Daarom is niemand gelukkig in het vliegtuig

De afgelopen weken verschenen meermaals berichten over ontevreden passagiers die hardhandig van het vliegtuig werden gezet. Nochtans is die onvrede niet zo abnormaal: niemand is immers echt gelukkig tijdens zijn vlucht.

svg

Eens diep zuchten omdat je je benen niet volledig kunt strekken, met je ogen rollen omdat de persoon die achter je zit dat net wél heeft gedaan en je een paar knieën in je rug krijgt of al sakkerende de slaap proberen te vatten zonder nog drie dagen nekpijn te hebben. In economy class vliegen is niet altijd een pretje.

Maar als het een troost kan zijn: in business class zijn de passagiers zo mogelijk nog chagrijniger. En dan kan het potje wel eens overkoken.

Trigger voor woede en stress

Tot die conclusie kwamen vorsers van Princeston University, van wie de studie in het Amerikaanse, toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift PNAS verscheen. De fysieke, overduidelijke barrière tussen de verschillende klassen op het vliegtuig, lokken in een mum van tijd antisociaal gedrag uit. Vooral reizigers in economy class gaan daardoor wel eens door het lint wanneer hun maaltijden koud zijn of wanneer ze zien dat de mensen vooraan achter het gordijn wel een krant krijgen en zij niet. (Had u trouwens al eens naar al die beenruimte gekeken?)

Het zien van de luxe ‘achter de gordijnen’ blijkt een trigger voor woede, ongenoegen en stress. Factoren zoals als sardienen in een blik urenlang samenzitten en het karige aanbod aan keuzes - vaste maaltijdmomenten bijvoorbeeld - versterken die kiem van ongenoegen.

Achter het gordijn is er nog meer chagrijn

Al is het een misvatting dat degenen die in business class vliegen dat met een brede glimlach doen. Zij ergeren zich meestal nog meer tijdens hun vlucht dan passagiers in economy class omdat kijklustigen zo vaak ze maar kunnen ‘subtiel’ door hun gangpad wandelen. Op het einde van de vlucht bereikt de frustratie van de business class-reiziger een hoogtepunt wanneer alle mensen die niet betaald hebben voor hun plaatsen toch even jolig en voyeuristisch langs hen mogen passeren met hun ongewassen luchtje.

Toevallig is dat net het ogenblik waarop de economy class-reiziger al zijn frustraties overboord heeft gegooid en helemaal klaar is om zich door de vliegtuigdeuren naar buiten te persen en weer klassevrij te zijn. Want als iedereen buiten is, verdwijnt al dat ongenoegen al snel als sneeuw voor de zon. Toch?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer