Direct naar artikelinhoud

Kazachstan hoopt met 'echte sneeuw' Spelen binnen te halen

Natuurijs is allang van de Winterspelen verbannen, natuurlijke sneeuw is de laatste edities een schaars goed gebleken. Kazachstan hoopt daar in 2022 verandering in te brengen. Het land belooft winterse Winterspelen als het IOC Almaty vandaag als olympische standplaats kiest, ten koste van favoriet Peking.

Het logo van Almaty (Kazachstan).Beeld .

'Keeping it real' luidt de slagzin van Kazachstan, een nauw verholen verwijzing naar de tonnen kunstsneeuw die in de bergen ten noordwesten van Peking moeten worden geproduceerd voor het skiën, langlaufen en snowboarden. In die streek valt nauwelijks sneeuw. China moet schaars water onttrekken aan droge landbouwgronden om de hellingen te bedekken.

'Onze stad is een echte winterstad, met een echte wintersportcultuur, echte natuur, echte bergen en echte sneeuw', zei vicevoorzitter Andrej Krjoekov donderdag op een perscon-ferentie over Almaty, voorheen bekend als Alma Ata. De stad geniet bij oudere schaatsliefhebbers bekendheid vanwege de voormalige recordijsbaan Medeo.

Het logo van Peking.Beeld .

Gebrek aan sneeuw

Het gebrek aan sneeuwval is een terugkerend probleem bij de Winterspelen sinds die minder vaak worden toegewezen aan traditionele skioorden. In Vancouver (2010) en het subtropische Sotsji (2014) bleven de meeste bergen groen. Skiërs en snowboarders waren aangewezen op dunne stroken sneeuw, deels gefabriceerd door sneeuwkanonnen en deels bewaard uit perioden waarin de vlokken wel neerdwarrelden.

Natuurlijke sneeuw is voor de Winterspelen net zo min noodzakelijk als natuurijs. 'Het kan met kunstsneeuw, dat staat buiten kijf', zei Gian-Franco Kasper, voorzitter van de internationale skifederatie en vooraanstaand IOC-lid, tegen persbureau AP. 'Bij langlaufen is het mogelijk. Bij skispringen maakt het geen verschil. Bij de wereldbekers in het alpine, skiën ze bijna honderd procent op kunstsneeuw, omdat die compacter is.'

Het kan met kunstsneeuw, dat staat buiten kijf
Gian-Franco Kasper, voorzitter van de internationale skifederatie

Wintersportcultuur

Toch is de strategie van Almaty slim gekozen. De nadruk op de winterse omstandigheden, in combinatie met het gebruik van bestaande faciliteiten die binnen een straal van 30 kilometer liggen, sluit beter aan bij de eind vorig jaar aangenomen hervormingsagenda van het IOC dan de kostbare plannen van Peking. De Chinezen beloven een wintersportcultuur te creëren voor 300 miljoen mensen.

Zal het vooruitzicht van idyllisch ogende besneeuwde bergen het winnen van de commerciële voordelen die de keuze voor Peking het IOC oplevert? De kans is klein. Bovendien, het hemelse wit keert in 2018 al terug op de Spelen. Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang weet ook wat echte winter is.

Zal het vooruitzicht van idyllisch ogende besneeuwde bergen het winnen van de commerciële voordelen die de keuze voor Peking het IOC oplevert?