Familieleden slachtoffers ferryramp in opstand tegen politie

Op het Zuid-Koreaanse eiland Jindo is het zondagochtend tot opstootjes gekomen tussen tientallen familieleden van slachtoffers van de schipbreuk van woensdag voor de zuidwestkust van Zuid-Korea en politieagenten. Dat meldt het persagentschap Yonhap. De families beschuldigen de overheid van nalatigheid.

evrolix

Een tweehonderdtal mensen wil een protestmars houden vanuit Jindo naar het presidentieel paleis in de hoofdstad Seoel, een afstand van zowat 420 kilometer, maar de politie probeert de manifestatie te verhinderen.

Volgens de familieleden kwam de reddingsoperatie na de schipbreuk veel te traag op gang. Het zou veertig minuten geduurd hebben vooraleer de eerste reddingsboten het schip bereikten. Er waren bovendien geen vissersboten of andere schepen in de buurt om te helpen. Ook hadden volgens experts veel meer mensen gered kunnen worden als ze zich naar bepaalde punten op het schip hadden begeven na de ramp, in plaats van waar ze waren, zoals hen werd bevolen door de bemanning.

In totaal kwamen bij de scheepsramp al 49 mensen om. 253 mensen, voornamelijk middelbareschoolstudenten, zijn nog vermist. Ondertussen zijn de eerste 13 lichamen uit het wrak geborgen. Zondag vonden de eerste begrafenissen plaats, aldus Yonhap. Aan de reddingsoperatie nemen momenteel 560 duikers deel.

Het schip had 476 opvarenden aan boord toen het woensdag kapseisde tijdens een routinetocht tussen de haven van Incheon (westen) en het eiland Jeju (zuiden). Volgens officiële bronnen is het zo goed als uitgesloten dat de ferry een rots geraakt heeft, maar raakte het schip waarschijnlijk uit balans na een scherpe bocht. De kapitein, die het schip op het moment van het ongeval niet bestuurde, werd zaterdag gearresteerd.

Belga Foto EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER