Direct naar artikelinhoud

'Bemanning veerboot moest van schip'

De bemanning van het Zuid-Koreaanse rampschip Sewol kreeg opdracht om het schip te verlaten. Een bemanningslid heeft dat vandaag gezegd. De vrouw was vermomd en onderweg van de rechtbank naar de gevangenis toen ze sprak tegen verslaggevers.

Meer dan 300 mensen, de meerderheid scholieren, kwamen vorige week om het leven door de veerbootramp.

Meer dan 300 mensen, de meerderheid scholieren, kwamen vorige week om het leven door de veerbootramp. Toen het schip slagzij maakte en begon te zinken, kregen de kinderen te horen dat ze voor hun eigen veiligheid binnen moesten blijven.

De kapitein en elf andere bemanningsleden zijn inmiddels opgepakt. De kapitein wordt aangeklaagd voor het verlaten van het schip, nalatigheid, het veroorzaken van letsel en het feit dat hij geen andere schepen om hulp heeft gevraagd. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft gezegd dat de handelwijze van de bemanning 'gelijkstaat aan moord'.

Politieonderzoek
Inmiddels zijn ruim 170 slachtoffers geborgen. Duikers doorzoeken het schip ruimte voor ruimte op lijken. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk spitst zich toe op menselijk falen en technische problemen.

Maar de onderzoekers kijken niet alleen naar de rol van de bemanning. Deze week is een inval geweest bij de topman van de rederij Chonghaejin Marine. Gisteren werd bekend dat ook een inval is gedaan bij de toezichthouder die gaat over de veiligheid van de scheepvaart. 'Het doel is malversaties en corruptie te onderzoeken in de gehele scheepvaartindustrie', aldus hoofdaanklager Song In-taek.