COMMENTAAR. Guy Fransen: 'Het wordt zo stilaan tijd voor Tom Boonen'

© PN

Tien jaar geleden werd de toen 24-jarige Tom Boonen wereldkampioen in Madrid. Met de Belgen waren we drie jaar geleden nog een keer aan het feest in het Nederlandse Valkenburg toen Philippe Gilbert op de Cauberg onweerstaanbaar demarreerde. Dat is voor wielerland België slechts twee titels op tien jaar, maar in de landenklassering van het laatste decennium ook niet slecht want enkel Italië doet beter met drie regenboogtruien.

Guy Fransen, Algemeen Chef Sportwereld

Wielrennen op Sportwereld.be

Een kleine twee maanden voor het volgende WK in het Amerikaanse Richmond heeft één van de tenoren, Tom Boonen, eigenlijk gezegd waarop het staat. België heeft de mogelijkheid om een echt dreamteam in stelling te brengen en zal gezien die kwaliteit ook het gewicht van de wedstrijd op zich krijgen. Over WK-parcoursen wordt elk jaar opnieuw gediscussieerd, maar nu gaat toch het verhaal dat hier een Ronde van Vlaanderen op circuit wacht. Een wedstrijd dus waar Belgen zich thuis moeten voelen.

Ook voor de intussen tien jaar oudere Boonen zelf wordt het stilaan tijd als hij zich in het rijtje van tweevoudige wereldkampioenen wil laten opnemen, waar Briek Schotte, Rik Van Looy, Freddy Maertens zitten en dus ook hij thuishoort. Boonen is echter niet alleen kopman, dat weet hij ook en het hoeft geen nadeel te zijn. Met een Philippe Gilbert én almaar nadrukkelijker een Greg Van Avermaet naast zich dient zich een sterk triumviraat aan.

Aan de stille bondscoach Carlo Bomans om het te dirigeren, en de geschiedenis leert dat het kan. Peter Van Petegem – toch ook niet de minste – staat in de annalen als de man die zich samen met Nick Nuyens te pletter reed om Boonen naar de wereldtitel te loodsen. Verder terug in de tijd reed zelfs Eddy Merckx in het Italiaanse Ostuni een gat dicht om landgenoot/aartsrivaal/ploegmaat Freddy Maertens naar een wereldtitel te loodsen.

Bomans heeft ook een gezonde houding. Hij en hij alleen beslist, na overlegrondes, in alle sereniteit. Los van Belgische ploegbelangen, sponsorbelangen, ‘ik-moet-zoveel-knechten-hebben’-belangen, romantische belangen dat de Belgische trui op een WK hoort, enzovoort.

De naam Dream Team verscheen eigenlijk voor het eerst in 1992, toen de Amerikaanse basketbalprofs uit de NBA in Barcelona voor het eerst meededen voor olympisch goud. Ze speelden de pannen van het dak, met het legendarische trio Michael Jordan, Scottie Pippen en Magic Johnson. Een dreamteam brengt een wereldtitel mee naar huis.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen