© BELGA

Leekens wint opnieuw met Lokeren

Een efficiënt Lokeren heeft met 1-2 gewonnen bij Charleroi op de zeventiende speeldag van de Jupiler Pro League. De Zebra’s hadden het betere van het spel, maar Lokeren was veel daadkrachtiger in de zone van de waarheid en liep zo uit naar 0-2. De aansluitingstreffer van Dieumerci Ndongala kwam te laat.

wic

Lokeren had al vroeg in de partij op Mambourg een stevige kans via de snelle Jaja Coelho. De snelle spits zag zijn poging echter gekeerd door een attente Parfait Mandanda. Daarna namen de Zebra’s het commando. Charleroi speelde vooral op de Lokerse speelhelft, al liet het wel na echte kansen te creëren. Gevaar was er wel via stilstaande fases: Francis N’Ganga krulde een vrije trap langs de muur, maar Lokeren-doelman Davino Verhulst deed zijn werk en zag zijn verdediging de rebound nog net verijdelen. Ook Enes Saglik mocht zijn traptechniek laten bewonderen vanop vrije trap. Zijn poging zoefde net naast. Ook toen diezelfde Saglik op het halfuur eens kon aanleggen, kwam er geen doelpunt van. Verhulst stond immers goed op te letten.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Charleroi

Lokeren

Lokeren leek elk moment te zullen gaan incasseren, maar kwam verrassend zelf op voorsprong. Denis Odoi vond met een goede voorzet de inlopende Evariste Ngolok, die in een lijf-aan-lijfgevecht met zijn mandekker de bal alsnog voorbij Mandanda wist te koppen.

Aansluitingstreffer Ndongala komt te laat

Een echte reactie van de thuisploeg kwam er pas na de rust. Dieumerci Ndongala spurtte al na een minuutje de Lokeren-defensie eraf, maar moest te overhaast afdrukken. Bij de bezoekers waren ze nog maar nauwelijks bekomen van de kans voor Ndongala, of Charleroi stond daar alweer. Pollet tikte een voorzet van Clément Tainmont echter in het zijnet. Enkele minuten later was de ex-spits van Anderlecht en AA Gent daar weer, maar ook nu schortte het bij de afwerking.

Dan was Lokeren veel efficiënter. Liet Coelho, die zomaar door de thuisverdediging mocht lopen, eerst nog een wenkende kans liggen, dan wist Marko Miric even later wel raad met een goede pass in de rug van de defensie van Mario Ticinovic. De Serviër controleerde en legde de bal rustig weg: 0-2.

Lokeren leek op weg naar een rustige slotfase tot Ndongala op een prima voorzet van N’Ganga Odoi aftroefde aan de tweede paal en de aansluitingstreffer binnenwerkte. Ondanks een spannende slotfase, waarin uitgerekend sluipschutter Jérémy Perbet nog een prima kans miste, neemt Lokeren de drie punten mee naar Daknam. Voor Georges Leekens betekent dat een zeven op negen bij de Waaslanders, die nu op de twaalfde plek komen en helemaal van de gevarenzone weg zijn. Charleroi blijft hangen op de tiende plek en mist de kans om aansluiting te maken met de top zes.

Belangrijkste fases:

4’ Wat een kans voor Coelho! Die krijgt de bal mee van Patosi en spurt op doel af. Zijn laag schot wordt nog net gepareerd door een wakkere Mandanda.

12’ De thuisploeg laat even een zucht van opwinding door het stadion gaan. N’Ganga krult een vrije trap laag langs de muur maar Verhulst is wakker en redt de meubelen. Op de rebound krijgt Charleroi geen kans meer want de lont wordt snel uit het kruitvat getrokken.

20’ Charleroi heeft ondertussen al flink wat vrijschoppen gekregen rond het Lokerse doel maar wist daar tot dusver niets mee aan te vangen. Ook nu lukt het weer niet met Saglik die zijn schot een paar meter naast de kooi van Verhulst mikt.

32’ Bij Lokeren geven ze Saglik net iets te veel ruimte waardoor die eens kan aanleggen en de bal een ferme vlam richting doel kan geven. Verhulst is gelukkig voor de bezoekers bij de les en redt Lokeren nog maar eens van de achterstand.

35’ GOAL! Net wanneer iedereen verwachtte dat Charleroi ging scoren, valt het doelpunt voor Lokeren letterlijk uit de lucht. Dennis Odoi zet de bal in een tijd voor doel waar Ngolok komt aangelopen en in zijn val het leer met het hoofd tegen de netten werkt.

46’ En daar wordt plots Ndongala bediend die als een pijl uit een boog richting doel sprint. Odoi heeft alle moeite van de wereld om de flankspeler bij te benen maar kan hem dan toch nog dwingen overhaast te schieten waardoor het schot naast vliegt.

47’ Charleroi start verschroeiend aan de tweede helft. Deze keer is het Pollet die een heet standje voor doel creëert door aan de eerste paal op te duiken bij een voorzet van Tainmon. De spits tikt de bal maar nipt in het zijnet. De gelijkmaker lonkt voor de Zebra’s.

53’ Mazzu springt bijna uit zijn vel want die final touch ontbreekt steeds weer bij de Carolo’s deze wedstrijd. Perste raakt de bal amper maar lijkt hem alsnog door te passen naar de diepgelopen Pollet die het leer een meter naast doel placeert.

68’ Wat een actie van Jaja Coelho die zich plots als een slang door de zwart-witte verdediging kronkelt en op doel schiet. Mandanda ranselt de bal met een ultieme kattensprong uit doel. Mooie redding maar wat een actie ook van Coelho!

69’ GOAL! Charleroi krijgt het deksel op de neus. Ticinovic leest het spel perfect en ziet Miric de ruimte voraan inlopen. Hij speelt hem met een hoge bal aan waarna de Serviër het leer uitstekend controloreert om het vervolgens langs Mandanda in doel te duwen.

80’ GOAL! En daar is dan eindelijk die broodnodige treffer voor Sporting Charleroi! N’Ganga zwiept de bal naar de tweede paal waar Odoi zich laat verrassen door Ndongala die plots opduikt en de 1-2 tegen de touwen schuift. Het kan weer allemaal voor de Zebra’s!

84’ Marinos zet de bal laag voor naar de afgehaakte Perbet die eigenlijk net niet goed genoeg afwerkt waardoor Verhulst nog op de knieën kan gaan om de gelijkmaker te voorkomen.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL