© Dirk Kerstens

Volgend jaar schaatsen op vernieuwd Arenaplein

De heraanleg van het Arenaplein in Deurne gaat op 7 november van start. Alles komt op hetzelfde niveau te liggen, behalve het centrale basketbalveld. Dat komt iets lager te liggen, zodat bij vriesweer een natuurlijke ijspiste kan ontstaan.

Jan Stassijns

Schaatsen in openlucht. De Deurnenaar heeft iets om naar uit te kijken volgend jaar. Maandag 7 november begint de aannemer met de heraanleg van het Arenaplein, dat tegen mei 2017 volledig klaar moet zijn, ruim op tijd voor het winterseizoen dus. Enkel de zon kan dan nog roet in het eten gooien. Centraal op het plein, waar nu de parking voor de sporthal ligt, komt een nieuw basketbalveld, dat iets lager ligt dan de rest van het plein. Wanneer de temperaturen onder nul gaan, wordt er water op het plein gezet, dat door het lichthellend profiel omgevormd wordt tot een ijspiste.

“Niet meer parkeren voor sporthal”

Maar de heraanleg van het Arenaplein is meer dan een schaatsbaan. Het wordt een multifunctioneel plein in plaats van enkel parking. Het wordt volledig op voetpadniveau aangelegd. De bestaande bomen rechts van de hal blijven staan. Voor en links van de hal komen nieuwe bomen en aanplanting. Twee zitmuren, zitbanken en afvalbakjes krijgen ook hun plek op het plein. Parkeren zal enkel nog kunnen bij evenementen, mits toelating. Er komen fietsbeugels en paaltjes om de rijweg en het plein van elkaar te scheiden. “Op het plein voor de sporthal zal dus niet meer geparkeerd kunnen worden”, zegt Freddy Lorent (Open Vld), districtsschepen van Publiek Domein. “We hebben gemerkt dat er nu overal op het plein geparkeerd wordt, behalve op de plaatsen voor de sporthal. De parkeerdruk is dus niet hoog. Na de heraanleg zal er alleen nog bij trainingen of wedstrijden in de sporthal door de spelers geparkeerd kunnen worden of tijdens andere evenementen. De parking links van de sporthal, aan het dienstencentrum, blijft wel, net als de parkeerplaatsen aan de bibliotheek.”

Nieuwe verlichting

“Het Arenaplein moet vooral een erg aangenaam plein voor iedereen worden”, gaat Lorent verder. “De sporthal zal ook extra uitgelicht worden, met nieuwe grondspots. Dat zal het plein ook ’s avonds een gezellige uitstraling geven. De markt zal tijdens en ook na de werken op dezelfde plaats kunnen blijven staan. Tijdens de werken zal er nog wel op het plein geparkeerd kunnen worden, al kan het aantal plaatsen tijdelijk verminderen, afhankelijk van de uitvoering van de werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER