© Koen Luts

Kolenhaven Lummen wordt modern bedrijventerrein

De voormalige kolenhaven of insteekhaven van Lummen wordt geherstructureerd. Het bedrijventerrein zal in noordoostelijke richting uitbreiden. Een nieuwe weg rond de haven die aansluit op de Dellestraat en de E313 zal ook het industrieterrein van Gestel ontsluiten en woonstraten vrijwaren van zwaar verkeer.

Koen LUTS

Rond de voormalige kolenhaven en vlakbij het Albertkanaal ligt een industriezone van 62 ha. Slechts 35% van die zone wordt momenteel effectief ingenomen en daarom wil de Vlaamse regering het bedrijventerrein herstructureren. De plannen voor een bedrijventerrein van een 70-tal ha zijn nu klaar. Over twee weken start het openbaar onderzoek. Van de aanwezigheid van het Albertkanaal wordt door de bestaande bedrijven slechts beperkt gebruik gemaakt en dat moet van de Vlaamse regering in de toekomst veranderen.

Mangelbeek

Watergebonden bedrijven aantrekken is het hoofddoel en daarvoor wordt 42 ha voorzien. Daarom wordt in de bestemmingszone natuur ten zuiden van de insteekhaven de diepte van de percelen vergroot tot 200 meter. Ter hoogte van de Mangelbeekvallei wordt dan weer 17 ha van het bestaande industriegebied geschrapt ten behoeve van natuurgebied. Bedoeling is om een verbinding te vormen tussen de Mangelbeek en de omgeving van het kasteel Meylandt. De bestaande brug over de voormalige kolenhaven wordt afgebroken zodat de toegang verbreed kan worden. Rondom de haven zullen de grootste bedrijven worden geconcentreerd. Naar de rand van het bedrijventerrein toe zullen de bedrijven en percelen kleinschaliger worden. De Industriestraat met de bestaande bebouwing wordt in het noorden een doodlopende woonstraat die aansluit op de nieuwe weg.

Woonkernen

Ook het industrieterrein van Gestel zal ontsloten worden dankzij de weg die rond de kolenhaven wordt aangelegd. Naast de bruggen van Genenbos en Viversel komt telkens een rotonde. Via de Dellestraat kan het zware verkeer het op- en afrittencomplex 26bis de E313 en het nabijgelegen Klaverblad bereiken. Bedoeling is de woonkernen van Lummen en Heusden-Zolder te vrijwaren door een knip. Zo wordt het lokale wegennet ontlast van de zware verkeersdruk. Er komen ook infrastructurele maatregelen en het kruispunt van Delle- en Rekhovenstraat moet heraangelegd worden zodat het verkeer zonder stoppen de autosnelweg kan bereiken.

Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt van 12 september tot en met 10 november kunnen er opmerkingen, bezwaren en adviezen ingediend worden. Op 3 en 4 oktober worden infovergaderingen gepland in de Vierseleer.