Chad Le Clos verlengt wereldtitel met nieuw wereldrecord, Belgische aflossingsploeg naar 4x200 meter

Kimberly Buys© BELGA

Op het WK zwemmen kortebaan in het Canadese Windsor hebben onze landgenotes Kimberly Buys en Fanny Lecluyse zich niet kunnen plaatsen voor hun finales.

dgs

Buys mist finale 50m vlinderslag

Kimberly Buys kon zich donderdag (lokale tijd) niet plaatsen voor de finale van de 50m vlinderslag. Onze landgenote werd met 25.90 in de halve finales uitgeschakeld met de tiende tijd. Ze zwom 14 honderdsten te traag voor een finaleplaats. De 27-jarige Buys werd vijfde (25,90) in de tweede reeks, die gewonnen werd door de Amerikaanse Kelsi Worrell (25.18).

De zwemsters met de acht beste tijden plaatsen zich voor de finale. De laatste finaliste is de Canadese Katerine Savard (25.76). Buys moet zich tevredenstellen met de tiende plaats. Buys, de Belgische recordhoudster, plaatste zich in de reeksen met de twaalfde tijd (26.11). Woensdag werd Buys werd uitgeschakeld in de reeksen van 100m vrije slag.

De Antwerpse neemt zaterdag mee aan de reeksen 100m vlinderslag. Twee jaar geleden zwom ze in Doha de finale 100m vlinderslag, waar ze als zevende eindigde. Ondanks haar uitschakeling kijkt ze er dus toch met vertrouwen naar uit. "Het zwemmen op zich voelt goed aan, dus ik heb dan ook alle vertrouwen in de 100 meter", liet Buys donderdag weten.

"Ik ben best wel tevreden met het resultaat. Jammer van die paar honderdsten die me verwijderen van een finale of een Belgisch record, maar ik heb gewoon een goede race gezwommen. Bovendien heb ik een vrij korte voorbereiding achter de rug en ben ik niet opgewassen tegen de echte onderwaterspecialisten. Die komen vooral naar boven op een 50m en minder op een 100m", aldus de 27-jarige Buys.

Belgische aflossingsploeg opgevist voor finale 4x200 meter vrije slag

Louis Croenen, Thomas Thijs, Pieter Timmers en Lorenz Weiremans hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van de 4x200 meter vrije slag op de wereldkampioenschappen kortebaan in het Canadese Windsor. Het Belgische kwartet werd aanvankelijk uitgeschakeld met de negende tijd (7:02.34), maar door het forfait van Groot-Brittannië, het laatst geplaatste land met een tijd van 7:01.03, gaat België alsnog door naar de finale."Forfait van Groot-Brittannië voor de finale van de 4x200 meter vrije slag, Team Belgium mag opnieuw in het bad duiken voor de finale", kondigde Koen Van Buggenhout, delegatieleider van de Belgische selectie, enkele minuten na het einde van de reeksen aan op Twitter.

De finaleplaats van België werd ook al bevestigd op de officiële startlijst voor de finale van de Internationale Zwemfederatie (FINA).

Louis Croenen dook als eerste het bad in voor België en realiseerde een tijd van 1:45.14. Tweede zwemmer Thomas Thijs, die zijn debuut maakt op een WK zwemmen bij de senioren, tikte af na 1:47.63. Pieter Timmers was de snelste Belg met een tijd van 1:42.51 en Lorenz Weiremans maakte vervolgens het werk af in 1:47.06. Met een tijd van 7:02.34 werd België derde in de tweede reeks. Rusland won de reeks in 6:57.74.België zwom uiteindelijk de negende tijd van alle reeksen, op 1.33 van Groot-Brittannië, maar die trokken zich dus terug voor de finale. De snelste chrono in de reeksen werd gezwommen door de Verenigde Staten (6:53.91). De finale wordt vrijdag gezwommen om 20u19 lokale tijd (zaterdag 2u19 Belgische tijd).

Ook op het WK in Doha van 2014 stond België in de finale van de 4x200 meter vrije slag. Louis Croenen, Pieter Timmers, Emmanuel Vanluchene en Glenn Surgeloose zwommen toen in het Belgisch record van 6:52.66 naar de vijfde plaats.

Fanny Lecluyse uitgeschakeld in halve finales 100m wisselslag

Ook Fanny Lecluyse wist zich niet te kwalificeren, voor de finale van de 100m wisselslag. Lecluyse behaalde met 1:00.40 de twaalfde tijd in de halve finales. De 24-jarige Lecluyse werd zesde (1:00.40) in de eerste reeks die gewonnen werd door de Hongaarse Katinka Hosszu (57.53).

De acht beste tijden gaan verder naar de finale. Een beslissingswedstrijd zal de laatste finaliste moeten aanduiden, gezien de Noorse Susann Bjornsen en de Amerikaanse Lilly King allebei 1:00.05 zwommen. Lecluyse behaalde de twaalfde tijd. Ze plaatste zich voor de halve finales met de achtste tijd in de reeksen (1:00.58).

Woensdag eindigde Lecluyse als achtste in de finale 50m schoolslag. Vrijdag neemt ze deel aan de reeksen 100m schoolslag en zondag aan de 200m schoolslag.

Fanny Lecluyse ook uitgeschakeld in reeksen 100 meter schoolslag

Fanny Lecluyse heeft zich vrijdag op de wereldkampioenschappen kortebaan in het Canadese Windsor niet voor de halve finales van de 100 meter schoolslag kunnen plaatsen. De 24-jarige West-Vlaamse werd in haar reeks vierde in 1:06.44, de 19e tijd van 60 deelneemsters en ver boven haar Belgisch record (1:04.69). Voor een plaats bij de beste zestien was 1:06.18 nodig.

Twee jaar terug bereikte Lecluyse in Doha nog de finale en werd ze daarin achtste. Dat was woensdag in Windsor ook haar plaats op de 50 meter schoolslag. In de 100 meter wisselslag werd ze donderdag in de halve finales uitgeschakeld. Zondag komt ze nog in actie op de 200 meter schoolslag, in die discipline is ze Europees kampioene.

Chad Le Clos verlengt wereldtitel 100m vlinder in nieuw wereldrecord

Op de 100 meter vlinderslag verlengde de Zuid-Afrikaan Chad Le zijn wereldtitel. De vice-olympische kampioen zette in de finale 48.08 op de tabellen, goed voor een verbetering met 36 honderdsten van een seconde van zijn eigen wereldrecord. Op het WK van twee jaar geleden in de Qatarese hoofdstad Doha zwom Le Clos naar het goud in 48.44. De 24-jarige Le Clos hield in Canada de Amerikaan Tom Shields (49.04) en de Australiër David Morgan (49.31) achter zich.