© Photo News

55-plussers kunnen niet langer tijdskrediet opnemen

Werknemers van 55 jaar zullen vanaf 1 januari geen gebruik meer kunnen maken van het tijdskrediet om het met deeltijds werken rustiger aan te doen. De regering Michel I zal de minimumleeftijd voor de zogenaamde ‘landingsbaan’ optrekken naar 60 jaar. Het blijft afwachten of er overgangsmaatregelen komen voor mensen die nu tussen de 55 en 60 jaar oud zijn.

Simon De Vriendt

Wat de regering precies van plan is, blijft nog onduidelijk tot het regeerakkoord vertaald wordt naar concrete maatregelen. Wel staat vast dat de regering een eind wil maken aan de uitzonderingen voor bepaalde werknemers die nu vanaf 50 de landingsbaan kunnen gebruiken. De gewone leeftijd voor de landingsbaan zal opgetrokken worden van 55 naar 60. Maar de vraag blijft wat er gebeurt met 55-plussers die nu nog tijdskrediet aanvragen.

De RVA verzekert dat al wie voor 1 januari 2015 een uitkering krijgt, die zal behouden. ‘Wie nog geen 60 jaar is en nog snel van het tijdskrediet eindeloopbaan gebruik wil maken, moet ten laatste in december halftijds of 4/5 beginnen te werken’, noteerde de krant De Tijd.

Maar daarvoor zal je wel op de goede wil van je werkgever moeten rekenen. Want volgens de regels moet je het tijdskrediet minstens drie maanden op voorhand aanvragen. Te laat dus voor december.

‘Vastklikken’

De vakbonden vragen daarom om het recht op tijdskrediet ‘vast te klikken’. Zoals onlangs ook gedaan werd met het brugpensioen in de bouw, zodat het niet meer nodig was om snel ontslag te vragen om nog van de huidige regeling gebruik te kunnen maken.

‘De invulling van de verschillende elementen zal ter beslissing worden voorgelegd aan een ministerraad, waarop te gepasten tijde zal worden gecommuniceerd’, reageerde het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) afwachtend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER