Direct naar artikelinhoud

Klimseizoen Mount Everest zo goed als ten einde

Hoewel het klimseizoen nog niet officieel is geannuleerd lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat de Mount Everest dit seizoen nog beklommen gaat worden. Belangrijke expedities zijn al afgeblazen en de meeste sherpa's hebben hun werk neergelegd na de tragische dood van 16 gidsen door een lawine vorige week.

Klimmers op de Mount Everest.

'Velen van ons geloven dat dit geen goed klimjaar is. Niemand zou dit jaar nog naar boven moeten gaan', zegt Tenzing, een 23-jarige Sherpa, in een telefonisch interview met AP. Hij noemt 2014 een 'zwart jaar' voor de Everest. 'Het was een verschrikkelijk slecht begin en we moeten het niet nog erger gaan maken.'

Het tragische ongeval afgelopen vrijdag legde een diepgewortelde onvrede onder de Nepalese klimgidsen bloot. De Sherpa's eisen meer salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Ze vinden dat ze veel te grote risico's moeten nemen om  toeristen naar de top te begeleiden. Velen hebben het basiskamp inmiddels al verlaten.

Adrian Ballinger, oprichter van Alpenglow Expeditions, zei dat hij uit respect voor de Sherpa's heeft besloten de expedities af te blazen. 'Het is het ons niet waard om tegen de harten van de Sherpa's in te gaan.' Zeker zes expeditie bedrijven hebben hun beklimmingen voor 2014 geannuleerd.