"Maak centrale website om kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken"

De Vlaamse Liga tegen Kanker en consumentenorganisatie Test Aankoop willen dat er één centrale website komt om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken. Nu verschilt de kwaliteit van de zorg immers te veel, klinkt het. Vanmiddag werd daarover een petitie, ondertekend door 36.000 mensen, overhandigd aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Maar de minister en de verzorgingsinstellingen hebben toch bedenkingen bij het initiatief. Het is moeilijk om de verschillende indicatoren exact te vergelijken. Bovendien mag een openbare website met de kwaliteitsscores geen populariteitsrace worden.

De ziekenhuizen zijn het idee genegen om met de patiënten te communiceren over de inspanningen die ze doen om de kwaliteit te verhogen en de resultaten die ze op dat vlak boeken. De directie van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden, waar Test-Aankoop de petitie aan minister Vandeurzen overhandigde, waarschuwt echter voor de gevaren.

"Het is heel moeilijk om de indicatoren die de kwaliteit meten onderling te vergelijken met alle ziekenhuizen", weet medisch directeur Bernard Himpens. "Er mogen geen appelen met peren vergeleken worden. Het meten en de communicatie over de kwaliteit is goed zodat wijzelf en de patiënten weten waar we staan en wat er gedaan wordt om te verbeteren. Het dient ook om te laten zien wie in negatieve of positieve zin afwijkt ten opzichte van het algemene gemiddelde."

"Maar individuele rangschikkingen en vergelijkingen maken is moeilijk en gevaarlijk. Dan bestaat het risico dat er perverse effecten optreden, zoals ziekenhuizen die risicopatiënten gaan doorsturen om hun statistiek niet negatief te beïnvloeden."

Meest gelezen