© Belga

© Wim Hendrix

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

410 extra overlijdens door hitte en ozon op week tijd

Tussen 30 juni en 5 juli 2015 zijn er 410 mensen extra overleden. Dat komt door de hittegolf en hoge ozonconcentraties in die perioden, zegt het het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Dat is een kwart meer dan normaal. Dat is ook het hoogste cijfer in de afgelopen 10 jaar.

Tussen 30 juni en 5 juli kende ons land een periode met hoge temperaturen en hoge ozon- en fijn stof-concentraties. Die ongezonde cocktail van factoren heeft ook geleid tot een piek in de sterftecijfers, zo blijkt uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Er is sprake van een ‘oversterfte’ van 26 procent of omgerekend 410 extra overlijdens.

Intense piek

‘We kunnen spreken van een korte maar intense piek in de mortaliteit, die meetbaar was bij alle leeftijdsgroep binnen de Belgische bevolking’, luidt het. De groep van 85-plussers is het meest getroffen. Daar is sprake van een oversterfte van 33 procent.

De piek in het aantal sterftegevallen is ook groter dan tijdens voorgaande zomerpieken. ‘Met uitzondering van 2006 (23 procent oversterfte maar een langere periode met hogere temperaturen) werd de oversterfte in de afgelopen 10 jaar tijdens hitteperiodes nooit hoger geschat dan 18 procent.’

Hoger dan verwacht

De piek in de sterftecijfers is ook hoger dan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid verwacht had. Dat agentschap is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de coördinatie van het hitte- en ozonplan in Vlaanderen. Volgens Bart Bautmans, teamverantwoordelijke milieugezondheidszorg, is er tijdens de bewuste waarschuwingsfase nog intensiever gecommuniceerd dan andere jaren. Zo was er niet alleen de brede communicatie met algemene aanbevelingen aan de bevolking en aan wie met risicogroepen in aanraking komt (bv. aan woonzorgcentra, thuiszorg, huisartsen, kinderdagverblijven, consultatiebureaus van Kind en Gezin, enz...) maar werd ook bv. aan burgemeesters en organisatoren van festivals gevraagd om extra maatregelen te treffen bij evenementen (bv. voldoende water voorzien, informatie aan deelnemers...).

Analyse

Op basis van de verdere analyse van de cijfers wil het agentschap de gebruikte aanpak, zowel de communicatie als de implementatie van de adviezen, verder evalueren. ‘Dit is in ieder geval een signaal dat we ernstig moeten nemen’, aldus Bautmans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER