Ook het vuile werk

De federale regering Michel is het na maanden discussies eens geworden over de strategische visie voor ons leger van nu tot 2030. Het houdt in dat het defensiebudget geleidelijk wordt opgetrokken van nu 0,9 procent van het bruto binnenlands product tot 1,3 procent van het bbp tegen 2030. Kwestie van een betrouwbare partner binnen de NAVO te zijn. Voorts werd een investeringsplan voor een totaal bedrag van 9,2 miljard euro goedgekeurd voor de aankoop van o.a. 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, een tankvliegtuig, drones en twee fregatten.

Eric Donckier

Meteen was er kritiek op de beslissing van de regering, in het bijzonder op het investeringsplan, het meest van al op de vervanging van de F-16’s door nieuwe gevechtsvliegtuigen. Met het geld voor die gevechtsvliegtuigen zou men in tijden van budgettaire krapte heel andere zaken kunnen doen zoals armoedebestrijding, het optrekken van de pensioenen, de modernisering van de spoorwegen of extra investeringen in de gezondheidszorgen. De kritiek was perfect voorspelbaar en we weten nu al dat die nog heel vaak herhaald zal worden telkens er zich een tekort aan middelen voordoet om te doen wat men zou willen.

U mag het gerust weten, ook wij zouden het liefst van al hebben dat we nooit nog maar een euro aan defensie zouden moeten uitgeven. En dat als we dat al zouden moeten doen, dat dan liever in Europees verband zouden doen. Kwestie van met minder middelen toch meer te kunnen doen. Maar we moeten realistisch blijven. Een Europees leger kan er enkel komen indien alle 28 landen, straks 27 landen, bereid zijn om een belangrijk stuk aan soevereiniteit op te geven. Met het Europa van vandaag is dat een illusie. En een wereld waarin we helemaal geen leger meer nodig hebben omdat we elkaar allemaal het allerbeste gunnen, is pas helemaal een zinsbegoocheling. In welke mate dit laatste waar is, kan men helaas elke dag in deze krant lezen en op televisie zien.

Anders gezegd, we zullen nog een hele tijd een leger nodig hebben. In dat geval lijkt het ons zinvol dat dit leger, zoals minister van Defensie Steven Vandeput voorstelt, niet te groot maar wel heel performant is. Dit impliceert dat het ook over het nodige moderne materieel beschikt. Trouwens, laten we het maar toegeven, we zijn al lang niet meer in staat om alleen ons land te verdedigen. Mocht het ooit nodig zijn, dan zullen ook andere landen ons moeten helpen. Daarom dat we samenwerken in Europa en binnen de NAVO. Samenwerking impliceert dat ieder zijn deel doet. Ook van het meer vieze werk. Daarom ook gevechtsvliegtuigen en niet alleen maar transportvliegtuigen of mijnenjagers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer