Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: DWDD-seizoen wordt korter, op verzoek van Van Nieuwkerk | 'Beeldenstorm' laait op in VS

Goedemorgen. Talkshow De Wereld Draait Door gaat op de schop: het seizoen van het vlaggenschip van de publieke omroep wordt minder lang. Op verzoek van presentator Matthijs van Nieuwkerk (56) zelf. Verder in de Volkskrant Ochtend: steeds meer Amerikaanse staten en steden willen af van omstreden standbeelden die verwijzen naar de slavernijtijd, en waarom de Arabische man het moeilijk heeft.

Het belangrijkste nieuws van donderdag 17 augustus
Beeld reuters

Terwijl u sliep

'Beeldenstorm' tegen Confederate-monumenten laait op na Charlottesville
Steeds meer Amerikaanse staten en steden willen af van omstreden standbeelden die verwijzen naar de tijd van de slavernij. De campagne tegen 'Confederate'-monumenten kreeg afgelopen weekeinde een nieuwe impuls door de moord op een linkse activiste bij een extreem-rechtse demonstratie voor het behoud van een beeld van een Zuidelijke generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

NVWA vorig jaar inderdaad getipt over Chickfriend
Het kippenontsmettingsbedrijf Chickfriend is inderdaad in november 2016 genoemd in de anonieme tip aan de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit NVWA, schrijft minister Edith Schippers. Er is toen geen actie tegen dit bedrijf ondernomen.

Medewerker opvang in De Bilt bekent ontucht met twee kinderen
Een 27-jarige medewerker van de buitenschoolse opvang Partou in De Bilt heeft ontucht gepleegd met twee jonge kinderen. De verdachte heeft het misbruik toegegeven en zit sinds zondag vast.

Student bedenkt cruciale aanpassing: een wasmachine zonder beton
In een moeite door heeft de 22-jarige Dylan Knight de ruggen gered van duizenden verhuizers én het klimaat. Knight, een student aan de Engelse Nottingham Trent University, bedacht een cruciale verbetering aan de wasmachine: die kan tientallen kilo's lichter worden.

Vandaag in het nieuws

AFA Amsterdam en AFA Nederland willen donderdagavond op het Amsterdamse Spui steun betuigen aan hun collega's in de VS na het geweld in Charlottesville. Twee astronauten van het internationale ruimtestation maken een buitenwandeling van 6 uur. En in de voorronde van de Europa League wacht Rosenborg BK. Het duel met Ajax begint om 20.45 uur.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Ook in San Sebastián staan jongeren op tegen disneyficatie van hun stad
Na protesten in Barcelona demonstreren donderdag ook jongeren in San Sebastián tegen het massatoerisme in de stad. Maar niet iedereen is er tegen. En het treintje stopt voor de zekerheid drie uur eerder. (+)

Het DWDD-seizoen wordt korter, vertelt Mattijs van Nieuwkerk. En dat gebeurt op zijn verzoek
Talkshow De Wereld Draait Door gaat op de schop: het vlaggenschip van de publieke omroep - op 4 september gaat het dertiende seizoen beginnen - zal vanaf 2018 minder vaak te zien zijn. Op verzoek van presentator Matthijs van Nieuwkerk (56) zelf. (+)

Olaf Tempelman: Noord-Korea is uitvergroting van wat veel mensen doen op Facebook
Het Kim-regime toont ons beelden van weldoorvoede mensen in een modelstad en verbergt miljoenen hongerige landarbeiders. Dat is de uitvergroting van wat veel mensen dagelijks doen op Facebook en Instagram, namelijk moois etaleren en pijnlijks achterhouden. (+)

Drukte in het centrum van San Sebastián. Jongerenbeweging Ernai is niet tegen al het toerisme, maar vreest wel de disneyficatie van de stad.Beeld Samuel Aranda

Ryan Reynolds is de charmante, geestige acteur die het verder heeft geschopt dan velen verwachtten - inclusief hijzelf
Eindelijk heeft Ryan Reynolds zijn draai gevonden in Hollywood, als de grofgebekte en cynische Deadpool, die graag Ryan Reynolds voor schut zet. (+)

Scrollen: de omstreden confederatiemonumenten van de Verenigde Staten
In het zuiden van de Verenigde Staten bestaan nog ongeveer 1.500 Confederatiemonumenten. Veel daarvan worden nu verwijderd. We verzamelden een overzicht van omstreden monumenten.

Waarom de Arabische man het zo moeilijk heeft
De positie van de Arabische man wankelt. Hij kampt met veel stress, hij kan 'moeilijk werk vinden om de rol van kostwinner te vervullen', blijkt uit recent onderzoek. (+)

Een Marokkaanse familie aan de dis in Beni Said, een streek in het Rifgebergte, in het noorden van het Afrikaanse land.Beeld Najib Nafid