© REUTERS

Albanië (opnieuw) geen veilig land meer

Albanië is geschrapt van de lijst van veilige landen van herkomst, dat zijn landen waarvan de onderdanen een versnelde procedure doorlopen als ze in België asiel aanvragen. Dat gebeurde na een arrest van de Raad van State.

Belga

Het principe van een veilig land van herkomst is op 19 januari 2012 in de Belgische Vreemdelingenwet ingevoerd. De lijst is opgesteld op basis van het advies van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS). Een land wordt volgens deze wet als veilig beschouwd als er algemeen gezien en op duurzame wijze geen sprake is van vervolging in de zin van de Conventie van Genève en geen sprake is van een reëel risico op ernstige schade bij terugkeer naar het land van herkomst.

Het CGVS kan weigeren een asielaanvraag in overweging te nemen, wanneer die is ingediend door een onderdaan van een veilig land van herkomst die niet duidelijk aantoont dat hij het gevaar loopt er vervolgd te worden.

In het arrest stelt de Raad van State vast dat het percentage erkende asielzoekers uit Albanië in 2014 hoog blijft, zoals de andere jaren, en oordeelt hij dat Albanië op grond van dat hoge percentage onmogelijk als veilig land kan worden beschouwd.

In 2012, 2013 en 2014 was Albanië ook al van de lijst geschrapt. In 2015 was het land opnieuw opgenomen in de lijst van veilige landen van herkomst.

Op de lijst staan nu nog zes landen: Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER