Uniformen met bosprint voor het leger van een land zonder bomen

Afghaanse militairen (archiefbeeld) © AP

Het Afghaanse leger kreeg uniformen in bosprint ter waarde van 28 miljoen dollar. Maar: wat moet een leger met bosprintuniformen in een land waar bijna geen bomen staan? ‘We hebben 28 miljoen belastinggeld gespendeerd aan de kledingsmaak van een minister.’

Toef Jaeger, NRC

Het was een cadeautje ter waarde van 28 miljoen dollar aan het Afghaanse leger: een uniform in bosprint. De vraag is alleen wat een leger met bosprintuniformen moet in een land waar maar op 2,1 procent van de grond bomen staan.

Het is weggegooid geld, concludeert John Sopko, algemeen projectleider voor het herstel van Afghanistan, in een zeventien pagina’s tellend rapport. De beslissing was niet gebaseerd op „geschiktheid voor de Afghaanse omgeving”, schrijft Sopko met gevoel voor understatement.

Aan het dagblad USA Today legde Sopko uit dat de Afghaanse minister van Defensie, Abdul Rahim Wardak, het patroon in 2007 uitkoos. Hij verkoos dit boven een goedkoper voorstel dat de Amerikanen hem hadden voorgelegd, omdat hij dit mooier vond.

Sopko vraagt zich in het interview af wat er was gebeurd als de lievelingskleur van Wardak roze of chartreuse (gifgroen) was geweest. „Kopen we roze uniformen voor de soldaten zonder vragen te stellen? Dat is idioot. We hebben 28 miljoen dollar belastinggeld gespendeerd aan de kledingsmaak van een minister van Defensie.”

De hoge kosten houden overigens niet alleen verband met de bosprint, maar ook omdat de knopen waren vervangen door duurdere ritssluitingen. De Republikeinse senator Chuck Grassley noemde het besluit „gênant en een affront aan de belastingbetaler”.

Saillant is het moment waarop de kritiek komt. De komende dagen moeten de Amerikanen besluiten of ze nog extra militairen naar Afghanistan sturen.