Eerste EK-titel voor Bart Swings, derde voor Sandrine Tas

Op de vierde wedstrijddag van de Europese kampioenschappen skeeleren in het Nederlandse Heerde heeft Bart Swings donderdag zijn eerste titel veroverd. Swings verwees in de eindsprint van de 20 kilometer op de weg de Italiaan Riccardo Bugari naar de tweede plaats. De Fransman Ewen Fernandez werd derde. Sandrine Tas incasseerde donderdag haar derde goud.

Swings’ titel volgt op het zilver dat hij woensdag op de 1.000 meter op de piste behaalde, na twee vierde plaatsen. Daarmee sprak hij van een mislukt pistetoernooi. De 25-jarige student uit Leuven meende op de eerste dag van de wegwedstrijden iets goed te moeten maken. “Ondanks een slechte laatste slechte bocht kon ik voor de Italianen komen. Ik wilde geen risico’s pakken. Dat is een goede keuze geweest.”

Met de prestatie van Swings kreeg Ferre Spruyt, ooit trainingsmakker en praatpaal van Swings en nu coach van de Hongaarse skeeleraars, gelijk. “Bart zal zich zeker helemaal vooraan laten zien, zeker bij de wegwedstrijden”, had hij na Swings’ teleurstellende races op de piste gezegd. “Daar is en blijft hij een klasse apart.” Spruyt wees er wel op dat Swings, anderhalf jaar voor de Olympische Winterspelen, zijn skeelerwerk verricht in dienst van het schaatsen. Vroeger waren beide takken van sport even belangrijk. Misschien zal hij daarom minder titels halen dan voorheen, bedoelt Spruyt.

Tas kwam na 20 kilometer als tweede over de streep, maar werd na juryberaad van een kwartier tot winnares uitgeroepen. De Italiaanse Francesca Lollobrigida was als eerste de finish gepasseerd. Net als haar jongere zus Giulia werd de succesvolle achternicht van de filmster Gina Lollobrigida echter bestraft. Giulia kreeg een diskwalificatie aan haar pak en Francesca werd naar de vierde plaats teruggezet.

“Het was dit keer de bedoeling dat Giulia Lollobrigida de race zou winnen”, analyseerde Tas. “Om dat te verwezenlijken moesten Francesa en Giulia wat vuil werk opknappen.” Dat bestond onder meer uit de zwieper, die Tas in de laatste ronde kreeg. Daardoor was de skater uit Oostende gedwongen buitenom meer meters af te leggen. “Ik voelde me heel erg rap”, stelde Tas vast. Het zilver was voor de Nederlandse Manon Kamminga, het brons voor de Française Clemence Halbout. .

# Belga context ## Related picture(s) [EK skeeleren - BELGIUM OOSTENDE ROLLER SPE...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer