Je zou het niet verwachten, maar hier schallen ’t Hof van Commerce en Ertebrekers door de luidsprekers

© if

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Uitgeweken Kortemarkenaar Peter Decorte (35) runt sinds kort een gezellige bar op het strand van het Caribische eiland Aruba. “Een echte droomjob”, zegt hij. “Maar het werk valt niet te onderschatten, en elektriciteit hebben we nog niet.”

Arne Franck

Wie een mondje West-Vlaams wil spreken op het strand van Aruba moet in de Tortuga Beach Bar zijn. Uitgeweken Kortemarkenaar Peter Decorte (35) heeft er sinds kort zijn vaste stek achter de toog. Hij runt de kleine, afgelegen bar volledig alleen. “De bar is eigendom van de zaakvoerder van de lokale kitesurfschool”, steekt Peter van wal. “Ik leerde hem kennen door zelf te kitesurfen en hij zocht iemand om deze bar te runnen. Ik woon hier vlakbij, dus lang heb ik niet getwijfeld. Dit is echt een droomjob.”

Geen stroom

Al valt het werk niet te onderschatten. Peter is 's ochtends vroeg uit de veren om inkopen te doen en de bar schoon te maken. 's Avonds kan het al eens laat worden. “Bovendien is er nog geen elektriciteit in de bar dus moet ik mij behelpen met koelboxen. Daar zal verandering in komen als we eenmaal zonnepanelen hebben.”

© if

De bar ontleent zijn naam aan de zeeschildpadden die op het strand hun eieren komen leggen. “Het zijn zulke schildpadden van in de film ‘Finding Nemo’”, verduidelijkt Peter. “Dit is hier een natuurgebied, ver van het commerciële centrum in Palmbeach. Die rust is een grote troef en die respecteren we uiteraard maximaal.”

Getrouw op Aruba

Peter groeide op bij zijn ouders Johan Decorte en Mia Uittenhove in de Kapellestraat in Kortemark. Hij ging er naar de gemeentelijke basisschool en het Sint-Jozefscollege in Torhout. Daarna trok hij naar Gent waar hij na zijn studie bleef wonen en in 2009 uiteindelijk zijn Arubaanse vrouw Bilhah Hochman leerde kennen. “De vonk sloeg over op een barbecue en in 2014 zijn we getrouwd op Aruba. Een onvergetelijk feest was dat.”

© if

Op dat moment woonden ze nog in Gent, maar toen Bilhah eenmaal haar diploma diergeneeskunde op zak had, is het koppel in 2015 definitief verhuisd. “We wonen in The Colony, een rustige buurt in de omgeving van Sint Nicolaas in het zuidoosten van het eiland. Op heldere dagen zien we door het venster de Venezolaanse kust liggen. We huren er een woning, maar eind augustus verhuizen we naar ons eigen huis even verderop in dezelfde straat.”

8.000 kilometer

Aruba ligt op 8.000 kilometer van België. Of hij zijn vrienden en familie dan niet mist? “In het begin had ik het daar wel lastig mee”, geeft hij toe. “Maar sinds ik deze bar run is het veel verbeterd. Ik ontmoet hier veel mensen. Uiteraard mis ik mijn ouders, maar we proberen elk jaar voor een tijdje naar Kortemark terug te keren. Dit jaar zal dat spijtig genoeg wel niet lukken. Mijn moeder heeft het daar heel moeilijk mee. Zelf tot hier komen, zien mijn ouders niet zitten. Ze kunnen de hitte hier niet verdragen.”

West-Vlaams

De muziek in de Tortuga Beach Bar verraadt de West-Vlaamse roots van de barman. “Ik heb een eigenzinnige playlist die mijn klanten fel weten te smaken. De typische Latin muziek die je overal hoort op Aruba draai ik hier niet. Maar Ertebrekers en 't Hof van Commerce des te meer. West-Vlamingen zie ik hier zelden, maar het toeval wil dat hier onlangs een man uit Lauwe binnenliep. Hij woont in Miami en sprak mij in het Engels aan. Al snel schakelden we over op het Nederlands, maar toen hij tot zijn verbazing hoorde dat ik van Kortemark kom, haalden we meteen ons West-Vlaams boven. Het was zalig om dat hier eens te kunnen spreken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen