COLUMN. "Hoe slimmer je het aanpakt, hoe meer je verdient op de rommelmarkt"

© *

Een hoop spullen de deur uit, wat bijverdienen én ondertussen bijkletsen met vriendinnen: als je naar geld zoekt, is de rommelmarkt een win-win-win. Zelfs in de tropische temperaturen van het afgelopen weekend, want: dat kleurtje (en die paar verbrande strepen) waren ook gratis.

tib

Elk jaar doe ik het één keer, mijn oude spullen verkopen op de rommelmarkt. Eigenlijk moet ik zeggen: ‘reshare’, want zo heet het als je het verkopen van je oude spullen een hip en ethisch randje wil geven. In praktijk is het vooral winkeltje spelen met je eigen spullen, om op het einde van de dag wat cash over te houden. Hoe slimmer je het aanpakt, hoe meer cash en hoe minder rommel je mee naar huis neemt. Daarom, gratis en voor niets: tips voor een geslaagde middag rommelmarkt.

- Ga niet alleen: met z’n twee heb je een leuker aanbod voor je klanten, kan je de dode momenten volkletsen, kan er iemand om drankjes gaan en kan je het standgeld delen.

- Overdrijf niet: een kraampje met je zes beste vriendinnen kan leuk lijken, maar in praktijk raken alle stukken door elkaar en komt jullie bende intimiderend over voor klanten.

- Informeer je wat voor soort rommelmarkt het is, zodat je niet met een stapel kleren aankomt op een brocante of een meubelmarkt - of omgekeerd.

- Prijs je stukken niet te duur, zeker als ze uit goedkopere ketens komen. Een H&M'etje kan twee of drie euro opbrengen, maar vraag er tien voor en de kans is groot dat je het weer mee naar huis sleept.

- Heb je designerstukken waar je nog een mooie prijs voor wil, is de rommelmarkt niet de goede plaats. Die verkoop je beter in consignatie in gespecialiseerde boetieks of op websites voor vintage designerspullen .

- Verkoop geen spullen waar je emotioneel aan gehecht bent. Niemand zal twee euro meer betalen voor een bloesje omdat je het droeg toen je de eerste keer je lief kuste.

- Ga niet altijd in op afdingers: als je argumenteert waarom je prijs fair is, krijg je het stuk vaak verkocht. Als iemand meer stukken koopt, kan je wel een prijsje maken: hoe minder je mee naar huis moet nemen, hoe beter. - Spreek goed af met je medestandhouders hoeveel je graag nog zou krijgen voor je spullen: je beste stukken worden altijd verkocht als je net naar het toilet bent of een drankje bent gaan halen. - Denk na over hoe je je kraam opbouwt: zorg dat iedereen die passeert gemakkelijk aan je rekken of tafeltjes kan. Een grote spiegel is een troef. De meeste andere kraampjes hebben die niet, dus iedereen die iets wil passen passeert bij jou -en kijkt eens in je rekje.

- Je kleren zien er aantrekkelijker uit als je ze als 'look' presenteert. Daarvoor heb je geen paspop nodig: een oude ladder kan prima dienen om setjes bij elkaar te hangen, een nadarhek in de buurt kan ook dankbaar zijn. Het zijn je eigen kleren, dus je weet zelf best welke combinaties werken. - Breng wisselgeld mee. Plastic zakjes zijn ook handig. En een campingstoeltje voor jezelf. - Eens je wat verdiend hebt, is het verleidelijk om weer te gaan uitgeven aan de andere kraampjes. Blijf kritisch, ook voor stukken die maar een paar euro kosten. - Koopjesjagers komen meestal in het begin en op het einde van de dag. Vooral op het einde heb je er baat bij om bodemprijzen te hanteren voor de stukken waar je echt vanaf wil. De stukken waar je nog een goede prijs voor wil, bewaar je dan beter voor een volgende keer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer