© PHOTOPRESS.BE

Klaas Vantornout klopt Nys en Walsleben

Klaas Vantornout heeft de dertiende editie van de Steenbergcross in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere gewonnen. Hij haalde het na een solo die hij opzette halfkoers. Sven Nys eigende zich de dichtste ereplaats toe voor de Duitser Philip Walsleben.

De regenval de avond voordien en tijdens de ochtend voorafgaand aan de wedstrijd lag aan de basis dat het parcours er op sommige punten wel redelijk zwaar bij lag. Het was de Duitser Walsleben die ervoor zorgde dat hij zich met twee andere renners, Tom Meeusen en Michael Vanthournhout, even voor de rest kon uitrijden. In de derde ronde sloot bij dit trio ook nog onder andere Klaas Vantornout, Toon Aerts en Corne van Kessel aan zodat wij negen leiders kregen.

De Nederlander Lars van der Haar volgde ietwat later op zijn beurt gevolgd door Sven Nys. Vantornout ging halfkoers versnellen en kreeg Wietse Bosmans met Philip Walsleben in de achtervolging. Nys was dan al druk in de weer met zijn opmars en knokte zich naar de vierde plaats.

Op vier ronden van het einde sloot Nys aan bij Bosmans en Walsleben. Het drietal volgde op 0:24 van leider Vantornout. De West-Vlaming trok de slotronde in met een voorsprong van 0:20 op het duo Nys-Walsleben. Wietse Bosmans moest dan al 0:35 toegeven. Vantornout kwam niet meer in de problemen en haalde het op overtuigende wijze.

Klik hier voor de uitslag

Klaas Vantornout: ‘De kop is eraf’

© PHOTOPRESS.BE

Met een splijtende demarrage, ongeveer halfkoers, zette Klaas Vantornout zondag de dertiende editie van de Steenbergcross in Erpe-Mere volledig naar zijn hand.

‘Van bij de start lag het tempo bijzonder hoog. Er waren sommigen die toen al veel te diep gingen, zeker met de warmte. Daar heb ik mij niet laten aan vangen en ik reed mijn eigen tempo’, begon Vantornout. ‘Op een gegeven moment kreeg ik af te rekenen met een lekke band waardoor ik enkele plaatsen terugviel. Ik panikeerde echter nooit en vanuit tiende positie werkte ik mij beetje per beetje terug naar de kop van de wedstrijd. Halfkoers ben ik dan mijn kans gegaan. Ik wist dat het nog ver was maar ik sloeg vlug een kloof van 20 seconden en dan drong tot mij door dat ze mij nog moeilijk gingen terugpakken.’

‘Ik heb hier al heel vaak op het podium gestaan maar nooit als winnaar’, aldus Vantornout. ‘Dat is vandaag dus eindelijk eens het geval. Qua publiciteitswaarde en moraal is dit alvast een hele opsteker. Iedereen kijkt immers uit naar die eerste veldrit van het seizoen. En ik win die wedstrijd op een heel mooie manier. Dat ook het Belgisch kampioenschap hier gereden wordt? Ja, maar dat is nog een maandje of vier verderop het seizoen. Rustig blijven is de boodschap. De kop is eraf en ik ga verder blijven werken om een zo sterk mogelijk seizoen te rijden.’

Sven Nys: 'Klaar voor het nieuwe seizoen'

© PHOTOPRESS.BE

Belgisch kampioen Sven Nys (Crelan-AA Drink) kon de Steenbergcross van Erpe-Mere zondag niet voor de zesde keer winnen, maar behaalde wel een knappe tweede plaats na winnaar Klaas Vantornout. ‘De komende weken mag je me echter wel opnieuw vooraan verwachten. Ik ben er klaar voor’, vertelde Nys na afloop.

‘Die tweede plaats was vandaag het hoogst haalbare voor mij. Ik maakte teveel kleine fouten waardoor ik in het begin van de wedstrijd reeds veel achterstand kende’, verduidelijkte de Belgische kampioen. ‘Ik voelde wel dat ik niet echt moest onderdoen tegenover de rest en ik kon stelselmatig mijn achterstand goedmaken. Maar Klaas Vantornout nog inhalen zat er niet meer in. Daarvoor was de kloof immers te groot geworden. Op een gegeven moment zat ik op 40 seconden van de leider. Ik ging dan ook nog eens hard tegen de vlakte en moest van fiets wisselen. Ik hou alvast een goed gevoel over aan deze wedstrijd. Ik zal dit seizoen zeker niet alle crossen winnen, dat is nu al een feit. Alles moet ook meezitten en iedereen is op een hoog niveau aan het fietsen.’

Vantornout opent veldritseizoen met zege

Zondag is het Belgische crossseizoen begonnen met een veldrit in Erpe-Mere. Het is het eerste seizoen zonder Niels Albert. Die is moeten stoppen door een hartkwaal. Meer dan ooit zijn alle ogen daarom gericht op Sven Nys. Hij mikt onder meer op zijn tiende Belgische titel. Klaas Vantornout won echter de eerste cross van het seizoen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer