Vandeurzen reageert scherp op Voka

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert scherp op de open brief van Voka. Dat het ondernemersnetwerk niet spreekt over de noden in welzijn en ook geen extra investeringen wil doen in de sector botst op onbegrip bij Vandeurzen.

Jo Vandeurzen heeft niet de gewoonte om een publieke polemiek op te zoeken, maar doet het nu toch. De verontwaardiging om de open brief van Voka - dat spreekt over extra besparingen, maar niet wil investeren in de zorg - zit diep.

"Ik begrijp niet dat een belangrijke werkgeversorganisatie (...) deze zeer grote maatschappelijke uitdaging gewoon geen extra investering waard vindt", schrijft Vandeurzen in een eigen open brief aan Voka.

In een open brief aan de federale en Vlaamse regering dringt het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka erop aan om ook in de tweede helft van de legislatuur in te zetten op besparen, hervormen en investeren.

"Er is veel gebeurd, maar wellicht moet het moeilijkste nog komen", luidt het in de brief, die door 80 vooraanstaande Vlaamse ondernemers ondertekend werd en dinsdag in een aantal kranten staat.

 

 

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen reageert in een eigen open brief kritisch op het Voka-epistel. In zijn brief zegt de CD&V-minister dat zijn partij mee "noodzakelijke" besparingen heeft doorgevoerd en dat er in zijn beleidsdomein ook al heel wat hervormingen aan de gang zijn.

Maar Vandeurzen betreurt vooral dat Voka nergens verwijst naar de noden in zorg en welzijn. "Ik kan uw boodschap dus niet anders begrijpen dan een boodschap om (fors) te besparen in welzijn en zorg. In kinderopvang, jeugdzorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, handicapspecifieke ondersteuning, kinderbijslag,...", aldus Vandeurzen.

De CD&V'er steunt het Voka-pleidooi voor extra investeringen in innovatie, onderwijs en mobiliteit. Maar hij betreurt dat Voka niet spreekt over extra investeringen in welzijn. Vandeurzen: "Het appel om niet extra te investeren in zorg en welzijn, in de ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben, kan ik echter niet ondersteunen. Het Vlaams regeerakkoord maakt gelukkig een andere keuze."

"En eerlijk gezegd: ik begrijp het niet. Ik begrijp niet dat een belangrijke werkgeversorganisatie, die de laatste jaren toch wel belangstelling heeft getoond in zorg, deze zeer grote maatschappelijke uitdaging gewoon geen extra investering waard vindt."

Meest gelezen