Direct naar artikelinhoud
wielrennen

Chris Froome wil geschiedenis schrijven met dubbel Tour-Vuelta: "Mentale kracht is cruciaal"

► Chris Froome tijdens het na-Tourcriterium van Chaam, vorige woensdag in Nederland.Beeld EPA

'There is still more to come.' Chris Froome gaat na zijn vierde Tour-zege ook voor de volle pot in de Vuelta. Lastige opgave, maar als hij de komende drie weken goed rust en recupereert, dan kan het, menen de Belgische groteronde-experts Jurgen Van den Broeck en Serge Pauwels.

Drie na-Tourcriteriums (Aalst, Roeselare, Chaam) en een heldenhulde in Sky Studios in Londen later, leeft Chris Froome nog steeds in een andere dimensie. Vier Tour-zeges, godbetert! "Een onbeschrijflijk gevoel", laat het volgens hem na. "Het went niet, ook al heb je er al drie op zak. Ik stond maandagochtend op en moest mezelf in de arm knijpen."

De vijf van Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain komen in het vizier. Froome ziet zijn kans schoon om het legendarische kwartet te evenaren en zelfs te overtreffen. "Ik ben 32. Het wordt er zeker niet eenvoudiger op. Maar er zijn wel meer rijpe dertigers die de Tour hebben gewonnen. Gezien mijn late ontbolstering voel ik me, naar wielernormen, redelijk jong. Puur op ervaring kan ik nog drie, vier, vijf jaar scoren."

‘Zelf had ik na drie weken extreme concentratie en al die opofferingen voor de Tour even genoeg van zo’n grote ronde’
Jurgen Van den Broeck (Lotto NL-Jumbo)

Geschiedenis schrijven wil Froome ook al in de Ronde van Spanje, die over drie weken van start gaat in het Zuid-Franse Nîmes. Gisteren kondigde hij officieel zijn deelname aan. Met flink wat "unfinished business" als drijfveer, na drie tweede plaatsen (in 2011 na Cobo, in 2014 na Contador, in 2016 na Quintana) en een vierde stek in 2012. "De Tour en de Vuelta in één en hetzelfde jaar winnen zou ongelooflijk zijn", klinkt het. "Nu ik er de kans toe krijg, wil ik ze met beide handen grijpen."

Anquetil en Hinault achterna

Slaagt Froome in zijn opzet, dan wordt hij de derde renner ooit met de succesvolle combinatie Tour-Vuelta - alleen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) realiseerden die stunt - en de allereerste 'dubbelwinnaar' sinds 1985, het jaar waarin de Vuelta op de internationale wielerkalender naar het najaar verhuisde.

Moeilijke missie? "Dat is het zeker", zegt Jurgen Van den Broeck, die de Tour in zijn carrière drie keer aan de Vuelta koppelde. "Maar misschien toch iets haalbaarder dan het duet Giro-Tour, waar Quintana zijn tanden stuk op beet. Zelf had ik na drie weken extreme focus en concentratie en al die opofferingen in de aanloop toch wel even genoeg van zo'n grote ronde. Ik snakte naar fysieke en mentale rust, afleiding, decompressie. Het is weinigen gegeven om na de Tour ook nog top te zijn in de Vuelta."

Vraag is: hoe fit is Froome nog na die slopende Ronde van Frankrijk? Valt wel mee, gelooft Serge Pauwels, negentiende en beste Belg in de Tour. Ook hij neemt er straks wellicht de Vuelta nog bij. "Een inzinking zoals bij zijn Tour-zege in 2015, op de voorlaatste dag op l'Alpe d'Huez, kende Froome nu niet. Bovendien heeft hij in 2017 nog niet zoveel koersdagen op de teller staan. En als hij zegt dat hij de Vuelta wil winnen, getuigt dat van een enorme mentale kracht. Cruciaal, dat laatste. Als hij de komende weken goed rust en recupereert en de juiste koers- en trainingsintensiteit bewaart - die criteriums zullen alvast deugd hebben gedaan -, dan maakt hij wel een goede kans."