Wat verandert er op 1 november?

© bert verhoeff/Hollandse Hoogte

Een nieuwe maand luidt elke keer opnieuw enkele veranderingen in. Deze dingen zullen vanaf 1 november anders zijn:

wver

Zwaardere boetes voor bedrijven

De Belgische bedrijven kijken aan tegen zwaardere boetes indien ze de concurrentieregels schenden. De Belgische Mededingingsautoriteit gaat vanaf 1 november een andere berekeningswijze hanteren, die gebaseerd is op de richtsnoeren die de Europese Commissie gebruikt. De nieuwe tarieven zullen van toepassing zijn op alle onderzoeken waarvan de onderzoeksfase tegen die datum nog niet is afgesloten, luidt het.

Hoeveel duurder de nieuwe boetes zullen uitvallen, valt moeilijk te veralgemenen, maar vooral bij langdurige schending van het mededingingsrecht loopt de rekening op. 'De Europese richtsnoeren vermenigvuldigen het basisbedrag van de boete immers met het aantal jaren dat men de inbreuk gepleegd heeft', aldus Joachim Marchandise, directeur juridische studies bij de Belgische Mededingingsautoriteit.

De bedoeling van de nieuwe berekeningswijze is om sancties binnen de Europese Unie te uniformiseren. De nieuwe boetes, waarvan de Mededingingsautoriteit denkt dat ze een ontradend effect zullen hebben, gelden voor alle lopende en toekomstige onderzoeken waarvan de onderzoeksfase nog niet is afgesloten.

Nieuwe Europese Commissie

De Luxemburger Jean-Claude Juncker wordt op 1 november voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, die de tweede Commissie onder leiding van de Portugees José Manuel Barroso opvolgt. Voor België zetelt Marianne Thyssen (CD&V) in de Commissie, als commissaris voor Werk en Sociale Zaken. Het Europees Parlement gaf op 22 oktober, met een ruime meerderheid, zijn goedkeuring aan de Commissie.

Bij de Europese verkiezingen van mei 2014 schoven de Europese partijen elk een topkandidaat naar voor, en voor de christendemocratische EVP was dat Juncker. Op 15 juli verkoos het Europees Parlement hem tot Commissievoorzitter.

De Commissieleden komen uit Junckers EVP en de sociaaldemocratische en liberale fracties. Jonathan Hill is de enige commissaris uit de ECR-stal van de Britse en Poolse conservatieven.

Juncker voert in de Commissie voor de eerste keer een systeem van vicevoorzitters in. Zij hebben op hun beurt een aantal commissarissen onder zich. Eerste vicevoorzitter wordt de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans. Ook de Italiaanse Federica Mogherini, verantwoordelijk voor Buitenlanse Zaken en dus de opvolgster van Catherine Ashton, wordt een van de zeven vicepresidenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen