Luister naar

Overname AkzoNobel lijkt voorlopig afgewend

Nieuws
De kans dat de ‘ongevraagde’ overname van AkzoNobel door PPG nog doorgaat, is erg klein nu de Ondernemingskamer maandagavond korte metten heeft gemaakt met de eis van een groep boze Angelsaksische aandeelhouders.
Wilco Dekker redactie vk
dinsdag 30 mei 2017 om 03:00
Gijs Makkink, voorzitter van de Ondernemingskamer, doet uitspraak in de zaak die grootaandeelhoudersgroep Elliott Advisors had aangespannen tegen AkzoNobel. Hij stelde Elliott in het ongelijk.
Gijs Makkink, voorzitter van de Ondernemingskamer, doet uitspraak in de zaak die grootaandeelhoudersgroep Elliott Advisors had aangespannen tegen AkzoNobel. Hij stelde Elliott in het ongelijk. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Die aandeelhouders wilden dat het Nederlandse verf- en chemieconcern alsnog zou gaan onderhandelen met de Amerikaanse rivaal. Hiermee is een vijandig overnamebod op Akzo de enige overgebleven optie voor PPG. Deskundigen verwachten niet dat het zover komt.

De Ondernemingskamer wees de eis van activistisch aandeelhouder Elliott af dat er een bijzondere aandeelhoudersvergadering moet komen, waarop president-commissaris Antony Burgmans kan worden ontslagen. Hij zou de overname door PPG tegenwerken omdat Akzo niet eens wil praten over het bod van PPG van 27 miljard euro. Hij zou moeten worden vervangen door een ‘supercommissaris’, die beide partijen alsnog om tafel zet.

Maar volgens de Ondernemingskamer gaan de raad van bestuur en de raad van commissarissen over de strategie van het bedrijf. Zij kunnen bij een ongevraagd bod niet worden gedwongen inhoudelijk te praten met de bieder. Die bieder heeft geen rechten op zo’n inhoudelijk gesprek, aldus voorzitter Gijs Makkink van de Ondernemingskamer. Aandeelhouders moeten wel achteraf hun zegje kunnen doen, maar kunnen niet vooraf eisen dat het belaagde bedrijf gaat onderhandelen met de ongevraagde bieder.

Een woordvoerder van Akzo sprak maandagavond van een ‘fantastische uitspraak’, die veel verder gaat dan het belang van AkzoNobel alleen. Ook andere Nederlandse bedrijven – Unilever werd eerder dit jaar kortstondig belaagd door het Amerikaanse KraftHeinz – kunnen ernaar verwijzen. Voorwaarde is wel dat het bedrijf serieus kijkt naar het ongevraagde bod. Volgens de Ondernemingskamer heeft de top van Akzo dat gedaan, onder meer door veelvuldig bijeen te komen voor overleg over de drie biedingen die PPG deed. Dat Akzo niet inhoudelijk wilde praten, begrijpt de Ondernemingskamer ook. Door de dreigende taal van PPG zelf en diverse Angelsaksische aandeelhouders in de publiciteit over wat er zou gebeuren als Akzo niet kwam praten, waren zulke onderhandelingen niet meer vrijblijvend.

betere plannen

Voor de aandeelhouders van AkzoNobel is de uitspraak van de Ondernemingskamer een tegenvaller. PPG zei tot nu toe 96,75 euro per aandeel Akzo te willen bieden. Dat aandeel noteerde maandag 76 euro. Als de Amerikanen hun bod niet doorzetten, kost dat de aandeelhouders dus veel geld. Akzo heeft steeds volgehouden dat de eigen plannen – het afstoten van de chemietak, flinke bezuinigingen en 1,6 miljard euro uitkering aan de aandeelhouders – beter zijn voor alle partijen; niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor de werknemers, het milieu en de maatschappij.

zeggenschap

De Ondernemingskamer vindt wel dat Akzo alsnog verantwoording moet afleggen aan de boze aandeelhouders. Zo’n inhoudelijke uitleg ontbreekt nog. Akzo mag wel zelf weten hoe en wanneer het die uitleg gaat geven. Dat hangt er mede vanaf of PPG zijn bieding op Akzo na deze uitspraak van de Ondernemingskamer doorzet. Zo’n conceptbieding moet volgens beursregels uiterlijk 1 juni (komende donderdag) binnen zijn bij toezichthouder AFM. De top van het Amerikaanse concern komt vandaag bijeen en komt dan mogelijk met mededelingen over wat hij gaat doen met het bod op Akzo. Analisten en andere deskundigen denken niet dat PPG met een vijandig bod komt. Vijandige overnames pakken vaak slecht uit en door beschermingsmaatregelen kunnen de Amerikanen niet de volledige zeggenschap krijgen om hun plannen te kunnen uitvoeren, en de beloofde synergievoordelen binnen te halen.

Elliott meldde maandagavond ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak, en zei zich te beraden op nadere stappen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.