaats staat Insurance.com, waarvoor in 2010 meer dan 35 miljoen dollar werd neergelegd. Musk heeft nog geen concrete plannen met X.com, maar het zal als website voor de Tesla X niet misstaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld epa

09:36 dinsdag 11 juli 2017

VPN-diensten zijn populair in China. Niet eens zozeer om veilig te kunnen internetten, maar vooral om de zogenoemde Great Firewall te omzeilen. Door gebruik te maken van een VPN-dienst is het onduidelijk waar surfers vandaan komen, waardoor Chinezen sites kunnen bezoeken die eigenlijk verboden zijn, waaronder Google, Facebook, Twitter en Instagram. Vanaf februari wordt het gebruik van VPN verboden in China, zo meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De internetproviders (zoals China Mobile, China Unicom en China Telecom, alle staatseigendom) moeten ervoor zorgen dat Chinezen geen VPN-diensten meer gebruiken.

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Stock-xchng

17:42 woensdag 5 juli 2017

Eerder deze week hielden vader en dochter Linnik van het Oekraïense familiebedrijf Intellect Service nog bij hoog en bij laag vol dat er helemaal niets mis is met hun software MEDoc, terwijl alles erop wijst dat dit softwarepakket wel degelijk de bron van de cyberaanval van vorige week was. Maar nadat de autoriteiten dinsdag een nieuwe besmettingsgolf wisten te voorkomen door een besmette update tegen te houden na een indrukwekkende inval met een overvalsteam (zie video hieronder), geeft het bedrijf nu zijn fouten toe.

Vader en dochter Linnik komen niet meer aan het woord, maar topvrouw Olesia Biloesova laat persbureau Reuters weten dat er wel degelijk iets mis is: de servers van het bedrijf zijn gehackt en aanvallers wisten een achterdeur te installeren. ‘Die achterdeur moet dicht’, aldus Biloesova. Volgens haar loopt elke computer die op hetzelfde netwerk als een computer met MEDoc zit gevaar. 'We moeten vooral aandacht besteden aan computers die nog niet (zichtbaar) getroffen zijn. De malware zit daarop, wachtend op een signaal.’ Biloesova meldt dat er zogenoemde vingerafdrukken (aanwijzingen van een besmetting) gevonden zijn op computers die MEDoc niet gebruiken.

Olesia Biloesova van Intellect ServiceBeeld reuters
Vader en dochter Linnik van Intellect Service, de Oekraïense maker van MEDocBeeld reuters

17:14 woensdag 5 juli 2017

Voldoet een standaardfiltertje niet en ook geen zin om zelf aan de gang te gaan met Photoshop of een andere foto-app? Mendr is een nieuwe app die handige beeldbewerkers en fotografen bij elkaar brengt. Een soort Uber voor Photoshop dus. Dus wilt u die nare ex van een foto verwijderen en vervangen door een hond? Voor een paar euro gaat Mendr dat voor u regelen. Betalen kan via PayPal.

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Mendr

17:13 woensdag 5 juli 2017

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky gaat al jaren lang gebukt onder geruchten dat het (te) nauwe banden met het Kremlim zou hebben. Om deze verhalen eens en voor altijd de kop in te drukken, is oprichter en eindbaas Eugene Kaspersky tot veel bereid. In een interview met persbureau AP vertelt hij dat hij de Amerikaanse autoriteiten zelfs inzage in de broncode wil geven. Ook wil hij officieel getuigen, mocht dat nodig zijn. 'Ik wil alles doen om te bewijzen dat we niet kwaadaardig handelen', aldus Kaspersky. Volgens de oprichter zijn alle geruchten ontstaan uit jaloezie van concurrenten.

17:09 woensdag 5 juli 2017

Waar bevindt zich het dichtstbijzijnde punt met wifi? Facebook helpt de mobiele internetter door aan de app de optie 'wifi zoeken’ toe te voegen. De gebruiker ziet vervolgens een kaart met gelegenheden, zoals restaurants en koffietenten. De optie bestond al eerder in een aantal landen, maar is nu met de laatste update wereldwijd beschikbaar. En dat kan in de aanloop van de vakantie handig zijn in landen waar het mobiele bereik beperkt is, of waar de nieuwe Europese roamingregels niet gelden. Facebook zal op zijn beurt blij zijn als er nóg meer van zijn netwerk gebruik wordt gemaakt.

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld Facebook

16:22 dinsdag 4 juli 2017

De Britse gezondheidszorg heeft de privacy van patiënten geschonden voor een proef met Google DeepMind. Voor een uitgebreide proef met dit kunstmatige intelligentiebedrijf kreeg Google de persoonlijke medische gegevens van 1,6 miljoen mensen, zonder dat zij dit wisten. De toezichthouder heeft de Royal Free NHS Foundation Trust, de organisatie die meedeed aan de proef, op de vingers getikt. Het experiment moest duidelijk maken of kunstmatige intelligentie kan helpen om nierklachten sneller op te sporen.

'Het staat vast dat creatief gebruik van data enorme kansen biedt voor zorg aan patiënten en betere behandelingen, maar dat hoeft niet ten koste van privacy te gaan', aldus de Britse privacywaakhond. Critici vinden het opmerkelijk dat het bij een waarschuwing blijft en er geen boetes zijn uitgedeeld.

15:54 dinsdag 4 juli 2017

De getroffen Nederlandse bedrijven (TNT en containerbedrijf APM) mogen dan weer piepend en knarsend op gang komen, de onduidelijkheid rondom de cyberaanval van vorige week wordt alleen maar groter. Experts stelden al snel dat het onwaarschijnlijk was dat het de aanvallers puur om losgeld zou gaan. Maar wie zit er dan achter Petya (ook bekend als Diskcoder.C, ExPetr, PetrWrap, en NotPetya) en met welk doel? Het zou kunnen gaan om een test voor iets groters. Of om het creëren van chaos in Oekraïne, dat verreweg het zwaarst werd getroffen. Dit land denkt in ieder geval dat Rusland er achter zit.

De NAVO noemt ondertussen geen specifiek land, maar stelt dat een staat achter de uitbraak zit. Beveiligingsbedrijf ESET uit Slowakije heeft een nieuwe theorie: het gaat om spionagesoftware. Na uitgebreide analyse van het Oekraïense boekhoudprogramma M.E. Doc, waarmee de besmetting begon, komt ESET tot de conclusie dat deze software al maandenlang een achterdeur bevat waarmee aanvallers complete controle verkregen over de systemen van iedereen die deze software gebruikt. En het is nog erger: 'Het is zeer onaannemelijk dat de aanvallers dit konden doen zonder toegang tot de broncode.’ Het Oekraïense familiebedrijf dat M.E. Doc maakt, stelde eerder deze week in een interview met Reuters echter dat er helemaal niets mis is met de software: ‘Er zit geen virus in en alles is oké.’

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld epa

14:51 dinsdag 4 juli 2017

De forens moet nog even geduld hebben, maar vanaf volgend jaar moet de NS-app de reiziger gaan adviseren waar er nog een spaarzame lege zitplek is. Of in ieder geval waar het het minst druk is. De nieuwe toepassing maakt gebruik van de al aanwezige slimme sensoren op het spoor die onder meer het gewicht per rijtuig meten. Deze zijn oorspronkelijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van het gewicht te kunnen afrekenen. Deze real time informatie kan ook worden gebruikt om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. De volgende stap is om deze toe te voegen aan de reisplanner, zegt de NS.

Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?
Beeld ANP

14:25 dinsdag 4 juli 2017

Eerdere afleveringen van het techblog vindt u hier.

14:23 dinsdag 4 juli 2017

De hoeveelheid geruchten rondom de in het najaar te verschijnen iPhone 8 neemt de laatste tijd toe. Wat al duidelijk was, was dat de iPhone een zeer groot oled-scherm (oled-schermen zijn de kleurechtere opvolgers van de huidige lcd-schermen en zijn zuiniger, veel dunner en ook buigzamer) krijgt dat zo’n beetje het hele toestel beslaat. Precies wat de huidige trend voorschrijft. Gevolg is wel dat Apple aan het worstelen is met zijn vingerafdrukscanner, die bij de huidige toestellen nog onder de homeknop zit verstopt. Bij het nieuwe, bijna geheel uit scherm bestaande toestel zou de scanner in het scherm worden opgenomen, wat nog best lastig is. Als alternatief zou Apple nu komen met een 3d-gezichtsscanner, zo schrijft persbureau Bloomberg. Deze zou zelfs veiliger zijn dan de huidige technologie met vingerafdruk. Ook moet de scanner zeer snel reageren, binnen een paar honderd milliseconden.

Wie een indruk wil krijgen van hoe het toestel er ongeveer uit gaat zien, kan het best een kijkje nemen bij Martin Hajek of iDropNews, die beide realistisch aandoende impressies van de iPhone 8 hebben gemaakt op basis van de laatste geruchten.

Twitter bericht wordt geladen...

De iPhone 7Beeld reuters