"Rusland heeft dodelijk schietincident geënsceneerd"

De Oekraïense politie en inlichtingendiensten beschuldigen Rusland ervan het dodelijke schietincident in de stad Slavjansk in scene te hebben gezet. Vannacht werd een controlepost van pro-Russische militanten aangevallen. Hoeveel mensen bij die aanval zijn omgekomen, is niet duidelijk.

Het schietincident bij een wegblokkade van pro-Russische activisten vond afgelopen nacht plaats. Volgens Oekraïne is daarbij één persoon om het leven gekomen en zijn er drie mensen gewond geraakt. De Russische tv-zender Russia 24 meldde eerder dat er vijf doden bij het incident vielen. Nieuwszender Rossiya had het over vier dodelijke slachtoffers, waaronder drie pro-Russische militanten en een van de aanvallers van de gewapende groep die de controlepost van de militanten bestookten.

Wie er achter het incident zit, is voorlopig onduidelijk. Rusland beschuldigt leden van de radicale beweging Rechtse Sector. Dat is een militante beweging die een belangrijke rol speelde in de protesten tegen de verdreven president Janoekovitsj.

"Onschuldige burgers werden gedood in de aanval", klinkt het in een reactie van Buitenlandse Zaken. "Wij zijn verontwaardigd dat deze tragedie zich heeft voorgedaan na de ondertekening van het het akkoord in Genève op 17 april (een akkoord tussen de VS, de EU, Oekraïne en Rusland, nvdr). Rusland dringt erop aan dat de Oekraïense kant voldoet aan zijn verplichtingen in het zuidoosten van Oekraïne."

Oekraïne beschuldigt op zijn beurt Rusland ervan het incident in scène te hebben gezet. "Gewapend wetsovertreders en saboteurs die de lokale bevolking rond Slavjansk terroriseren, willen nu hun doel bereiken met cynische provocatie", klinkt het.

Volgens lokale journalisten heerst al enkele dagen een schrikbewind in Slavjansk. In de Oost-Oekraïense stad worden het gemeentehuis, de politie en de lokale zetel van de geheime dienst al een tijdje gecontroleerd door pro-Russische milities. Ze krijgen de steun van gewapende groeperingen, die door Kiev en het Westen worden beschouwd als speciale milities van het Russische leger.

Verschillende gewapende groeperingen, waaronder Rechtse Sector, proberen die bezetting te doorbreken. De pro-Europese overheid in Kiev is de voorbije week ook nog een operatie gestart die ertoe moet leiden de pro-Russische beweging en de gebouwen die ze bezetten te ontwapenen.

Meest gelezen