Luister naar

Wereld-econoom degradeert na taalkritiek

Nieuws
De hoofdeconoom van de Wereldbank, Paul Romer, is ontheven van een deel van zijn functie omdat hij zijn personeel aansprak op hun ambtelijke taalgebruik.
Jeroen van Wensen redactie vk
zaterdag 27 mei 2017 om 03:00

Amsterdam

Romer ergerde zich groen en geel aan het ondoorgrondelijke, niet-om-door-te komen proza in de Wereldbank-onderzoeksrapporten. De belerende e-mails waarin hij zijn medewerkers maande beter te gaan schrijven, vielen zo slecht, dat Romer zijn taken als leidinggevende moet neerleggen. Hij blijft wel hoofdeconoom. Romer (61) werd in oktober als coryfee binnengehaald bij de Wereldbank. De voormalige hoogleraar aan de Universiteit van New York staat in het economenwereldje hoog aangeschreven en wordt vaak genoemd als potentiële Nobelprijswinnaar.

Het is gebruikelijk dat de hoofdeconoom van de Wereldbank ook de chef is van de onderzoeksafdeling. Romer maakte zich in korte tijd onmogelijk bij zijn ondergeschikten door flink te bezuinigen op het budget en een aantal medewerkers boventallig te verklaren, schreef persbureau Bloomberg vrijdag. Zijn taalkundige kruistocht was voor het personeel de spreekwoordelijke druppel. Tijdens presentaties kapte hij stafmedewerkers bijvoorbeeld bruut af als ze te lang van stof waren. Romer hield zijn mensen ook voor dat de onderzoeksrapporten van de Wereldbank meer aandacht, en dus meer invloed, zouden krijgen als ze leesbaarder zouden zijn.

helder en beknopt

‘Iedereen binnen de bank zou ernaar moeten streven helder en beknopt proza te produceren. Dat bespaart de lezer tijd en inspanning. We moeten meer aan de lezers denken’, schreef hij in een memo. In een e-mail waarschuwde hij de onderzoekers dat hij de publicatie van het belangrijkste Wereldbank-rapport zou blokkeren als ‘de frequentie van het woord ‘en’ daarin hoger is dan 2,6 procent’.

Romer verwees daarmee naar een onderzoek uit 2015 van Stanford University naar het taalgebruik bij de Wereldbank. Volgens Stanford bedient de bank zich van ‘gecodeerd, naar zichzelf verwijzend taalgebruik dat losgezongen is van normale spreektaal’. De Stanford-onderzoekers noemden de schrijfstijl van de Wereldbank ‘bankspraak’. Een van de kenmerken zijn eindeloze opsommingen die aan elkaar gebreid worden met het woordje ‘en’.

Romer hekelt op zijn eigen blog ‘de opstandelingen binnen de bank’ die volgens hem via asymmetrische oorlogsvoering geruchten verspreiden. ‘Toen ik hen vroeg wat duidelijker te schrijven, vonden ze me kennelijk niet aardig’, schrijft Romer. In een interview steekt hij de hand ook in eigen boezem. ‘Misschien concentreerde ik me te veel op de nauwkeurigheid van mijn communicatie en te weinig op de emoties die mijn boodschappen opwekten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.