© TVG

“App kan levens redden maar mag niet gebruikt worden”

Sinds kort is er een applicatie voor smartphones die de dichtstbijzijnde hulpverlener verwittigt als je een ongeval hebt. “Dit kan levens redden”, zegt spoedarts Sven Van Poucke van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Het Belang van Limburg. “Toch mag die niet gebruikt worden omdat de wet op de privacy dit niet toelaat.”

CN

“In wezen mag informatie over de plek waar die patiënt zich bevindt, niet worden vrijgegeven. Dat zou een inbreuk zijn op de wet van de privacy. Als zorgverleners vinden we het heel onlogisch dat we bruikbare technologie binnen bereik hebben en dat we het niet mogen gebruiken”, legt Poucke uit.

“Een andere vraag die zich opdringt, is de aansprakelijkheid van een hulpverlener die niet op de oproep via de app ingaat omdat die bijvoorbeeld aan het eten is in een restaurant. Maar ook die dingen kunnen technisch opgelost worden. Je kan als hulpverlener aangeven wanneer je wel en wanneer je niet opgeroepen wil of kan worden. Dan gaat het signaal naar de volgende vijf hulpverleners die zich het dichtst bevinden bij de mens die hulp nodig heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER